با توجه به مخاطراتی که حمل سلاح و به کارگیری خودسرانه آن بر جامعه تحمیل کرده است قانونگذار به طور اساسی به مبحث حمل سلاح و مجازات آن پرداخته و در سال ۱۳۹۰ قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز را در مشتمل بر ۲۱ ماده به تصویب رساند. در این قانون تعریفی از سلاح آورده شده که که با توجه به زوایای حساس این جرم نمی تواند تعریف جامع و مانعی باشد، از طرفی امروزه سلاح معنای گسترده ای دارد و باید در برخی موارد برای سلاح دانستن برخی ادوات به عرف جامعه رجوع کرد.
در ماده ۲ قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات آمده است که :«مقصود از سلاح و مهمات در این قانون انواع سلاحهای گرم و سرد جنگی و شکاری اعم از گلولهزنی و غیرگلولهزنی و مهمات مربوط به آنها است.»
سلاحی که قانونگذار به آن اشاره داشته می تواند هر نوع وسیله ای اعم از سرد و گرم که آسیب جانی وارد کند باشد و توجه به موقعیت بکارگیری آن اینکه شخص در حالت دفاع باشد یا حمله در سلاح محسوب شدن شیء موثر نخواهد بود.
طبق آییننامه اجرایی قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز ، سلاح سرد وسایل و ادواتی است که برخلاف اسلحههای گرم در اثر استفاده ، صدا ، شعله و حرارت ایجاد نمیکند و اصابت آنها به بدن منجر به ایجاد پارگی ، خونریزی ، از کار افتادن موقت یا دائم اعضاء و در نهایت آسیب جسمی و روحی یا فوت میشود اما در تعریف سلاح گرم آمده است که در آنها تخریب و کشتار در اثر ایجاد گاز ناشی از سوختن باروت انجام میشود.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : اسیدپاشی و مجازات آن
دسترسی آسان به سرفصل ها
انواع مختلف سلاح کدامند؟
در ادامه مواد قانونی، مقنن انواع مختلف سلاح را معرفی کرده است، و با بیان مصادیق تلاش شده جرم حمل سلاح و مجازات آن به خوبی تبیین شود.
_ سلاح می تواند جنگی یا شکاری باشد، اعم از اینکه جزو سلاح های گرم یا سرد محسوب شود.
_ سلاح های آموزش دهنده و بیهوش کننده مشمول قانون سلاح شکاری بوده و در دسته بندی قاچاق اسلحه و مهمات قرار می گیرد.
_ سلاح های لیزری از قوانین مربوط به سلاح گرم تبعیت می کند.
_ انواع مواد محترقه، آتش زا، اشک آور و تجهیزات از این دست اعم از اینکه نظامی یا غیرنظامی باشد.
_ همچنین سلاح های میکروبی، شیمیایی و شوکرها از این قانون تبعیت می کنند.
قوانین مربوط به جرمانگاری حمل سلاح
۱. قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز (مصوب سال ۱۳۹۰)
این قانون که در سال ۱۳۹۰ به تصویب رسیده است وارد کردن و خارج کردن، ساخت، مونتاژ، نگهداری، حمل، توزیع، تعمیر و معاملهی غیرمجاز سلاح را جرم دانسته است. منظور از سلاح نیز سلاحهای گرم و سرد جنگی و شکاری و همچنین قطعات مؤثر یا مهمات آنهاست.
هرچند انگیزهی شخص در حمل سلاح اهمیت ندارد، اما او باید آگاه باشد که در حال حمل سلاح است. مثلا اگر شخصی با انگیزهی انتقام یک قبضه اسلحه در اتومبیل شخص دیگری بگذارد و او بدون اطلاع از این موضوع با اتومبیل خود در سطح شهر تردد کند، نمیتوان این شخص را بهعلت حمل سلاح محکوم به مجازات کرد.
۲. تبصرهی مادهی ۶۱۷ قانون مجازات اسلامی (مصوب سال ۱۳۹۶)
بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی در سال ۱۳۷۵ تصویب شده، اما این تبصره در سال ۱۳۹۶ به مادهی ۶۱۷ الحاق گردیده است. در این تبصره حمل سلاحهای سرد غیرجنگی و غیرشکاری مانند قمه، شمشیر، قداره و پنجهبوکس جرمانگاری شده است، اما جرم دانستن حمل این نوع سلاحها بدون قیدوشرط نیست. به عبارت بهتر، زمانی میتوان حمل این سلاحها را جرم دانست و حملکنندهی آنها را مجازات کرد که این سلاح را فقط برای درگیری و ضرب و جرح با دیگران با خود حمل کرده باشد.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : چگونگی اجرای مجازات شلاق
مجازات حمل انواع سلاح بدون مجوز چیست؟
قانونگذار درباره اسلحه و مهمات جرایم مختلفی را مفروض داشته است از جمله خرید و فروش، تولید، توزیع، تعمیر و قاچاق، اما در ماده ۶ قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات به طور مشخص به جرم حمل و نگهداری اسلحه پرداخته و با توجه به نوع اسلحه ای که نگهداری شده باشد درجه مشخصی از حبس تعزیری را قرار داده است.
همچنین در باب تشدید مجازات آمده است که نگهداری و حمل بیش از یک قطعه اسلحه و کشف قطعات بیشتر می تواند مجازات را یک درجه تعزیری افزایش دهد.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد مجازات حمل اسلحه بدون مجوز صحبت کنیم ، قوانین مربوط به جرم انگاری حمل سلاح را توضیح دادیم ، انواع مختلف سلاح را بیان کردیم ، اما اگر باز هم مشکل و یا مسئله ای داشتید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی انلاین با کارشناسان ما در ارتباط باشید.