دعوای اضافی چیست؟

دعوای اضافی چیست؟

دعوای اضافی چیست؟

پسندیدم 0
۰

دعوای اضافی چیست؟

دعوای اضافی از اقسام دعاوی طاری است اما در مقررات آیین دادرسی مدنی از دعوای اضافی برخلاف سایر دعاوی طاری( متقابل،جلب ثالث ،ورود ثالث )صحبتی نشده است .در دعوای اضافی،خواهان خواسته جدیدی را که دارد به دعوایی که در سابق مطرح نموده است و در جریان رسیدگی است با وجود شرایطی ضمیمه می نماید. مهلت طرح دعوای اضافی تا پایان اولین جلسه دادرسی است.

در ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی به جای تعریف به ذکر برخی از مصادیق این موضوع پرداخته و این طور بیان کرده است:«خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده است در تمام مراحل دادرسی کم کند، ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوی یا خواسته یا درخواست در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشأ واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.»

پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : قذف چیست؟

دعوای اضافی چیست؟

دعوای اضافی به دو دسته تقسیم می شود:

دعوای اضافی عام: در این نوع دعوا خواهان میتواند در دعوی دخل و تصرف نماید،این دخل و تصرف شامل اعمالی همچون تغییر درخواست ،افزایش خواسته،کاهش خواسته،جهت دعوا می باشد.

دعوای اضافی خاص:در این نوع از دعوا،خواهان خواسته جدید و متفاوتی از دعوای اصلی اقامه می نماید.

شروط لازم جهت طرح دعوای اضافی:

دعوای اضافی یکی از اقسام دعاوی طاری است ، قانونگذار در ماده ۱۷ قانون آیین دادرسی مدنی ،شرایط دعاوی طاری را توضیح داده است .دعوای طاری به این معناست که در زمانی که یک دعوا در حال رسیدگی میباشد،دعوای دیگری از طرف یکی از طرفین دعوا ویا شخص سومی مطرح می شود در چنین مواقعی با وجود شرایطی به هر دو دعوا باهم رسیدگی صورت می گیرد. این شرایط عبارتند از:

دعوای دومی که مطرح میشود با دعوای نخست ناشی از یک منشا باشند یا دعوای دوم با دعوای اصلی(نخست)دارای ارتباط کامل باشد.

مصادیق دعوای اضافی:

همانطور که پیش تر بیان کردیم، ماده ی ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی به بیان مصادیقی از دعوای اضافی پرداخته است. هر چند که این موارد حصری نبوده و هرگونه تغییر احتمالی دیگری که ارتباط کافی با دعوای اصلی داشته باشد، هرچند ذیل هیچ کدام از عناوین مزبور نگنجد، به عنوان دعوای اضافی از سوی خواهان قابل طرح است.

مصادیق مذکور در ماده ی ۹۸ عبارتند از: کاهش خواسته، افزایش خواسته، تغییر خواسته، تغییر نحوه دعوی و تغییر درخواست است.

مراحل طرح دعوای اضافی:

۱- تقدیم دادخواست: اولین مرحله برای رسیدگی به هر دعوایی تقدیم دادخواست می باشد،و دعوای اضافی نیز از این امر مستثنی نمی باشد .وبرای شروع رسیدگی در آن به تقدیم دادخواست نیاز است.

۲- اقامه دعوی از طرف خواهان: خواهان به فردی گفته می شود که شروع کننده دعوا می باشد و از مطرح نمودن دعوا،قصد دارد که نتیجه ای را از آن خود نماید.در دعوای اضافی نیز،خواهان فردی میباشد که دعوی را در محکمه مطرح مینماید که در دعوای اضافی،خواهان فردی میباشد که دعوا را در محکمه مطرح نموده است و سپس امر دیگری را متوجه شده است و آن را هم به دعوای نخست خویش اضافه نموده است(در حقیقت خواهان دعوای اول و دوم یک نفر است.)

۳- اقامه دعوا در مهلت مقرر:قانون گذار به صراحت مهلتی را جهت اقامه دعوای اضافی مطرح نموده است،اما با وحدت ملاک از مواد۱۳۵ و ۱۴۱ قانون آیین دادرسی مدنی،مهلت اقامه دعوای اضافی تا پایان اولین جلسه دادرسی می باشد.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : اختیارات و وظایف ضابطان دادگستری چه می باشد ؟ 

جمع بندی :

در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد دعوای اضافی صحبت کنیم این که دعوای اضافی چیست را مورد بررسی قرار دادیم و مراحل طرح این دعوا را بیان کردیم ، و همچنین به مصادیق و شروط لازم ان نیز توجه کردیم . اگر شما هنوز هم در این مورد مسئله ای دارید و یا سوال حل نشده ای برایتان باقی مانده است میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد  دادواه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)