دسترسی آسان به سرفصل ها
قرابت رضایی چیست :
یکی از انواع قرابت در قوانین ایران که ریشه در فقه دارد ، قرابت رضاعی است . رضاع در لغت به معنای شیر خوردن است و شیر خوردن کودک از زنی که مادر طبیعی و نسبی او نیست ، با وجود شرایطی که قانون مقرر داشته ، ایجاد یک نوع رابطه ی خویشاوندی می کند که به آن قرابت رضاعی می گویند .
ماده ی ۱۰۴۶ قانون مدنی درباره ی شرایط قرابت رضایی و آثار آن این طور بیان می کند : « قرابت رضایی از حیث حرمت نکاح در حکم قرابت نسبی است مشروط بر اینکه :
اولا) شیر زن از حمل مشروع حاصل شده باشد .
ثانیا) شیر مستقیما از پستان مکیده شده باشد .
ثالثا) طفل لااقل یک شبه آنه روز و یا ۱۵دفعه متوالی شیر کامل خورده باشد بدون اینکه در بین غذای دیگر یا شیر زن دیگر را بخورد.
رابعا) شیر خوردن طفل قبل از تمام شدن دو سال از تولد او باشد .
خامسا) مقدار شیری که طفل خورده است از یک زن و از یک شوهر باشد بنابراین اگر طفل در شبانه روز مقداری از شیر یک زن و مقداری از شیرزن دیگر بخورد موجب حرمت نمیشود اگرچه شوهر آن دو زن یکی باشد و همچنین اگر یک زن یکدختر و یک پسر رضاعی داشته باشد که هر یک را از شیر متعلق به شوهر دیگر شیر داده باشد آن پسر و یا آن دختر برادر و خواهر رضاعی نبوده و ازدواج بین آن ها از این حیث ممنوع نمیباشد . »
اما با توجه به این ماده و شرایط مذکور برای قرابت رضاعی ، می توان فهمید که آثار قرابت رضاعی چیست و در چه حدودی با آثار قرابت نسبی برابر است .
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : موارد فسخ نکاح از سوی مرد یا زن به چه صورت است؟
آثار قرابت رضایی :
۱) در ابتدا بهتر است بگوییم که با توجه به تصریح ماده ی ۱۰۴۶ قانون مدنی ، قرابت رضاعی فقط از حیث حرمت نکاح موثر است و سایر آثار قرابت نسبی مثل انفاق ( الزام به پرداخت نفقه ) و توارث ( به ارث رسیدن ) در قرابت رضاعی نیست .
۲) محدودیت نکاح به دلیل قرابت رضاعی مشابه محدودیت های نکاح برای قرابت نَسبی است؛ یعنی تمامی کسانی که بواسطه قرابت نسبی نمی توان با آنها ازدواج کرد، در مورد اقربای رضاعی نیز صدق می کند ، به همین دلیل برای تشخیص محارم رضاعی باید به محارم نسبی توجه کرد ، مانند مادر ، خواهر ، برادر ، پدر ، خاله ، دایی و … .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : دادگاه صالح برای مطالبه نفقه فرزند چیست؟
۳) علاوه بر این محدودیت های نکاح به دلیل قرابت سببی ایجاد شده پس از ازدواج ( بین خویشاوندان زن با شوهر و شوهر با زن ) نیز در مورد قرابت رضاعی جاری است ، مثلا در قرابت های نسبی زن ، شوهر نمی تواند با مادر زن خود ازدواج کند ، به همین دلیل با مادر رضاعی زن خود نیز نمی تواند ازدواج کند .
بنابراین هرگاه زنی غیر از مادر طفل با شرایط معینی، به طفلی شیر بدهد، بین او وطفل قرابتی بوجود می آید که تنها از نظر ایجاد حرمت نکاح، در حکم قرابت نسبی است .
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی مفهوم یکی از قرابت های پیش بینی شده در قانون مدنی ، یعنی قرابت رضاعی پرداختیم و شرایط و آثار آن را بیان کردیم . در این قسمت اگر هنوز سوالی دارید میتوانید بر روی خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره حساب باز کنید و اگر هم تجربه قابل بیانی دارید ، اگر مایل بودید میتوانید ان را در قسمت نظرات زیر همین پست برای ما و بقیه به اشتراک بگذارید . بی صبرانه منتظر شنیدن تجربه های ارزشمند شما هستیم .