احتمالا بسیاری از شما بارها واژه های مناقصه و مزایده را شنیده اید. در مقالات قبلی دادواره بیان کردیم که مناقصه به معنای کم کردن، باهم رقابت کردن در کم کردن قیمت چیزی آمده است. اما در تعاریف تخصصی تر و به موجب بند الف ماده ۵۶ آیین نامه مالی و معاملاتی مناقصه فرآیندی اسـت رقابتـی برای تأمین کیفیت مـورد نظر (طبق اسـناد مناقصه ) که در آن تعهدات موضـوع معـامله بـه مناقصه گری که کمترین قیمت را پیشنهاد کرده باشد، واگذار می شود و مناقصه برای دسترسی به دو مولفه اساسی در خرید کالا و خدمات، به اجرا گذارده می شود.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : انواع پیگیری مرسوله پستی
اما مزایده چیست و در چه مواقعی از آن استفاده می شود و نمونه درخواست مزایده به چه صورت است؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوالات می پردازیم.
دسترسی آسان به سرفصل ها
مزایده چیست؟
از نظر لغوی در زبان فارسی مزایده به یعنی در معرض فروش گذاشتن چیزی به نحوی که هر خریداری که قیمت بیشتر پیشنهاد کرد، به وی فروخته شود.
اما از منظر حقوقی؛ به نوعی از معامله و فروش اموال منقول و غیر منقول شخصیت حقوقی یا حقیقی اطلاق میشود که با ساز و کاری حقوقی و شرایطی مطابق قانون به مرحله اجرا میرسد.
بنابراین تشریفات قانونی و رعایت ساز و کار حقوقی در خصوص اجرای مزایده دارای اهمیت ویژهای میباشد و اصولا مزایدهای که ساختار قانونی را رعایت نکرده باشد، دارای ارزش حقوقی و وجاهت قانونی نمیباشد.
قیمت پایه مزایده به واسطه کارشناسی نماینده رسمی دادگستری تعیین شده و خریداران با رعایت تشریفات قانونی، اقدام به ارائه قیمت پیشنهادی خود برای اموال مورد نظر می نمایند و فروشنده که می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد، با بررسی قیمتهای پیشنهادی، اقدام به انتخاب بالاترین قیمت پیشنهاد شده به عنوان خریدار مینماید.
به عبارتی تفاوت مناقصه با مزایده در این است که جای خریدار و فروشنده عوض میشود: در مناقصه خریدار تقاضای خود را برای کالا یا خدماتی اعلام میکند و فروشندگان پیشنهاد قیمت فروش را اعلام میکنند و این قیمت برای به دست آوردن معامله به طور مرتب کاهش مییابد. در پایان پایینترین قیمت برنده مناقصه خواهد بود. در حالی که در مزایده، خریداری که قیمت بالاتر را پیشنهاد دهد برنده مزایده می شود.
انواع مزایده
بر اساس قانون مزایده به مزایده اختیاری، مزایده اجباری، مزایده عمومی، مزایده خصوصی و محدود تقسیم بندی می شود:
- مزایده اختیاری یعنی زمانی که شرکت های خصوصی یا ادارات قصد دارند مالی را بفروشند، در این حالت آن ها با رعایت تشریفات مزایده اقدام به نشر آگهی نموده و مال مورد نظر را به پیشنهاد دهنده بالاترین قیمت می فروشند.
- مزایده اجباری: فروش مال به بالاترین قیمت پیشنهادی از طریق برگزاری مزایده به دستور دادگاه در خصوص اموال توقیف شده می باشد. به عنوان مثال زمانی که به موجب قانون یا رای دادگاه مالی منقول یا غیر منقول از شخص حقیقی یا اشخاص حقوقی از قبیل شرکت ها به دلایلی همچون ورشکستگی و عدم توان پرداخت بدهی هایشان توقیف گردیده و یا زوجه اقدام به توقیف اموال برای مهریه خویش می نماید.
- مزایده خصوصی و محدود: یکی از انواع مزایده بوده که صرفا برای قشر یا اقشار خاصی می باشد و در آن به دلیل مسائل امنیتی نام پیشنهاد دهندگان قیمت و شرکت کنندگان در مزایده به صورت محرمانه باقی می ماند. پس از بررسی قیمت ها بالاترین قیمت پیشنهادی اعلام شده و مال تحویل او می گردد.
- مزایده عمومی: بر خلاف مزایده خصوصی، این نوع از مزایده مخصوص قشر خاصی نبوده و عموم مردم می توانند در آن شرکت نمایند و نام پیشنهاد دهندگان قیمت به طور علنی بیان می گردد.
نمونه درخواست مزایده (برای اموال توقیف شده)
بسمه تعالی
ریاست محترم اجرای احکام مدنی مجتمع قضائی دادگستری
با سلام و دعای خیر احتراما در خصوص کلاسه پرونده اجرائی …….به استحضار عالی میرساند:
نظر به اینکه نظریه کارشناس درخصوص ارزیابی اموال توقیف شده واصل گردیده و نظریه مذکور به محکوم علیه ابلاغ گردیده است و در فرجه مقرر و قانونی نسبت به نظریه کارشناس ایراد و اعتراض نشده است ، لذا تقاضای صدور دستور مبنی بر مزایده اموال توقیف شده و پرداخت محکوم به از فروش اموال مذکور دارم.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد مزایده صحبت کنیم ، در این زمینه اگر نیاز به مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین دارید میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید .