طلاق به عنوان یکی از عقود تشریفاتی در قانون ما، برای به ثبت رسیدن نیازمند طی کردن مراحلی است که در صورت عدم گذراندن آن ها حکم طلاق صادر نشده و امکان اجرای صیغه و ثبت آن وجود ندارد.
یکی از مراحل اجباری و الزامی برای طلاق مراجعه به پزشکی قانونی است و مطابق رویه ی دادگاه های خانواده امکان طلاق بدون اخذ گواهی از پزشک قانونی وجود ندارد و ارائه این گواهی در صدور حکم دادگاه و ثبت طلاق موثر است.
اما از مهم ترین سوالاتی که در این خصوص مطرح می شود این است که اولا دلایل الزام به پزشکی قانونی برای ثبت طلاق چیست و ثانیا از آن جایی که اصولا مراجعه کنندگان اصلی به پزشکی قانونی برای طلاق بانوان هستند علت مراجعه و معاینه ی آن ها در پزشکی قانونی به چه صورت خواهد بود؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : اعاده دادرسی چیست؟ همه چیز درباره اعاده دادرسی
دسترسی آسان به سرفصل ها
لزوم مراجعه به پزشکی قانونی برای طلاق:
به طور کلی ، زمانی که تشخیص یک موضوع پزشکی و یا روان پزشکی برای صدور حکم طلاق الزامی است ، طرفین یا یکی از آنها می بایست حتما پس از ارجاع قاضی دادگاه ، به پزشکی قانونی مراجعه نمایند و گواهی صادره توسط پزشکی قانونی را کسب کرده و به دادگاه ارائه نمایند تا دادگاه با ملاحظه آن بتواند رای مقتضی صادر کند. اصولا انجام معاینات پزشکی قانونی از سوی بانوان و برای تشخیص مواردی مثل بارداری، بکارت، تشخیص عیوب زنان جهت فسخ نکاح و مواردی از این قبیل صورت می گیرد.
هرچند انجام معاینات پزشکی قانونی در مواردی می تواند برای مردان هم الزامی باشد. به عنوان مثال زمانی که زوجه با ادعای جنون و مبتلا بودن شوهر به بیماری روانی به دادگاه مراجعه می کند جهت اثبات و احراز صداقت ادعای او، دادگاه زوج را برای معاینات بالینی به دایره ی روان پزشکی پزشکی قانونی ارجاع می دهد. همچنین در مواردی که زن درخواست فسخ نکاح به دلیل یکی از عیوب مرد که در صورت اثبات منجر به فسخ ازدواج می شود، از جمله عقیم بودن را داشته باشد، نیز دادگاه الزاما زوج را برای معاینه به پزشکی قانونی ارجاع می دهد.
علت مراجعه و معاینه ی زنان در پزشکی قانونی برای طلاق:
پیش تر بیان کردیم که اصولا بیشترین مراجعه به پزشکی قانونی برای طلاق از سوی بانوان صورت می گیرد.
ابتدایی ترین علت مراجعه زنان به پزشکی قانونی ، دریافت گواهی عدم بارداری است . دریافت گواهی عدم بارداری یکی از ملزومات مهم صدور حکم طلاق در دادگاه یا ثبت طلاق در محضر بوده و بدون گرفتن این گواهی ، طلاق امکان پذیر نمی باشد . هرچند بارداری زن مانعی در طلاق ایجاد نمی کند؛ بلکه صرفا برای زنانی که در دوران بارداری هستند، عده طلاق تا پایان دوره بارداری محاسبه شده و تکلیف فرزندان اعم از حضانت یا نفقه آنها نیز در حکم دادگاه مشخص می شود.
علاوه بر این ها ممکن است علت مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق ، تشخیص بکارت زوجه به ویژه در طلاق دوران عقد باشد؛ چرا که تشخیص بکارت یا عدم بکارت در حکم دادگاه برای طلاق تاثیر دارد و اگر زوجه باکره باشد ، حکم طلاق بائن غیر مدخوله می شود و بعدا زن می تواند نام همسر قبلی را از شناسنامه اش حذف کند.
همچنین ممکن است که مرد به علت عدم بکارت زوجه مدعی تدلیس یا فریب در ازدواج شود یا حالتی که مرد مدعی وجود عیوب اختصاصی فسخ نکاح در زوجه باشد نیز دادگاه زن را به پزشکی قانونی جهت انجام معاینات و بررسی های لازم ارجاع می دهد. هر چند که فسخ نکاح با طلاق متفاوت است؛ اما انجام آزمایش پزشکی قانونی در هر دو مورد به صورت یکسان انجام می شود.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط گرفتن استعلام ممنوع الخروجی چیست؟
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد پزشکی قانونی و نحوه مراجعه به آن و چرایی مراجعه به آن برای طلاق صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا صحبتی دارید میتوانید از طریق کامنت ها زیر همین پست و یا با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از ایشان بپرسید .
ایا امکان ان وجود داردکه زنی بایکی دیگه رابطه داشته باشه وتوپزشک قانونی معلوم بشه و مانع طلاق بشه ایاخلالی در طلاق ایجادمیکند
سلام وقت بخیر
خیر، امکان تشخیص رابطه با شخص دیگر در پزشکی قانونی وجود ندارد و ازاین طریق نمیتواند مانع طلاق شود.
سلام وقت بخیر من از همسرم دارم جدا میشم در دوران عقد هستیم ولی باکره نیستم ۳ ماه پیش من رابطه جنسی داشتم الان منو به پزشکی قانونی ارجاع دادن میخواستم ببینم که آیا امکان تشخیص رابطه توسط پزشکی قانونی هست یا نه؟
سلام وقت بخیر، بله امکان پذیر بوده و یکی از علت های ارجاع خانم به پزشکی قانونی در موارد مشابه شما تشخیص بکارت است چرا که در مواردی مثل مهریه یا حذف نام همسر از شناسنامه تاثیر دارد.