احتمالا از زبان قدیمیها کلمه بنچاق را شنیده باشید که به جای سند از آن استفاده میکنند. اما واقعا بنچاق چیست و آیا همان سند رسمی است یا با آن تفاوت دارد. این یکی از سوالاتی است پرتکراری است که افراد امروزه میپرسند، البته که در زمانهای قدیمتر بنچاق مورد استفاده قرار میگرفته است و کاملا منطقی است که افراد مدرن اطلاع کمتری از این نوع سند داشته باشند. در کشورمان ایران، اسنادی مالکیت مانند مبایعهنامه، بنچاق و قولنامه در طول تاریخ استفادههای مختلفی داشته است.
در این مقاله از دادواره قصد بررسی مفهوم بنچاق و تفاوت آن با سند را داریم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : تصرف عدوانی چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
بنچاق چیست؟
بنچاق یک سند مالکیت بود که در پی تصویت قانون ثبت مورد استفاده قرار میگرفت. این سند در آن زمانها توسط افرادی که سواد داشتند نوشته میشد و به دنبال آن علما و مراجع دینی آن را تأیید میکردند به اندازه سند مالیکت ارزش داشت. از این موضوع میتوان متوجه شد که در آن زمان سند رسمی به شکل امروزی اصلا وجود نداشته است و بنچاق یک سند ملک محسوب میشد. در حال حاضر بنچاق همان برگه و سندی است که در دفتر اسناد رسمی تنظیم شده و همه جزئیات مربوط به مالکیت در آن قید میشود. این برگه باید مهر و امضای سردفتر را داشته باشد تا رسمیت پیدا کند. در نمونه قدیمی بنچاق بیشتر موارد به صورت دستنویس بوده و تنها بخشهایی از قبل تایپ شده است.
بنچاق کم کم از میان مردم به قانون راه یافت و در قانون لفظی به نام بنچاق نداریم. این برگ که مردم به آن بنچاق میگویند و قانون آن را برگ معاملات تک برگی مینامد، همان است که در آن تمامی جزئیات، متعلقات و مشخصات ملک از جمله شمارههای مربوط به آب، برق، تلفن و غیره نوشته میشود.
تبدیل بنچاق به سند چگونه صورت میگیرد؟
از سال ۱۳۹۱ دولت با تصویب قانون، هر بنچاقی که به موجب خرید و فروش ملک و یا انتقال سند مالکیت به دفاتر اسناد رسمی وارد میشود، پس از آنکه نقل و انتقال آن انجام شود بنچاق به سند تک برگی تبدیل میشود و به شکل امروزی به افراد تحویل داده میشود. بنابراین الزامی است که املاکی که بعد از سال ۱۳۹۱ معامله شدهاند اگر دارای بنچاق باشند باید آن را به سند تک برگی تبدیل نمایند. مدارکی که برای تبدیل بنچاق به سند تک برگ مورد نیاز است به شرح زیر است:
- به همراه داشتن بنچاق و تکمیل کردن فرم خلاصه معامله
- اصل سند مالکیت منگولهدار در صورت وجود
- ارائه کد ملی و آدرس مالک در صورتی که مالک خریدار جدیدی باشد
- آدرس و کد پستی ملک
- ارائه فرم درخواست سند تک برگی
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : خلع ید چیست؟
مراحل تبدیل بنچاق به سند تک برگ
- دفتر ثبت اسناد رسمی: اگر سند منگولهدار دارید باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنید.
- استعلام سند قبلی: استعلام سند قبلی در واقع مشخص می نماید که سند بازداشت یا در توقیف دادگستری، در رهن بانک و غیره نیست و اصطلاحا طلق یا آزاد است.
- اگر سند آزاد نباشد نمیتوان آن را انتقال داد یا برای آن سند تک برگی گرفت. استعلام سند معمولا دو روز طول میکشد و هزینه آن بسته به تغییر تعرفه ها متفاوت است.
- تسویه بدهی با شهرداری: برای اخذ سند تک برگی باید حتما عوارض شهرداری ملک پرداخت شده باشد و ملک به شهرداری بدهکار نباشد. همچنین اگر عوارض شهرداری پرداخت نگردد، گواهی پایان کار صادر نمی شود برای اخذ سند تک برگی، اخذ پایان کار نیاز است.
- تسویه با دارایی: برای اخذ سند تک برگی باید حتما مالیات ملک پرداخت شده باشد و ملک به اداره دارایی بدهکار نباشد. همچنین اگر مالیات پرداخت نگردد، گواهی پایان کار دارایی صادر نمی شود برای اخذ سند تک برگی، اخذ پایان کار دارایی نیاز است.
- انتقال سند در دفترخانه: خلاصه نقل و انتقال ملک و سوابق آن باید ذکر گردد.
- اداره ثبت: تکمیل فرم درخواست صدور سند تک برگ، ارائه اصل سند قبلی و ارائه مدارک و پرداخت هزینه های ثابت به اداره ثبت توسط مالک الزامی است.
- باجه پست اداره ثبت: جهت صدور سند تک برگ و همچنین دریافت آن به باجه پست اداره ثبت مراجعه میکنید و پاکت تحویل سند مالکیت را دریافت نموده و رسید تحویل میدهید.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد بنچاق صحبت کنیم ، تبدیل بنچاق به سند را بررسی کردیم و مراحل تبدیل بنچاق به سند تک برگ را بیان کردیم ، حال شما نیز اگر نظری دارید میتوانید در قسمت نظرات زیر همین پست آن به را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید و اگر هم سوالی دارید میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید و سوالات خود را از ان ها بپرسید .