ملک مشاع به ملکی گفته می شود که مالکین آن دو نفر یا بیشتر باشند و سهم هر یک در ذره ذره ی آن مال پخش شده باشد و در مقابل آن ملک مفروز قرار دارد که فقط یک مالک دارد.
به دلیل تعدد مالکین در املاک مشاع ، در بسیاری از موارد خرید و فروش آن ها با مشکل مواجه بوده و حتی با قیمت پایین تر به نسبت املاک مفروز در همان سطح معامله می شود. یا حتی این امکان وجود دارد که صاحب یک زمین یا ملک یک نفر باشد و قصد تفکیک آن را به قطعات کوچکتر داشته باشد. بنابراین بسیاری از افراد قصد تفکیک سند را می کنند تا از مشکلات ناشی از سند مشاعی خلاص شوند و یا ملک خود را به قطعات کوچکتر تبدیل کند. اما تفکیک سند چگونه صورت می گیرد؟ در این مقاله از دادواره به بررسی پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : بنچاق چیست و تبدیل آن به سند چطور ممکن است؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
املاک دارای سند مالکیت چه املاکی هستند ؟
املاکی که دارای سند مالکیت می باشند به دو دسته تقسیم میشوند:
دسته اول املاکی است که نقشه ثبتی دارند، در خصوص این املاک همه اطلاعات فنی از نظر طول، ابعاد، مساحت، شکل، زوایا و… روشن است اما چنانچه ملک فاقد نقشه ثبتی باشد، باز هم با استفاده از تعاریف سند می توان موقعیت ملک را شناسایی و عملیات بعدی را انجام داد.
در نظر داشته باشید که داشتن سند مالکیت شرط لازم جهت تفکیک و داشتن مختصات نیز نقش تسهیل کنندۀ آن را دارد و اشخاص اصولاً برای سهولت انتقال و یا استفادۀ بهینه از املاک خود، اقدام به قطعه قطعه نمودن (تفکیک) آن می نمایند.
هدف اصلی از تفکیک، قطعه قطعه نمودن ملک بوده و اداره ثبت پس از تراضی شرکاء (بالاتفاق) ضمن تهیۀ نقشه تفکیکی توسط آن ها و نهایتاً پس از تأیید نقشه توسط شهرداری، صرفاً اقدام به تنظیم صورتمجلس تفکیکی می نماید.
وقتی شرکا مال مشاع به اتفاق، از اداره ثبت محل وقوع ملک، تبدیل آن به قطعات کوچک تر را درخواست می کنند؛ در این مواقع در اصل مالکین هستند که با تراضی، در چارچوب قانون اقدام به قطعه قطعه نمودن ملک کرده و اداره ثبت صرفاً پس از تأیید نقشۀ تفکیکی توسط مراجع مربوط (شهرداری، مسکن و شهرسازی و یا جهاد کشاورزی) اقدام به صدور گواهی و اعلام وضعیت ایجاد شده توسط شرکاء با عنوان صورت مجلس تفکیکی می نماید.
- درخواست اولیه جهت تفکیک سند به اداره ثبت
- تنظیم تقسیمنامه
- تنظیم صورتمجلس تفکیکی (حاوی اطلاعات دقیق از مساحت قطعات تقسیم شده ملک)
- ابطال سند مشاع و صدور سند جداگانه
فرد متقاضی باید با در دست داشتن مدارک لازم به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه می نماید و بعد از طی پروسه و مراحل رسیدگی به درخواست ، سند مالکیت صادر می گردد.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : اثبات مالکیت املاک بدون سند چگونه است؟
تفاوت تفکیک، افراز و تقسیم ملک چیست؟
ممکن است یک نفر مالک زمین بزرگی باشد و قصد تفکیک زمین و تقسیم آن به قطعات کوچکتر را داشته باشد ولی برای اینکه مالکی بتواند زمین را افراز کند باید چند شریک وجود داشته باشند و نمیتوان گرفت که مثلا زمینی که یک مالک دارد قصد افراز زمین را دارد.
در تقسیم نامه های زمین و یا املاک، مالک بیش از یک نفر است و ممکن است یکی از شرکا سهم بیشتری داشته باشد و نوعی صلح بین شرکا انجام شود.
تفکیک و افراز را برای شما توضیح دادیم. تقسیم نیز اعم از تفکیک و افراز میباشد و هردوی آنها را شامل میشود.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد املاکی که دارای سند مالکیت هستند و تفکیک سند صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از آن ها بپرسید.