تفاوت نفقه و اجرت المثل در چیست؟

تفاوت نفقه و اجرت المثل در چیست؟

تفاوت نفقه و اجرت المثل در چیست؟

پسندیدم 0
۰

یکی از مهم ترین مسائلی که هنگام طلاق باید در خصوص آن تعیین تکلیف شود بحث امور مالی زوجین، علی الخصوص حقوق مالی زوجه است. در قوانین خانواده ی ما زوجه حقوق مالی متعددی دارد که از جمله ی مهم ترین آنان می توان به نفقه و اجرت المثل اشاره کرد.

به دلیل اهمیت این دو حق مالی زوجه در این مقاله از دادواره قصد داریم به بررسی تفاوت های میان این دو بپردازیم.

پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : دعاوی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی چگونه مطرح می شود؟

تفاوت نفقه و اجرت المثل:

به طور کلی در عقد نکاح دائم ( و نه موقت ) نفقه ی زن بر عهده ی شوهر است.  طبق ماده ی ۱۱۰۷ قانون مدنی : « نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن ، البسه ، غذا ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض.» موارد ذکر شده در این ماده برای مثال بوده و حصری نیست و علاوه بر این وضعیت و احتیاجات زن به طور متعارف ملاک عمل است نه وضعیت مرد ، پس اگر زن از خانواده ی متمکنی باشد شوهر باید وسایل زندگی او را ، در حدی که شان و وضع اجتماعی و خانوادگی او اقتضا می کند ، فراهم نماید.

تفاوت نفقه و اجرت المثل

تفاوت نفقه و اجرت المثل

ضمن این که زن زمانی می تواند مطالبه ی نفقه کند که از شوهر خود تمکین نماید و وظایف زناشویی را انجام دهد ، بنا بر این نشوز زن مانع حق او بر نفقه است ، ماده ی ۱۱۰۸ قانون مدنی هم در این خصوص بیان می کند که :«هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.»

به طور کلی زندگی مشترک زوجین به اصطلاح حقوقی ، ظهور در تمکین دارد ، از این رو بار اثبات ناشزه بودن زن بر عهده ی مرد است. همچنین میزان نفقه با نظر کارشناس و متناسب با موقعیت زوجه تعیین می شود و هزینه ی آن را بدوا باید زوجه بپردازد و بعدا قابل مطالبه از مرد است.

اما در بیان تعریف اجرت المثل زوجه، تبصره ی ماده ی ۳۳۶ قانون مدنی این طور مقرر کرده است:« چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت‌المثل باشد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت‌المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می‌نماید.»

بنابراین انجام کارهای منزل و خانه داری در صورتی موجب اجرت المثل برای زوجه است که:

اولا از وظایف زن نباشد.

دوما به درخواست مرد انجام شده باشد.

و سوما زن به رایگان انجام نداده باشد.

بنابراین در مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت زوجه باید برای دادگاه اثبات کند که خانه داری با درخواست شوهر و با قصد دریافت اجرت انجام گرفته است.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : دیه جراحات سر و صورت چگونه محاسبه می شود؟

درنتیجه در یک جمع بندی کلی برای بیان تفاوت میان نفقه و اجرت المثل می توان اینطور بیان کرد که در عقد نکاح دائم همواره نفقه زن بر عهده ی شوهر است و میزان آن متناسب با شئونات زوجه و با تعیین نظر کارشناس است در حالی که اجرت المثل صرفا در صورت انجام کارهایی که شرعا به عهده ی زن نبوده و با دستور زوج و با قصد دریافت اجرت صورت گرفته باشد به زن پرداخت می شود.

جمع بندی :

در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد تفاوت نفقه و اجرت المثل توضیح دهیم اگر شما در این زمینه مسئله ای دارید میتوانید ان را با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان ما در میان بگذارید.

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)