متاسفانه در جوامع امروزی بنا به دلایل مختلفی آمار طلاق بالا رفته و بسیاری از خانواده ها با این پدیده مواجه می شوند . درباره ی طلاق نظرات متفاوتی ارائه شده ، عده ای آن را زیان آور و خطرناک هم برای جامعه و هم برای زوجین و فرزندان آن ها می دانند و عده ای نیز وجود آن را برای جامعه مفید تلقی می کنند . در نهایت امروزه نمی توان طلاق را از نظر اجتماعی به کلی محکوم کرد ، شکی نیست که طلاق امری ناپسند است ولی در زندگی مشترک گاهی شرایطی پیش می آید که ادامه ی آن غیر ممکن به نظر می رسد و در این مواقع طلاق به عنوان راه حلی برای پایان مشکلات زوجین می تواند کارساز باشد .
مطابق قانون مدنی و حقوق خانواده ی ایران، طلاق به دو دسته تقسیم می شود : ۱) طلاق رجعی و ۲) طلاق بائن .
برابر ماده ی ۱۱۴۴ قانون مدنی :« در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع نیست .» بائن از بینونت و به معنای جدایی است و در این طلاق حق رجوع برای شوهر وجود نداشته و و با وقوع طلاق رابطه ی زوجیت به طور کامل از بین می رود و زن و شوهر از قید زناشویی آزاد می شوند ، شوهر پس از طلاق می تواند بدون اشکال ازدواج کند اما زن ، باید عده نگه دارد و در مدت عده نمی تواند با دیگری ازدواج کند . و طبق ماده ی ۱۱۴۸ قانون مدنی : « در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است . » بنا بر این طلاق رجعی ، طلاقی است که در آن حق رجوع برای شوهر وجود دارد ، یعنی شوهر می تواند در ایام عده ی طلاق به همسر خود رجوع کرده و بدون نکاح مجدد زندگی زناشویی را از سر گیرد .
اما سوال اینجاست که مدت زمان رجوع بعد از طلاق برای مرد چقدر است ؟ یا به عبارتی مرد تا چه زمانی بعد از طلاق می تواند به همسر خود رجوع کند ؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بدانیم طلاق رجعی به چه معناست و چه شرایطی برای تحقق رجوع از طلاق وجود دارد تا در نهایت با مدت زمان رجوع بعد از طلاق آشنا شویم.اگر هنوز مقاله طلاق از طرف زن چگونه است را مطالعه نکردید حتما آن را پیشنهاد میکنیم.
دسترسی آسان به سرفصل ها
طلاق رجعی چیست ؟
مطابق ماده ی ۱۱۴۸ قانون مدنی :«در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است . » بنابر این طلاق رجعی ، طلاقی است که زن باید پس از آن عده نگه دارد و تا زمان پایان عده مرد می تواند به همسر خود رجوع کرده و مجددا رابطه ی زوجیت خود را آغاز کنند . در این مدت برخی از حقوق و تکالیف زوجین نسبت به یکدیگر تا زمانی که با اصل ذات طلاق تضاد نداشته باشد ، پابرجاست . نفقه ی زن در مدت زمان عده بر عهده ی شوهر است و ازدواج مرد با خواهر زن ممنوع است .
پیشنهاد میکنیم مقاله طلاق چیست را از دست ندهید.
شرایط تحقق رجوع از طلاق :
برای تحقق رجوع از طلاق شرایطی لازم است که عبارتند از :
۱)رجوع به خواست و اراده ی شوهر بستگی دارد .
۲)رجوع با هر لفظ و یا هر عملی که قصد رجوع مرد را برساند محقق می شود .
۳)رجوع بعد از طلاق نیازی به اجرای مجدد صیغه ی عقد نکاح ندارد .
۴)رجوع از طلاق حتما باید به ثبت برسد .
۵)رجوع فقط در مدت زمان عده امکان پذیر است .
حال باید دید با توجه به تعریف طلاق رجعی و شرایط گفته شده ، مدت زمان رجوع بعد از طلاق ، یا همان مدت عده چقدر است ؟
مدت زمان رجوع بعد از طلاق :
همان طور که گفته شد رجوع از طلاق فقط در مدت زمان عده امکان پذیر است ، بنابراین برای بررسی مدت زمان رجوع از طلاق ، باید ببینیم مدت زمان عده در قانون به چه صورت پیش بینی شده است .
پیشنهاد میکنیم اگر مقاله طلاق از طرف زن چگونه است را مطالعه نکردید ، کلیک کنید.
عده به معنای مدت زمانی است که زن پس از طلاق و تا زمان اتمام آن حق ازدواج مجدد ندارد و مطابق ماده ی ۱۱۵۱ قانون مدنی عده ی طلاق سه طهر است ، مگر این که زن با اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده ی او سه ماه است .
طهر ، به معنای به پایان رسیدن سومین عادت ماهیانه ی زن بعد از طلاق است که بعد از آن ، مدت زمان رجوع به پایان رسیده و مرد دیگر حق رجوع به همسر خود را ندارد .
مدت زمان عده ی زن باردار ، مطابق ماده ی ۱۱۵۳ قانون مدنی ، تا زمان زایمان است و بعد از وضع حمل مرد دیگر حق رجوع به همسر خود را ندارد .
بنابر این مدت به طور کلی مدت زمان رجوع بعد از طلاق در زنی که باردار نباشد تا پایان مدت عده ی اوست و در مورد زن باردار ، مدت زمان رجوع تا زمان وضع حمل است .
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد طلاق رجعی و مدت زمان رجوع بعد از طلاق صحبت کنیم ، اگر هنوز هم مسئله ای حل نشده برایتان باقی مانده یا تجربه ی مشابهی در این زمینه دارید میتوانید آن را زیر همین پست قسمت نظرات با ما درمیان بگذارید .
فراموش نکنید خدمات مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد دادسرا همواره در خدمت شماست.