نحله چیست و شرایط دریافت نحله چه می باشد؟

نحله چیست و شرایط دریافت نحله چه می باشد؟

نحله چیست و شرایط دریافت نحله چه می باشد؟

پسندیدم 0
۰

نحله چیست ؟

معنی لغوی نحله به هدیه و بخشش اشاره دارد. این واژه در آیه چهار سوره نساء با معنی هدیه ای برای زن آورده شده است. معنی این اصطلاح حقوقی درواقع مبلغی است که دادگاه مطابق شرایطی زندگی و شرایط زوجین تعیین می کند. با این عمل مبلغی را زوج موظف میشود که به زوجه بپردازد. نحله حقی است که طبق فقه و قانون، قانونگذار برای دریافت حقوق مالی زوجه و حمایت از زن طبق شرایطی پیش بینی کرده است.

همانطور که دربالا اشاره کردیم مهریه و نفقه از حقوقی است که زن میتواند در طول مدت ازدواج یا پس از طلاق مطالبه کند. اما دریافت نحله یا اجرت المثل تنها با شرط وجود ترتیبات طلاق میسر می شود. طبق عرف و قوانین کشوری ما زن در زندگی مشترک فقط وظیفه تمکین از همسر و تربیت فرزند را عهده دار است. به همین خاطر با درخواست طلاق از طرف زوج (شوهر)، این امکان برای زوجه فراهم است که برای تمام فعالیت های خانه داری خود در طول زندگی مشترک، نوع فعالیت ها او، سالهای زندگی مشترک  و آگاهی از وضعیت مالی مرد، داداگاه مقدار این نحله را انتخاب و زوج موظف به پرداخت همه آن است.

تفاوت نحله و اجرت المثل آنجایی است که فعالیت هایی که زن در زندگی مشترک انجام داده داده نظیر خانه داری و تربیت فرزندان به دستور شوهر صورت گرفته و زوجه به قصد عدم تبرع(مجانی) آن فعالیت هارا انجام داده است. در این صورت این زوجه مستحق اجرت المثل میشود. اما اگر زن در ترتیبات طلاق در دادگاه نتواند این قصد را ثابت کند که این فعالیت ها به دستور همسر او بوده است، از در بخشش دادگاه مبلغی حقوق مزد زحماتش را که همان نحله می باشد را برای او درنظر می گیرد.

نحله به صورت مستند قانونی در بند ب تبصره شش قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق، طبق تشخیص مجمع مصلحت نظام در سال ۷۱ در قوانین ایران درج شد. هرچند در سال ۹۱ دوباره به دست قانون حمایت از خانواده فسخ شده است، اما تبصره این ماده همچنان معتبر است که بیان می دارد ” با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زوجه در خانه شوهر انجام داده و وسع مالی زوج، دادگاه مبلغی را از باب بخشش (نحله) برای زوجه تعیین می‌نماید”

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : تفاوت دیه و ارش چیست و نحوه محاسبه ارش چگونه است؟

شرایط دریافت نحله چیست ؟ درچه صورتی و وجود چه شرایطی به زن تعلق می گیرد ؟

شرایط دریافت نحله با استنباط و فهم از قواعد و مواد قانونی به صورت زیر انجام می پذیرد:

  • امکان درخواست این هدیه یا همان نحله در حین اینکه زوج و زوجه زندگی مشترکی دارند و تا قبل از طلاق امکان پذیر نمی باشد.
  • اگر این درخواست طلاق از طرف زن(زوجه) صورت گیرد، دادگاه مرد را موظف به پرداخت حقوق مالی زوجه خود نمی داند. در نتیجه زن حقوقی مثل نحله و اجرت المثل را دریافت نمی کند.
  • همانطور که در تفاوت نحله و اجرت المثل بیان کردیم، این دو با یک دیگر قابل جمع نیستند. به این صورت محاسبه میشود، که اگر به هر دلیلی به زن اجرت المثل تعلق بگیرد، دادگاه به طور همزمان می تواند برای او نحله هم درخواست کند.
  • تعیین اجرت المثل برای زن نیاز به نظر کارشناسی شده از طرف دادگاه دارد ولی تعیین نحله اینگونه نمی باشد. دادگاه با توجه به گذشته زندگی مشترک زوجین و وسع شوهر برای زن نجله تعیین می کند.
نحله چیست

نحله چیست

۳) نحله و اجرت المثل با یک دیگر قابل جمع نیستند ، به این صورت که اگر به هر دلیلی به زن اجرت المثل تعلق بگیرد دادگاه می تواند برای او نحله نیز تعیین کند .

۴) در تعیین نحله بر خلاف اجرت المثل نیازی به کارشناسی نیست و مبلغ را قاضی دادگاه با توجه به سنوات زندگی مشترک و کارهای که زوجه انجام داده است و خصوصا تمکن و وسع مرد تعیین می کند .

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط تعلق گرفتن دیه در تصادفات رانندگی چیست؟

نحوه دریافت نحله

زن برای دریافت حقوق مالی خود در حین انجام کارهای طلاق، درخواست نحله یا اجرت المثل را که توانایی اثبات آن را دارد باید به دادگاه مربوطه ارائه دهد. پس ازاین، دادگاه درخواست را مورد بررسی قرار داده و تشکیل جلسه میدهد و طرفین حضور میابند. اگر زن بتواند این درخواست خود را اثبات کند، که شوهرش او به انجام این کارها مجبور کرده و او تمایلی نداشته، میتواند حقوق مالی خود را از جمله اجرت المثل یا نحله را به تشخیص دادگاه دریافت کند.

جمع بندی :

در این مقاله به بررسی مفهوم نحله به عنوان یکی از حقوق مالی زن ، شرایط و نحوه ی دریافت آن پرداختیم . در این مورد اگر هنوز هم مسئله ای دارید میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)