صلاحیت شوراهای حل اختلاف چه مواردی است؟

صلاحیت شوراهای حل اختلاف چه مواردی است؟

صلاحیت شوراهای حل اختلاف چه مواردی است؟

پسندیدم 0
۰

شورای حل اختلاف، یکی از ارکان سیستم قضایی ایران است که به منظور حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی و تحت نظارت قوه قضاییه در شهر ها و روستا ها تشکیل شده است.

اما صلاحیت شوراهای حل اختلاف منحصر به مواردی است که در قانون شوراهای حل اختلاف به آن تصریح کرده و خارج از آن موارد شورا صالح به رسیدگی نیست. در این مقاله از دادواره نیز ما قصد بررسی صلاحیت شوراهای حل اختلاف را داریم.

پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : تفاوت ابلاغ واقعی و قانونی در چیست؟

دسترسی آسان به سرفصل ها

صلاحیت شوراهای حل اختلاف:

۱)صلاحیت اجباری شوراهای حل اختلاف:

صلاحیت شوراهای حل اختلاف در مواردی اجباری است؛ به این معنا که طرفین حتی با توافق نیز قادر به مراجعه به دادگاه ها نیستند. این موارد به موجب ماده ی ۹ قانون شوراهای حل اختلاف عبارتند از:

۱) دعاوی مالی راجع به اموال منقول (اموالی که قابلیت جابجایی و نقل مکان دارند) تا میزان دویست‌میلیون (۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به‌جز مواردی که در تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون در دادگستری مطرح هستند.

۲) تمامی‌ دعاوی مربوط به تخلیه عین مستأجره به‌جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه.

۳) دعاوی تعدیل (کاهش یا افزایش) اجاره‌بها به شرطی که در رابطه‌ی استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد.

۴) صدور گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه، مهر و موم ترکه و رفع آن.

۵) ادعای اعسار از پرداخت محکومٌ‏ به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد.

۶) دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه تا میزان مقرر در بند الف ماده ( دویست میلیون ریال) در صورتی که مشمول ماده (۲۹) قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۱ نباشند.

۷) تأمین دلیل:  منظور از تأمین دلیل، ملاحظه و صورت‌برداری از دلایل یک دعواست. گاهی ممکن است که برخی از دلایل پرونده‌ی در آینده از بین برود یا دسترسی به آن ها ممکن نباشد. از جمله این دلایل تحقیق محلی، کسب اطلاع از مطلعین یا استعلام نظر کارشناسان یا دفاتر تجاری یا سایر قراین و امارات هر دعواست. درخواست تأمین دلیل می‌تواند قبل از اقامه‌ی دعوی یا در هنگام رسیدگی مطرح شود، اما آنچه که اهمیت دارد این است که درخواست تأمین دلیل خود را باید به شوراهای حل اختلاف ارائه کرد.

۸) جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد.

۲) صلاحیت اختیاری شوراهای حل اختلاف:

صلاحیت اختیاری به این معناست که طرفین می‌توانند در خصوص بعضی از موارد اختلاف به شورای حل اختلاف مراجعه کنند ولی در این خصوص الزامی وجود ندارد.

به موجب ماده ی ۸ قانون شوراهای حل اختلاف:« در موارد زیر شوراها با تراضی طرفین برای صلح و سازش اقدام می‏نمایند:

الف- کلیه امور مدنی و حقوقی

ب- کلیه جرائم قابل گذشت

پ- جنبه خصوصی جرائم غیرقابل گذشت

تبصره- در صورتی‌که رسیدگی شورا با درخواست یکی از طرفین صورت پذیرد و طرف دیگر تا پایان جلسه اول عدم تمایل خود را برای رسیدگی در شورا اعلام نماید، شورا درخواست را بایگانی و طرفین را به مرجع صالح راهنمایی می‏نماید.»

جمع بندی :

در این مقاله سعی کردیم درمورد صلاحیت شوراهای حل اختلاف به طور کامل توضیح دهیم در این زمینه اگر سوالی دارید میتوانید با استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)