همان طور که می دانید در قانون تجارت ایران سه نوع سند تجاری پیش بینی شده است که عبارت اند از : ۱) برات ۲) سفته و ۳) چک . اهمیت چک به عنوان یک وسیله ی پرداخت در مبادلات و روابط اقتصادی مردم بر کسی پوشیده نیست و به همین دلیل قانون گذار کشور ما و برخی از کشوهای دیگر با چک برخورد خاصی کرده و از بین تمام اسناد تجاری فقط برای این سند جنبه ی کیفری قائل شده اند .
به نظر می رسد هدف قانون گذار از پیش بینی ضمانت اجرای کیفری برای چک این بوده است که چک قائم مقام اسکناس در میان مردم شده و آن ها همان اعتباری را که برای اسکناس قائل هستند برای چک هم قائل شوند .
اهمیت این سند در قانون صدور چک به قدری بالاست که آن را در حکم اسناد لازم الاجرا می داند . ماده ی ۳۱۰ قانون تجارت در تعریف چک این طور بیان می کند که : « چک نوشتهای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محالعلیه دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار مینماید . » بنابراین چک به عنوان دستور پرداخت بوده و در هر چک حداقل سه طرف وجود دارد :
دارنده چک کیست ؟
۱) صادره کننده چک : کسی که چک را صادر می کند .
۲) محال علیه : کسی که صادر کننده چک نزد او وجه نقد یا اعتبار دارد و چک به عهده ی او صادر شده است . ( معمولا بانک )
۳) دارنده چک : کسی که ذی نفع چک است و وجه چک را دریافت می کند .
دارنده چک به عنوان یکی از ارکان این سند تجاری ، می تواند اشخاص متفاوتی را شامل شود . قانون گذار ایران در مواد ۳۱۰ به بعد قانون تجارت تضمیناتی را برای دفاع از حقوق دارنده ی چک پیش بینی کرده است از جمله این که صادر کننده و کلیه ی ظهرنویسان در مقابل دارنده ی چک مسئولیت تضامنی دارند . با توجه به اهمیت دارنده ی چک به عنوان مهم ترین رکن این سند و توجه قانون گذار به این شخص در این مقاله از دادواره به تعریف دارنده چک و پاسخ به سوال دارنده چک کیست پرداخته و نکات مرتبط با آن را بیان می کنیم .
دارنده چک کیست
دارنده چک کیست ؟
به طور کلی در تعریف دارنده چک این طور می توان گفت که : منظور از دارنده چک شخصی است که چک به نام او صادر شده و با در دست داشتن چک به بانک مراجعه می کند و درخواست مطالبه وجه چک را می کند .
مطابق قانون صدور چک اصلاحی سال ۹۷ ، چک می تواند در وجه شخص معین ( اعم از شخص حقیقی یا حقوقی ) صادر شود .
اگر چک در وجه اشخاص حقیقی باشد ، کارمند بانک موظف است مشخصات دارنده چک را با مشخصاتی که در سامانه یکپارچه ی بانک مرکزی ثبت شده مطابقت دهد و در صورت مطابقت خصوصیات ، وجه چک را به دارنده ی آن بپردازد .
دارنده چک می تواند شخص حقوقی نیز باشد و از نظر موازین قانونی و قواعد حقوقی مرتبط ، پرداخت نقدی وجه چک به اشخاص حقوقی مانعی ندارد .
مطالبی که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : چک چیست ؟ همه چیز درباره چک در قانون جدید چک
اما داشتن مهر شرکت به تنهایی برای انتقال وجه چک کافی نیست و حتما باید امضا نیز داشته باشد ، چرا که مطابق قانون تجارت و قانون ثبت شرکت ها ، تمامی شرکت ها در ایران دارای امضاء هستند . بنا بر این انتقال چک اشخاص حقوقی با امضای مدیران صورت می گیرد .
علاوه بر این در بعضی از موارد ، دارنده ی اول چک می تواند چک را به شخص ثالثی انتقال دهد ، به این صورت که وارد سامانه ی صیاد شده و با وارد کردن کد ۱۶ رقمی چک ، کد ملی ذی نفع جدید را وارد کند . در این صورت ، شخصی که چک به او انتقال داده می شود دارنده جدید چک محسوب می شود .
باید توجه داشت که پس از لازم الاجرا شدن اصلاحات سال ۹۷ قانون صدور چک ، صدور چک در وجه حامل ممنوع شده و چک ها صرفا در وجه اشخاص معین صادر می شود .
جمع بندی :
در مقاله ی فوق بیان کردیم که مطابق ماده ی ۳۱۰ قانون تجارت در چک سه طرف وجود دارد : صادر کننده ، بانک محال علیه و دارنده چک و پس از آن به پاسخ سوال دارنده چک کیست پرداختیم . اگر سوالی دارید میتوانید از قسمت نظرات آن را با ما در میان بگذارید و در صورتی که مشکلی در این زمینه دارید میتوانید با خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دادواره مشکلتان را در میان بگذارید . مجله حقوقی دادواره در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی انلاین فعال می باشد و شما میتوانید در این زمینه با ما در ارتباط باشید.