چک ضمانت چیست؟

چک ضمانت چیست؟

چک ضمانت چیست؟

پسندیدم 0
۰

چک چیست

چک یکی از پرکاربردترین اسناد تجاری محسوب می شود اگرچه هدف قانونگذار از تعریف چک جهت تسهیل روابط مالی، جایگزینی برای پول های نقد بوده است اما امروزه با توجه به اینکه صدور چک دارای یک سری آثار حقوقی است به مرور زمان برای استفاده از چک کاربردهای دیگری نیز ایجاد شده است بنابراین می توان گفت امروزه استفاده از چک تنها وسیله‌ای برای پرداخت نیست بلکه کاربردهای دیگری نیز دارد از جمله این کاربردها می‌توان به چک ضمانت اشاره کرد. چک ضمانت در معاملات و قراردادها جهت تضمین یکی از طرفین برای انجام تعهدات خود صادر می شود.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : چک و سفته و برات را چگونه نقد کنیم

چک ضمانت چیست؟

هنگامی که دو نفر در رابطه با انعقاد معامله یا قراردادی به توافق می‌رسند و قرارداد منعقد می شود ، به واسطه این قرارداد یکی از طرفین متعهد می شود تا یک سری اموری را انجام بدهد در این صورت طرف مقابل جهت اطمینان از انجام تعهد وی میتواند از او درخواست صدور چک ضمانت  کند که به نوعی این چک همانطور که از نامش پیدا است انجام تعهد فرد را تضمین می کند. در صورتی که متعهد از انجام تعهدات خود کوتاهی کند متعهد له می‌تواند آن چک را نقد نماید.

به عنوان مثال چک تخلیه ملک از جمله چک های ضمانتی محسوب می شود که از طرف مستاجر صادر می‌شود تا در صورتی که مستاجر در موعد مقرر تخلیه نکند در این صورت مالک اقدام به نقد کردن چک نماید یا از این طریق مستاجر را تحت فشار قرار دهد تا ملک را تخلیه کند.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : اصول سپردن سفته ضمانتی به کارفرما

چک ضمانت چیست؟

نحوه به اجرا گذاشتن چک ضمانت 

نحوه به اجرا گذاشتن چک ضمانت به دو صورت انجام می شود:

اداره ثبت

در این روش دارنده چک باید گواهی عدم پرداخت را از بانک دریافت کند و سپس باید با به همراه داشتن این گواهی و اصل چک به بخش اجرایی اداره ثبت محلی مراجعه کنند و درخواست صدور اجراییه چک نماید.

در صورتی که امضاء صادرکننده با امضاء او در بانک مطابقت داشته باشد اجراییه چک صادر می شود این اجرایی به محض اینکه صادر شد برای صادر کننده چک ابلاغ می شود و موظف است طی مدت ۱۰ روز اقدام به پرداخت آن نماید در غیر این صورت دارنده چک می تواند درخواست توقیف اموال او را بکند.

همچنین بخوانید : نحوه به اجرا گذاشتن سفته و روش های آن

حقوقی

در این روش دارنده چک باید ابتدا گواهی عدم پرداخت را از بانک تهیه کند و سپس دادخواست مطالبه وجه چک را به دادگاه بدهد در صورتی که حکم دادگاه به نفع او صادر شود صادر کننده چک موظف به پرداخت آن است.

نکته‌ای که باید به آن توجه کنیم این است که طبق قانون چک ضمانت از طریق کیفری پیگیری نمی‌شود و تنها راه به اجرا گذاشتن آن از طریق اداره ثبت یا حقوقی است.

 

شرایط صدور چک ضمانت در قانون جدید

۱ حتما بر روی چک ضمانت تاریخ درج شود

۲ ذکر نام گیرنده چک

۳ ذکر نام صادرکننده چک

۴چک ضمانت در سامانه صیاد ثبت شود

 

اگر چه شرایط صدور چک ضمانت ذکر شد اما اینکه چگونه بتوانیم چک ضمانت بنویسیم دارای یک سری نکات مهم نیست که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

 

چگونه چک ضمانت بنویسیم

با توجه به این که چک های صیادی جایگزین چک های عادی شده اند به همین دلیل صادر کننده چک باید چک ضمانت را در سامانه صیاد ثبت نماید که برای انجام این کار ابتدا باید یکی از اپلیکیشن های آب یا ۷۲۴ را نصب کند و پس از احراز هویت با انتخاب گزینه ثبت چک و وارد کردن شناسه صیادی چک ، اقدام به ثبت آن نماید.

 

از آنجایی که در گذشته چکهای ضمانتی بدون تاریخ صادر می شدند و این امر موجب سوء استفاده برخی از دارندگان چک می شد و مشکلات زیادی را به بار می‌آورد به همین دلیل در قانون جدید بیان شده است که در چک های ضمانتی حتماً باید تاریخ و نام گیرنده و نام صادر کننده چک ذکر شود.

 

جمع بندی :

در این مقاله سعی کردیم درمورد چک ضمانت صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی داشتید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با مشاوران دادواره در ارتباط باشید و سوالات خود را به طور واضح از آن ها بپرسید.

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)