سفته حسن انجام کار یا سفته ضمانت انجام کار، سفته ای است که کارفرمایی که اقدام به استخدام کارگر کرده، آن را دریافت می کند تا به واسطه آن از اجرای تعهدات قراردادی از جانب وی مطمئن شود. از جمله نکات مهم در پر کردن سفته حسن انجام کار که در نمونه پر شده سفته ضمانت استخدام باید رعایت شود آن است که این سفته بدون تاریخ پرداخت بوده و قید گردد بابت ضمانت قرارداد استحدام و در ادامه تاریخ و شماره قرارداد استخدام نیز ذکر شود.
سفته یک سند تجاری است که طبق آن فرد یا شخص صادر کننده متعهد میشود مبلغ معینی را در زمان مشخصی به شخص دریافت کننده پرداخت نماید، ممکن است سفته بدون درج تاریخ، درج مبلغ ارائه شود. در این صورت سفته عندالمطالبه تلقی میشود و گیرنده سفته میتواند در زمان دلخواه خود مبلغ مورد نظر خودش را بر روی سفته درج کرده و نسبت به اجرای سفته و مطالبه مبلغ سفته اقدام نماید.
کارگر و کارفرما طبق قرارداد کار که منعقد مینمایند نسبت به هم تعهداتی دارند. تعهد اصلی کارگر انجام وظایف محوله و انجام به نحو احسنت شغل خود است. تعهد دیگری که کارگر طبق قرارداد کار به آن متعهد شده مدت انجام کار است که قبل از اتمام قرارداد کار نباید بدون رعایت شرایط تبصره ماده ۲۱ قانون کار قرارداد خود را یک جانبه فسخ نماید.
این دو مورد از اصلی ترین شرطهای مورد استفاده برای دریافت سفته حسن انجام کار استخدام کارگران هستند. کارفرما با دریافت حسن انجام کار میخواهد مطمئن شود که کارگر به تعهدات و وظایف شغلی خود عمل مینماید و قبل از اتمام قرارداد کار کارگاه را ترک نکرده و قرارداد کار را فسخ نخواهد کرد. چنانچه کارگر در انجام وظایف خود قصور ورزد یا قرارداد خود را قبل از اتمام آن و بدون رضایت کارفرما فسخ نماید ممکن است خسارتهایی را به کارفرما وارد نماید. در این صورت چنانچه سفته حسن انجام کار از کارگر دریافت شده باشد کارفرما میتواند با طی مراحل قانونی و اثبات عدم حسن انجام کار و یا ترک کار مبلغ سفته حسن انجام کار را از کارگر مطالبه نماید.
هرچند شرایط نوشته شده برای حسن انجام کار همانطور که از اسمش پیداست برای انجام وظایف شغلی کارگر به نحو احسنت است. ولی اغلب کارفرمایان سفته حسن انجام کار را در استخدام از کارگر دریافت مینمایند تا کارگر از طرح شکایت علیه کارفرما در اداره کار خودداری نماید. اگر سفته با منظور جلوگیری از شکایت کارگر در اداره کار دریافت شده باشد عنوان آن سفته حسن انجام کار نمیتواند باشد چرا که ارتباطی به نحو انجام وظایف شغلی کارگر نخواهد داشت و کارفرما از سفته حسن انجام کار در پیشگیری از شکایت کارگر نمیتواند بهرهای ببرد.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : قرار منع نعقیب و قرار ترک تعقیب چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
نحوه تکمیل سفته حسن انجام کار
سفته شامل قسمت هایی می باشد که باید توسط کسی که متعهد به پرداخت آن می شود تکمیل شود این قسمت ها شامل موارد زیر می باشد:
۱) مبلغ سفته: که به عدد و حروف داخل سفته نوشته می شود .البته حد اکثر مبلغ هر سفته روی آن نوشته شده و هر برگ از آن متضمن پرداخت نهایتا همان مبلغ درج شده در سفته می باشد.
۲) نام و نام خانوادگی: نام و نام خانوادگی متعهد شونده سفته ضمانت کار باید در این قسمت درج شود.
۳) تاریخ: تاریخی که سفته امضا شده است در این قسمت درج می شود اما بر خلاف سفته ضمانت پرداخت وجه نقد که درج تاریخ، در آن، الزامی بود و از حال محسوب شدن سفته جلوگیری می کرد، در سفته حسن انجام کار، چون قرار نیست پولی داده شود، درج تاریخ پرداخت، بی دلیل است. از این رو، در صورتی که برای کارفرما، یا هر شخص دیگری، اقدام به صدور سفته ضمانت حسن انجام کار نمودید، در قسمت تاریخ، درج کنید: ” سفته بابت ضمانت حسن انجام کار ” صادر شده است و از درج تاریخ، خودداری نمایید.
۴) حواله کرد: اسم شخصی که سفته در وجه او صادر گردیده؛ حتما در سفته ، نام دریافت کننده سفته را قید نمایید و به هیچ وجه این سفته را به شکل سند در وجه حامل صادر نکنید.
لازم به ذکر است که قبل از تحویل سفته به کارفرما، حتما ته برگ سفته را جدا نموده و نزد خود نگه دارید. در واقع، ته برگ سفته، نوعی رسید تحویل سفته به کارفرما محسوب می شود. در صورتی که کارفرما، از مسترد نمودن سفته شما، بعد از اتمام قرار داد خودداری نمود، می توانید، دادخواست استرداد سفته را در دفتر خدمات قضایی، ثبت نموده و از طریق مراجع قانونی اقدام نمایید.
همچنین اطلاعاتی در مورد محل اقامت شخصی که متعهد شده و محل پرداخت وجه سفته نیز وجود دارد که توسط متعهد پر می شود. در قسمت سمت چپ سفته نیز مجددا مبلغ سفته ، تاریخ صدور و تاریخ سررسید سفته ، نام بستانکار ، متعهد و محل اقامت و محل پرداخت مجددا نوشته می شود.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : جرم جعل چیست و مجازات آن چه می باشد؟
شرایط سفته حسن انجام کار در استخدام کارگران
چنانچه سفته از کارگر در بدو استخدام و هنگام عقد قرارداد کار دریافت شود میتواند مشخصات سفته، مبلغ آن و شرایط وصول آن علاوه بر روی سفته در متن قرارداد کار نیز درج گردد. علاوه بر آن کارفرما میتواند قرارداد کار عادی با کارگر بسته و سفته ضمانت کار را جدا از قرارداد کار و در توافقی جداگانه به صورت مکتوب از کارگر دریافت نماید. چنانچه سفته حسن انجام کار در استخدام و در طول مدت اشتغال و پس از شروع قرارداد کار دریافت شود توافقات میتوانند در ظهر قرارداد کار و یا در برگهای جداگانه شرایط، مبلغ و تعهدات کارگر در قبال این سفته نوشته شود.
اصولا قرارداد کار حاوی توافقات سفته حسن انجام کار و یا برگه توافقنامه در ارتباط با سفته حداقل در دو برگه نوشته شده و به امضای کارگر و کارفرما میرسد. چنانچه در آینده احتمال وجود اختلاف نظر در مورد سفته وجود داشته باشد بهتر است در توافقنامه سفته حسن انجام کار شاهد و یا شواهدی نیز حضور داشته و توافقنامه را امضا نمایند. بهتر است تصویری از سفته تکمیل شده و پر شده و به امضای کارگر رسیده در اختیار خود کارگر قرار بگیرد. در این صورت از هرگونه دستکاری و سو استفاده احتمالی در متن سفته پیشگیری میشود و خیال کارگر از این بابت راحت میشود.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد سفته حسن انجام کار صحبت کنیم ، نحوه تکمیل این سفته را بیان کردیم و سپس شرایط سفته حسن انجام کار را بررسی کردیم ، در این زمینه اگر سوال و یا موردی دارید ، میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از کارشناسان ما بپرسید.