گاهی طرفین معامله قصد انجام عمل حقوقی خاصی را دارند، اما عمدا ماهیت مورد نظر خود را پنهان میکنند و عقد را به اسم معامله دیگری انجام می دهند ، معامله صوری جدا از این که به قصد فرار از دین باشد یا نباشد، باطل است؛ ماده ی ۱۹۰ قانون مدنی ، چهار اصل اساسی صحت معاملات را که شامل قصد طرفین و رضای آنها، اهلیت طرفین، موضوع معین که مورد معامله باشد و مشروعیت جهت معامله است را بیان می کند . این ماده متضمن شرایط عموی کلیه عقود است که باید در همه معاملات رعایت شود بنابراین ازدواج و یا طلاق صوری ماهیتا اگر به نیت اصلی ازدواج نباشد، باطل تلقی می شود .
به طور کلی معامله صوری دو نوع است : در بعضی مواقع دو طرف معامله، قصد انجام هیچ گونه عمل حقوقی را ندارند. در این صورت عقد باطل است، اما گاهی طرفین قصد انجام عمل حقوقی خاصی را دارند، اما عمدا ماهیت مورد نظر خود را پنهان کرده و عقد را به اسم معامله دیگری انجام می دهند.
یکی از موارد معاملات صوری که ممکن است درباره آن شنیده باشید ازدواج صوری است، اما ازدواج صوری دقیقا به چه معناست و چه احکامی دارد؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
همچنین بخوانید : شروط ضمن عقد در سند ازدواج چه چیز هایی هستند
دسترسی آسان به سرفصل ها
ازدواج صوری
ازدواج صوری به ازدواجی گفته می شود که طرفین در آن قصد باطنی واقعی به ایجاد پیوند زناشویی ندارند و بر خلاف واقع ظاهرسازی می کنند.
افراد بنا به دلایل متفاوتی اقدام به ازدواج صوری می کنند؛ مثل دریافت وام ازدواج و یا از جمله موارد شایع آن زمانی است که شخصی به تبعه کشور دیگری مبلغی پول می دهد تا در ازای آن با او ازدواج صوری کرده و بتواند ویزای آن کشور را بگیرد و یا برای رسیدن به اموال مندرج در وصیت نامه ای که شرط دریافت آن ازدواج شخص است. در نهایت در بعضی مواقع هم به دلیل فشارهای خانوادگی و برای خلاصی از جو متشنج خانواده اشخاص دست به چنین کاری می زنند.
مسئله قابل بحث این است که در ازدواج صوری دلیل و هدف انجام کار اهمیتی ندارد و به هر حال این عقد ازدواج باطل است. با این توضیح که از حیث حقوق مدنی به نظر می رسد در عقد نکاح (ازدواج و طلاق) معامله صوری، به طور کلی باطل است، زیرا نیت ازدواج و طلاق خاص بوده و نمیتوان در عقد نکاح نیت دیگری را متصور شد.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : طریقه خواندن صیغه ازدواج موقت
آیا ازدواج صوری جرم است؟
در یکی از مقالات پیشین دادواره در خصوص این موضوع به طور کامل توضیح دادیم، اما به عنوان توضیح مختصری در اینجا باید گفت که به طور کلی در قوانین کیفری ایران، ازدواج صوری جرم انگاری نشده و مصداق مجرمانه ای برای این عمل وجود ندارد. اما می توان آن را تحت عنوان تقلب نسبت به قانون دانست، که مفهوم عام عبارت تقلب نسبت به قانون شامل هر نوع نیرنگ نسبت به قانون می شود و می تواند ازدواج صوری را یکی از مصادیق آن دانست که از این طریق عنوان مجرمانه پیدا می کند.
جمع بندی
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل به ازدواج صوری به پردازیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از انها بپرسید.