در قانون مدنی و حقوق خانواده ی کشور ما به تبعیت از فقه امامیه حق طلاق صرفا برای زوج پیش بینی شده است و زن حق طلاق ندارد . همین موضوع در بعضی از مواقع موجب بروز مشکلات زیادی هنگام طلاق برای زنان می شود . به همین جهت است که حقوقدانان پیشنهاد می کنند طرفین هنگام انعقاد عقد ، در مورد وکالت در طلاق به عنوان یکی از شروط ضمن عقد که شاید مهم ترین شرط نیز باشد ، توافق کنند تا این نابرابری در مورد حق طلاق تا حدودی برای زن هموار شود .
توجه داشته باشید آن چه در شروط ضمن عقد طرفین بر آن توافق می کنند وکالت زن در طلاق است نه ایجاد حق طلاق برای زن ، چرا که حق طلاق صرفا در قانون برای مرد پیش بینی شده و زن در صورت دارا بودن وکالت در طلاق با وجود شرایطی می تواند به وکالت از شوهرش خود را مطلقه کند .
بنابراین در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوال مهم که طلاق از طرف زن چگونه است می پردازیم و شرایط و موارد قانونی را که باعث ایجاد وکالت زن در طلاق می شود را بررسی می کنیم .
دسترسی آسان به سرفصل ها
وکالت زن در طلاق :
با این که طلاق به طور کلی امری پسندیده نیست و در صورت وقوع ممکن است تبعات زیادی چه در زندگی شخصی و چه در زندگی اجتماعی طرفین و از آن مهمتر فرزندانشان ایجاد کند اما در بعضی موارد ، ادامه ی زندگی مشترک برای زن و شوهر سخت شده و طلاق به عنوان آخرین راه حل به کمک آن ها می آید . از آن جایی که برخی از قواعد و مقررات در نهاد ازدواج و طلاق ایران بر گرفته از سنت و یا مذهب است ، ممکن است در برخی موارد با زندگی انسان مدرن هم خوانی نداشته باشد ، به همین دلیل مطابق قانون طرفین می توانند شرایطی را ضمن عقد ازدواج تعیین کنند که با وجود آن ها ، بعضی از نابرابری ها از بین برود .
یکی از مهم ترین و متداول ترین شروط ضمن عقد ، وکالت در طلاق است که در عرف جامعه با عنوان حق طلاق بیان می شود و برای ایجاد برابری بین زن و شوهر در نظر گرفته شده و از سوی شوهر به زن داده می شود . مطابق قانون مدنی و حقوق خانواده ، در صورت توافق بین طرفین ، ممکن است ضمن عقد نکاح یا عقد لازم دیگر شوهر به زن وکالت برای طلاق داده باشد که چنین شرطی طبق فقه اسلامی و قانون ایران صحیح و معتبر است .
ماده ی ۱۱۱۹ قانون مدنی در این خصوص بیان می کند که :« طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند ، مثل اینکه شرط شود هرگاه شوهر زن دیگر بگیرد ، یا در مدت معینی غایب شود و یا ترک انفاق نماید ، یا بر علیه حیات زن سوء قصد کند ، یا سوء رفتاری نماید که زندگی آن ها با یک دیگر غیر قابل تحمل شود ، زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد . »
باید توجه داشت که موارد گفته شده در این ماده ، تمثیلی است نه حصری و قاعده ی مذکور در صدر ماده یک قاعده ی کلی است که می تواند مصداق های دیگری نیز داشته باشد ، البته شرطی معتبر است که نه مخالف با مقتضای ذات عقد باشد و نه نامشروع و نه خلاف قواعد آمره .
بنابراین گرفتن وکالت در طلاق برای زن از مرد ، از دو راه امکان پذیر است :
۱) به صورت شرط ضمن عقد ازدواج ، که در سند نکاحیه ثبت شود .
۲) زوج با مراجعه به دفاتر ثبت اسناد رسمی ، وکالت در طلاق را به زوجه ی خود یا شخص دیگری بدهد ، در این صورت ، اگر شوهر خارج از کشور باشد ، می تواند با مراجعه به کنسولگری یا سفارت ایران حق طلاق را به همسر خود یا شخص ثالثی اعطا کند .
پیشنهاد میکنیم مقاله طلاق چیست را مطالعه کنید.
نکاتی در خصوص وکالت در طلاق :
۱: امکان تنظیم شروط ضمن عقد ، پیش از از وقوع عقد وجود ندارد .
۲ : به طور کلی باید در نظر داشت که درج و امضای شروط ضمن عقد در قباله ی ازدواج به تنهایی کافی نیست و بر اساس رویه ی قضایی دادگاه های خانواده ، این شروط باید در دفاتر ثبت اسناد رسمی به ثبت محضری رسیده و امضا شوند .
۳ : اگر وکالت در طلاق به صورت شرط ضمن عقد نکاح باشد ، از آن جایی که ازدواج دائم به اصطلاح حقوقی عقدی لازم است ، وکالت بلا عزل خواهد بود ، ولی اگر وکالت در طلاق بعد از عقد و در دفترخانه به زوجه یا شخص دیگری اعطا شود از سوی مرد قابل عزل است مگر این که مدت داشته باشد و مرد در مدت آن حق عزل را از خود سلب کرده باشد .
۴ : اعطای وکالت در طلاق به زن ، حق طلاق مرد را اسقاط نکرده و به این معنا نیست که مرد دیگر نمی تواند همسرش را طلاق دهد ، در واقع حق طلاق مرد قابل واگذاری نیست و صرفا زوجه یا شخص ثالث در این خصوص وکالت دارد .
طلاق از طرف زن
نمونه متن وکالت در طلاق – طلاق از طرف زن :
متنی که مشاهده می کنید ، نمونه متنی از شرط وکالت در طلاق است که در هنگام انعقاد عقد و در شروط ضمن عقد از آن استفاده می شود .
موکل : آقای …
وکیل : خانم …
مورد وکالت :
مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی ، دادگاه های خانواده و یا شوراهای حل اختلاف و دیگر مراجع صالحه ، تقدیم دادخواست ، انتخاب و انعقاد قرارداد وکالت با هر یک از وکلای دادگستری در راستای مطلقه نمودن خانم … از قید زوجیت موکل و درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق به هر قسم از طلاق اعم از توافقی ، بائن ، رجعی ، خلع یا مبارات و با هر شرط و قرار ، وکالت در قبول بذل عین مهریه یا کمترو یا بیشتر از آن یا معادل آن به هر میزان که وکیل صلاح بداند و هر شرط ضمن عقد ( وکیل حق دریافت مهریه با وکالت قبول در بذل آن را دارد . ) ، تعیین تکلیف حضانت ، ملاقات و نفقه ی فرزند یا فرزندان مشترک و همچنین تعیین تکلیف در خصوص جهیزیه ، نفقه و اجرت المثل ، معرفی و انتخاب داور و مراجعه به واحد مشاوره و شرکت در جلسات مشاوره با حق توکیل به غیر ، تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی و حق اسقاط آن ها به تشخیص وکیل ، استرداد دعوی یا دادخواست ، حضور در هر یک از دفاتر رسمی ثبت طلاق و اجرای صیغه ی شرعی طلاق و امضاء کلیه اوراق و اسناد و دفاتر مربوطه و همچنین انجام سایر تشریفات لازم و قانونی با اختیارات کامل به نحوی که در هیچ یک از مراحل نیازی به حضور و امضاء مجدد موکل نباشد با توکیل به غیر .
حدود اختیارات :وکیل مذکور با حق توکیل به غیر” ولو کرارا” و مع الواسطه در عزل و نصب وکلای انتخابی در انجام دادن تمامی تشریفات قانونی مورد وکالت از طرف موکل اختیار تام داشته و امضاء و اقدامات نام برده به منزله ی امضاء و اقدام موکل نافذ و معتبر است و موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل و ضم وکیل و انجام هرگونه عمل مغایر با مفاد این سند را تا انجام کامل این وکالت از خود سلب و اسقاط نمود .
جمع بندی :
در این مقاله درمورد وکالت زن در طلاق به طور کامل صحبت کردیم و مواردی را که سبب ایجاد وکالت در طلاق برای زن می شود را مورد بررسی قرار دادیم ، نمونه متن وکالت در طلاق را نیز برایتان آوردیم . با توجه به مطالب بیان شده اگر سوال و یا تجربه ای دارید میتوانید ان را با کارشناسان دادواره در میان بگذارید . فراموش نکنید که خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره همیشه در خدمت شماست.