عده طلاق بائن چیست و چند روز طول میکشد ؟

عده طلاق بائن چیست و چند روز طول میکشد ؟

عده طلاق بائن چیست و چند روز طول میکشد ؟

پسندیدم 0
۰

ممکن است زوجین در طول زندگی مشترک شان به دلیل اختلافات و مشکلاتی که به وجود می آید به این نتیجه برسند که دیگر نمی توانند به زندگی مشترک ادامه دهد و اقدام به طلاق می نماید.

بهتر است زوجین قبل از هر اقدامی با قوانین طلاق و انواع و شرایط آن بیشتر آشنا شود تا بتوانند تصمیم بهتری در این زمینه بگیرد.

عده به مدت زمانی گفته می شود که زوجه پس از خواندن صیغه طلاق یا فوت همسرش برای مدتی مشخص نباید ازدواج مجدد داشته باشد یکی از تقسیمات انجام شده برای طلاق ، تقسیم کردن آن به طلاق بائن و طلاق رجعی است عده طلاق بائن بدین معناست که در مدت عده که زوجه حق ازدواج مجدد ندارد زوج نمی تواند به زوجه رجوع کند در حالی که در عده طلاق رجعی زوج می‌تواند در مدت زمان عده بدون نیاز به عقد نکاح به زوجه رجوع کند.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : مدت زمان عده در طلاق توافقی

مطابق ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی انواع طلاق بائن به شرح زیر است:

  1. زمانی که طلاق قبل از نزدیکی انجام شود مانند طلاق در دوران عقد
  2. طلاق از نوع خلع و مبارات هنگامی که زن رجوع به عوض نکرده باشد طلاق خلع یا مبارات به طلاق گفته می شود که زوجه با دادن مبلغی به زوج از او می خواهد که او را طلاق بدهد.
  3. سه بار طلاق گرفتن بعد از دوبار ازدواج که در اینجا فرقی نمی کند ازدواج از طریق رجوع باشد یا عقد نکاح
  4. زمانی که زوجه در هنگام طلاق یائسه باشد

مدت عده طلاق بائن چقدر است ؟

همانطور که گفته شد عده مدت زمانی است که زوجین نمی تواند ازدواج مجدد انجام دهد و عده در طلاق بائن بدین معناست که در مدت زمان عده علاوه بر اینکه زوجین میتواند ازدواج مجدد انجام دهد زوج نیز حق رجوع به زوجه را ندارد اکنون سوالی که مطرح می‌شود این است که مدت عده طلاق بائن چقدر است مواد ۱۱۵۱ تا ۱۱۵۵ قانون مدنی به این سوال اینگونه پاسخ داده است:

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : ایا در دوران عده طلاق به زوجه نفقه تعلق میگیرد؟

ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی

عده طلاق و عده فسخ نکاح سه طهر است مگر اینکه زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده او ۳ ماه است

ماده ۱۱۵۳ قانون مدنی

عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد زن حامله تا وضع حمل است.

ماده ۱۱۵۵ قانون مدنی

زنی که بین او و شوهر خود نزدیکی واقع نشده و همچنین زن یائسه نه عده طلاق دارد و نه عده فسخ نکاح ولی عده وفات در هر دو ‌مورد باید رعایت شود.

بنابراین مطابق مواد یاد شده عده طلاق بائن سه طهر( سه بار پاک شدن از حیض )است البته در صورتی که زوجه با اقتضای سن خود عادت ماهیانه نداشته باشد سه ماه است همچنین در صورتی که طلاق هنگامی انجام شده باشد که زوجه باردار باشد در این صورت مدت عده طلاق بائن تا زمان وضع حمل او است.

البته از این قاعده  عده نگه داشتن زوج بعد از طلاق دو مورد استثنا شده است یعنی لازم نیست زوج عده نگه دارد که این دو مورد عبارت است از:

طلاق زن یائسه و طلاق قبل از نزدیکی

همچنین بخوانید : عده در ازدواج موقت چقدر است؟

شرایط عده طلاق بائن

همان طور که گفته شد عده طلاق بائن دارای یکسری شرایط و احکام خاصی است که اکنون می خواهیم به شرایط عده طلاق بائن در نفقه، مهریه و ارث بپردازیم

  • ارث

مطابق ماده ۹۴۳ قانون مدنی زوجه در عده طلاق بائن از یکدیگر ارث نخواهند برد در حالی که در طلاق رجعی چنین نیست یعنی در صورتی که در عده طلاق رجعی یکی از زوجین فوت کند دیگری از او ارث می برد.

  • نفقه

مطابق ماده ۱۳۰۹ قانون مدنی در عده طلاق بائن زوج ملزم به دادن نفقه نخواهد بود مگر این که زوجه باردار باشد.

  • مهریه

در مورد مهریه فرقی نمی کند که طلاق بائن باشد یا رجعی در هر دو نوع طلاق زوجه مستحق دریافت مهریه است مگر اینکه طلاق قبل از نزدیکی باشد یا طلاق خلع و مبارات باشد.

همانطور که قبلاً به آن اشاره شد یکی از انواع طلاق بائن طلاق خلع و مبارات است که در این نوع طلاق  با دادن مقدار مبلغی به زوج توسط زوجه انجام می شود با این تفاوت که مبلغ در طلاق خلع می تواند کمتر، مساوی یا بیشتر از مهریه باشد اما در طلاق مبارات مبلغ پرداختی به زوج به عنوان فدیه نباید بیشتر از مهریه باشد.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : عده وفات زن باردار چقدر است؟

یکی دیگر از شرایط عده طلاق بائن خواستگاری از زن در زمان عده است که مطابق با احکام شرعی اگر صراحتاً بیان شود جایز نیست اما به صورت اشاره ایرادی ندارد.

دیگر شرایط عده طلاق بائن محل سکونت زوجه است همانطور که نفقه به حق رجوع در عده طلاق بائن وجود ندارد تامین محل سکونت که یکی از مصداق‌های نفقه است نیز منتفی می‌شود و زوجه هیچ وظیفه ای ندارد که حتما این مدت را در محلی که زوج و اگر می کند سکنی گزیند.

جمع بندی :

در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد عده طلاق بائن صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را به طور کامل از وکلای ما بپرسید .

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)