در یک جامعه سالم بیش از هر چیزی آرامش روانی شهروندان اهمیت دارد به همین خاطر دولت ها برای پاسخگویی به نیازهای اجتماعی مردم، حل یا کاهش مشکلات اجتمائی، فردی و خانوادگی تمهیداتی اتخاذ و راه حل هایی تدوین و ارائه نموده اند.
دولت ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. این طرح اجتماعی بر حسب شرایط موجود و قوانین میتواند به صورت متفاوتی در کشورهای متفاوت اجرا شود. اما نکته مهم این است که بتوان راهکارهای تخصصی و مناسبی را در همه حوزه های اجتماعی در کمترین زمان ممکن یا هنگام شرایط بحرانی به افراد جامعه ارائه کرد.
برنامه اورژانس اجتماعی یکی از همین تمهیدات است که نتیجه چندین سال فعالیت هدفمند سازمان بهزیستی کشور است. برای آشنایی بیشتر با اورژانس اجتماعی کشور در ادامه این مقاله از دادواره با ما همراه باشید.
بیش از هر چیز آرامش روانی مردم اهمیت دارد در دسترس بودن لازمه ی کار است
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : راهنمای ورود و استفاده از سایت راهور ۱۲۰
دسترسی آسان به سرفصل ها
اورژانس اجتماعی چیست؟
سازمان بهزیستی کشور این برنامه را به صورت تلفن اورژانس اجتماعی به شماره ۱۲۳، پایگاه ثابت اورژانس اجتماعی و تیم سیار اورژانس اجتماعی برای ارائه خدمات تخصصی در زمان های بحرانی ارائه کرده است. این اورژانس اجتماعی ترکیبی از راهکارهای تخصصی مداخلات در زمان بحران، اجتماعی، خانوادگی و فردی است.
هدف این اورژانس مداخله روانی اجتماعی قبل از وقوع بحران و پیش از مداخلات قضایی و انتظامی است. این اقدامات این برنامه در پیشگیری از وقوع جرم و اصطلاحا قضازدایی نقش مهمی را ایفا می کند. مداخلات این مجموعه تئوری برچسب را به حداقل می رساند و باعث توانمند سازی افراد آسیب دیده اجتماعی یا در معرض آسیب میشود و آن ها را به زندگی سالم برمیگردانند.
از دیگر فعالیت های این اورژانس اجتماعی این است که به صورت کشوری، محلی و منطقه ای، آسیب های اجتماعی و در حال شیوع را شناسایی و رفع کنند. بیش تر از هرچیزی در این طرح اجتماعی تخصصی بودن راهکارها و در دسترس بودن آن لازمه ی کار است.
بخش های مختلف اورژانس اجتماعی عبارت اند از:
-
مرکز مداخله در بحرانهای فردی، خانو ادگی و اجتماعی
-
پایگاه خدمات اجتماعی
-
خط تلفن اورژانس اجتماعی(۱۲۳)
- خدمات سیار اورژانس اجتماعی
اهداف اورژانس اجتماعی
اهداف اصلی این اورژانس، کنترل یا کاهش بحران های خانوادگی، فردی و اجتماعی است. سایر اهداف اختصاصی این مراکز شامل موارد زیر است:
۱-شناسایی و انجام اقدامات تخصصی در بحران زدایی از مناطق و کانون های آسیب زا
۲-در دسترس قرار دادن خدمات اورژانسی و تخصصی سازمان بهزیستی به شهروندان
۳-شناسایی آسیب های باز پدید و نو پدید اجتماعی
۴-ایجاد زمینه مشارکت برای سازمان های غیر دولتی و مردم
۵-ارائه خدمات تخصصی به موقع برای ارتقاء افراد آسیب دیده اجتماعی یا افرادی که در معرض آسیب هستن در جهت مقابله با مسائل در شرایط بحرانی به وجود آمده
۶-مداخله تخصصی موثر برای جلوگیری از تشدید بحران، کاهش جرایم و آسیب های اجتماعی برای کاهش صدمات بر اقشار در معرض آسیب
۷-آموزش و ارتقا آگاهی و شناخت اجتماع و خانواده ها از نیاز های مراجعان در معرض آسیب به منظور تسهیل حل مسئله در شرایط بحرانی
افراد مشمول دریافت خدمات اورژانس اجتماعی
۱-همسران و کودکان آسیب دیده
۲-کودکان کار و خیابانی
۳-دختران مجرد و زنان آسیب دیده اجتماعی یا در معرض آسیب
۴- زوجین متقاضی طلاق و افراد با اختلافات خانوادگی حاد
۵-افرادی که قبلا اقدام به خودکوشی کرده اند یا فرادی که قصد خودکشی دارند
۶-پسران و دختران فراری از منزل
۷-مبتلایان به اختلالات هویت جنسی
۸-تمامی افراد در تمامی سنین که در شرایط ویژه و بحرانی قرار دارند
اقدامات اجرایی اورژانس اجتماعی
اقداماتی که به صورت گسترده و تخصصی در اورژانس اجتماعی برای کمک بهتر و سریعتر به افراد انجام می شود را میتوان به صورت کلی به بخش های زیر تقسیم بندی کرد:
پذیرش، خدمات تخصصی، ترخیص و پیگیری پس از ترخیص.
۱-پذیرش : این بخش شامل خود معرفی و ارجاع می شود که عبارتند از:
- خودمعرفی
- ارجاعی:
- از طریق خط اورژانس اجتماعی ۱۲۳
- از طریق مراجع قضایی
- از طریق نیروی انتظامی
- از طریق سایر مراکز بهزیستی
- از طریق خدمات سیار اورژانس اجتماعی
- از طریق برنامه اورژانس اجتماعی
- از طریق سایر نهادها (دولتی و غیر دولتی)
۲-خدمات تخصصی: خدماتی شامل روانشناسی، مددکاری، تربیتی، حقوقی، فرهنگی آموزشی که به دو صورت سرپایی و یا نگهداری ارائه می شود.
۳-ترخیص: پس از ارائه خدمات تخصصی با توجه به شرایط مراجعین و نوع خدمات ارائه شده، ترخیص مناسب صورت می گیرد. مهمترین هدف این مرکز بازگشت مراجعین به خانواده پس از دریافت خدمات است. در مرحله بعد ارجاع به مراکز مجموعه امور آسیب دیدگان اجتماعی نظیر خانه سلامت، بازپروری زنان آسیب دیده اجتماعی، سایر نهاد های مرتبط با سازمان بهزیستی و یا ارجاع به سایر سازمان ها و نهاد های حمایتی با توجه به شرایط مراجع.
همچنین انجام پیگیری پس از ترخیص از وظایف دیگر اورژانس اجتماعی کشور است. این پیگیری ها میتواند از طرق مختلف صورت پذیرد و مانع زندگی فرد در معرض آسیب نمی شود بلکه باعث ارتقاء زندگی فرد با ارائه کمک های مالی و معنوی و حمایتی می شود.
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم درمورد اورژانس اجتماعی صحبت کنیم این که اورژانس اجتماعی چیست؟ را بررسی کردیم اقدامات اجرایی و افراد مشمول آن را بازگو کردیم ، حال نوبت شماست . اگر سوال و یا تجربه ارزشمندی دارید میتوانید از طریق خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : همه چیز درباره سازمان ملل متحد و ارکان آن