عده بر چه زنانی واجب نیست؟

عده بر چه زنانی واجب نیست؟

عده بر چه زنانی واجب نیست؟

پسندیدم 0
۰

یکی از مهم ترین احکام طلاق ، لزوم نگه داشتن مدتی با عنوان « عده » برای زنان است . مطابق ماده ی ۱۱۵۰ قانون مدنی : « عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند . »

همان طور که در مقالات قبل نیز بیان شد ؛ طلاق در قوانین مدنی ایران دو نوع است و در هر دو قسم آن عده باید رعایت شود اما وضعیت زن در دوران عده ی هر یک متفاوت با دیگری است . ماده ی ۱۱۴۳ قانون مدنی در خصوص اقسام طلاق بیان می کند : « طلاق بر دو قسم است : بائن و رجعی . » طلاق رجعی به این معناست که مرد در طول مدت عده می تواند با رجوع به زن ، دوباره آثار نکاح سابق را بازگرداند . اما طلاق بائن طلاقی است که در آن چنین امری برای مرد امکانپذیر نیست و مرد در صورت تمایل ، باید پس از تمام شدن مدت عده ، دوباره نکاح جدیدی با زن منعقد کند .

اما عده مختص به طلاق نیست و در صورت فوت شوهر یا انقضاء یا بذل مدت در ازدواج موقت نیز زن باید عده را رعایت کند .

اما سوال اینجاست که آیا هر زنی پس از وفات همسر یا طلاق و یا انقضاء مدت در ازدواج موقت ملزم به نگه داشتن عده است؟ و اگر اینطور نیست رعایت عده بر چه زنانی واجب نیست ؟ در این مقاله از دادواره به بررسی پاسخ این سوال خواهیم پرداخت .

قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : گرفتن مهریه در صیغه یا در ازدواج موقت چگونه است؟

عده بر چه زنانی واجب نیست ؟

دسترسی آسان به سرفصل ها

عده بر چه زنانی واجب نیست ؟

مطابق ماده ی ۱۱۵۵ قانون مدنی : « زنی که بین او و شوهر خود نزدیکی واقع نشده و همچنین زن یائسه نه عده طلاق دارد نه عده فسخ نکاح ؛ ولی عده وفات در هر مورد باید رعایت شود . »

با این که در حالت کلی زنان بعد از طلاق باید عده نگه دارند ، اما از آن جهت که هدف اصلی از قرار دادن عده طلاق جلوگیری از اختلاط نسل می باشد ، در خصوص زنانی که امکان بارداری آنها و اختلاط نسل متصور نیست ، نیازی هم به نگهداشتن عده طلاق توسط آنها نیست . در نتیجه در صورتی که زن پیش از طلاق غیر مدخوله یا باکره باشد ، نیازی به نگه داشتن عده ندارد ؛ چرا که امکان بارداری او متصور نیست . همچنین منظور از زن یائسه ، زنی است که دیگر امکان بارداری ندارد ، در حقوق ایران سن یائسگی مشخص نیست و برحسب مورد تفاوت می کند ، بنابراین در صورت بروز اختلاف در این امر ، دادرس با جلب نظر کارشناس ( پزشک ) سن یائسگی را در هر مورد تشخیص خواهد داد .

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : تفاوت مهریه عندالمطالبه با عندالاستطاعه در چیست؟

علاوه بر این با توجه به قسمت اخیر ماده ، عده وفات حتی در موردی که بین زن و شوهر نزدیکی واقع نشده یا زن یائسه باشد نیز باید رعایت شود .

زنان دیگری که از عده مبرا هستند عبارتند از : دختران نابالغی که زیر سن قانونی ازدواج کرده اند و زنانی که رحم ندارند .

عده بر چه زنانی واجب نیست ؟

جمع بندی :

در این مقاله با بررسی مفهوم عده و وضعیت زن در عده ی طلاق بائن و رجعی ، به این سوال که عده بر چه زنانی واجب نیست پاسخ دادیم . در این قسمت اگر هنوز سوالی دارید میتوانید از طریق مشاوره حقوقی آنلاین و مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

 

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)