ابراء مهریه و ابطال سند ابراء مهریه چگونه است ؟

ابراء مهریه و ابطال سند ابراء مهریه چگونه است ؟

ابراء مهریه و ابطال سند ابراء مهریه چگونه است ؟

پسندیدم 0
۰

ابراء مهریه ابطال سند رسمی ابراء مهریه هنگام عقد نکاح یکی از حقوقی که قانون گذار برای زن در نظر گرفته است حق مهری است که در صورتی که عقد دائم باشد هیچ اجباری برای تعیین مهریه وجود ندارد اما اگر عقد موقت باشد در این صورت مهریه باید تعیین گردد علاوه بر اینکه زن حق دارد از مهریه خود برخوردار باشد می تواند بنا به دلایلی از این حق خود بگذرد که به ۳ صورت انجام می شود آیا میتواند مهریه خود را هبه کند یا به صورت مصالحه یا به صورت ابراء مهریه خود را ببخشد در ادامه می خواهیم به بررسی ابراء مهریه بپردازیم.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : مقابله با راه های فرار از مهریه چیست و چه اموالی قابل توقیف نیستند

ابراء مهریه

ابراء مهریه بدین معناست که زن ذمه مرد را در قبال پرداخت مهریه ساقط می‌کند به عبارت دیگر مهریه خود را می بخشد که در این صورت دیگر حق رجوع نخواهد داشت و در صورتی که زن ابراء خود را در مقابل طلاق انجام دهد این دیگر ابراء نخواهد بود بلکه هم محسوب می شود و هم به خلاف ابراء قابل رجوع می باشد.

شرایط ابراء مهریه کننده

قانونگذار برای زوجه که میخواهد مهریه خود را ابراء کند یک سری شرایطی در نظر گرفته است که عبارت است از:

  • قصد و رضا داشته باشد

یعنی اینکه زوج بخواهد مهریه خود را ابلاغ کند و در اینجا هیچ اکراهی وجود نداشته باشد بلکه با رضایت خود اقدام به این کار نماید.

  • مختار باشد
  • اهلیت داشته باشد

منظور از اهلیت این است که زوجه مجنون صغیر یافت سفیه نباشد

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : هزینه بخشش مهریه چقدر است و مدارک لازم

شرایط موضوع ابراء مهریه

دین موجود باشد

هنگامی که عقد نکاح منعقد می‌شود ذمه زوج در مقابل زوجه مشغول می‌شود و در صورت تعیین مهریه موظف به پرداخت آن است بنابراین با تعیین مهریه دین موجود می شود.

دین آزاد باشد یعنی مشهور به چیز دیگری نباشد

دین کلی باشد

 

به طور کلی بذل مهریه به ۳ صورت انجام می شود

بذل مهریه به این معنا است که زوجه مهریه خود را در ازای طلاق انجام می دهد بذل مهریه در طلاق های خلع و مبارات که ازجمله طلاق های توافقی هستند انجام می شود زن میتواند مهریه خود را به سه روش بذل کند:

  • هبه معوض
  • هبه غیر معوض
  • ابراء

هبه مهریه

هبه مهریه بدین معنا است که زن به دلایل مختلفی مهریه خود را به همسرش می بخشد که این کار در قالب قرارداد هبه انجام می‌شود در این نوع قرارداد سه رکن اصلی وجود دارد.

همانطور که گفته شد از هنگام انعقاد عقد نکاح زوجه حق دریافت مهریه را دارد و مالک آن محسوب می شود بنابراین درصورتی که زن میخواهد مهریه خود را ببخشد در این صورت زن واهب محسوب می شود و در مقابل شخصی که مهریه را به او بخشیده میشود که در اینجا زوج است متهب گفته می شود و در آخر رکن سوم عین موهوبه است که در اینجا همان میزان مهریه می باشد.

هبه کردن مهریه به دو صورت انجام می شود: هبه معوض و هبه غیر معوض

همچنین بخوانید : وصول مهریه از طریق اجرای ثبت💸

هبه غیر معوض

مهریه زن بدون دریافت مبلغی و یا شرایط خاصی هبه می شود و به صورت رایگان زن مهریه خود را می بخشد

هبه معوض

در این نوع هبه کردن مهریه ، زن در قبال دریافت مبلغ یا شرط خاصی انجام می دهد مثلاً زن شرکت می‌کند که در صورتی که از همسرش طلاق بگیرد مهریه را هبه خواهد کرد یا در صورت دریافت حضانت فرزندان مهریه اش را می بخشد.

ابرا

ابرا بدین معنا است که زن مهریه خود را که دینی بر گردن همسرش است ساقط می کند یا به عبارتی مرد را بریء الذمه می کند که در این صورت زن حق رجوع ندارد

در صورتیکه در قبال ابراء مهریه زن خواستار طلاق شود در این صورت بذل مهریه ابرا نامیده نمی‌شود بلکه هبه معوض خواهد بود.

 

ابطال سند رسمی ابراء مهریه

مهریه زن به عنوان حقی که بر گردن شوهر دارد و باید پرداخت شود به دو صورت است یا موضوع مهریه عین معین است یا دینی است که بر گردن همسرش قرار گرفته هنگامی که مهریه عین معین باشد مثلاً ماشین یا ملک معینی باشد که با انعقاد عقد نکاح به مالکیت زن در آمده است در این صورت زن فقط میتواند مهریه را به شوهر خودش هبه بکند و امکان ابرا وجود ندارد زیرا  ابراء در رابطه با دین مطرح می‌شود در حالیکه اگر مهریه عین معین باشد دیگر زن نمی تواند شوهرش را نسبت به پرداخت مهریه ابرا کند.

 

وضعیت مهریه ابرا شده در صورت وقوع طلاق قبل از نزدیکی

همانطور که گفته شد از هنگام منعقد شدن عقد نکاح زن مالک مهری خواهد بود و می‌تواند هرگونه تصرف ای بر آن انجام دهد و در صورتی که مهریه تادیه منفعت یا تادیه عین کلی باشد در این صورت مهریه دینی خواهد بود که بر گردن مرد است وزن میتواند مهریه خود را ابلاغ کند زیرا مهریه دین است از طرفی اگر زوجین نزدیکی نکرده باشند در این صورت نصف مهریه باید به مرد داده شود.

اکنون این سوال مطرح می شود در صورتی که زن همسر خود را ابراز کرده باشد و قبل از نزدیکی از یکدیگر طلاق بگیرند آیا مرد میتواند نصف مهریه را دریافت کند یا خیر؟

در پاسخ به این سوال اختلاف نظر وجود دارد اما از نظر معتقدند مرد حق دریافت نصف مهریه را نخواهد داشت

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد ابراء مهریه صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا موردی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با مشاوران ما در ارتباط باشید و سوالات خود را به طور واضح از آن ها بپرسید .

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)