طبق مقررات بینالمللی و داخلی هر کشور، برای خروج از یک کشور و ورود به کشور دیگر، دارا بودن برخی از مدارک الزامی است. یکی از مهمترین مدارک، گذرنامه است. ایرانیان نیز برای خروج از کشور به گذرنامه ایرانی نیاز دارند و علاوه بر این برای اقامت خارج از کشور و یا مسافرت از خارج به ایران باید گذرنامه داشته باشند. این سند از حساسیت بالایی برخوردار است؛ به دلیل همین حساسیت، صدور آن نیز با وسواس زیادی صورت میگیرد و در مواردی باعث میشود برخی از افراد برای خروج از کشور با ممنوعیت مواجه شوند.
اما در خصوص ممنوع الخروجی سوالات زیادی مطرح می شود، از مهم ترین آن ها این است که اولا چه کسانی ممنوع الخروج محسوب می شوند و ثانیا آیا امکان استعلام ممنوع الخروجی پیش از دریافت بلیت و تهیه تدارکات سفر وجود دارد؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : اعاده دادرسی چیست؟ همه چیز درباره اعاده دادرسی
استعلام ممنوع الخروجی
دسترسی آسان به سرفصل ها
چه کسانی ممنوع الخروج می شوند؟
به طور معمول دستور عدم خروج به موجب تصمیم قضایی گرفته میشود که این تصمیم باید به سبب یک شکایت یا اعلام جرم باشد. اما در حالت کلی در قانون گذرنامه ممنوع الخروج شدن افراد صرفا بنا به دلایل مصرح قانونی صورت می گیرد و این دلایل در پنج دسته قرار می گیرند، به عبارتی پنج دسته از افراد ممنوع الخروج محسوب می شوند:
۱) بدهکاران قطعی مالیاتی و بدهکارانی که به موجب صدور حکم قطعی دادگاه یا صدور اجرائیه در اجرای ثبت سازمان ثبت اسناد و املاک، بدهی آنها ثابت شده است.
۲) افرادی که در خارج از ایران به خاطر تکدی، ولگردی، سرقت، کلاهبرداری و هرعنوان دیگری دارای سوءشهرت باشند.
۳) کسانی که مسافرت آنها به خارج از کشور به تشخیص قانون مخالف مصالح جمهوری اسلامی ایران باشد.
۴) اشخاصی که به موجب اعلام کتبی مقامات قضایی حق خروج از کشور را ندارند.
۵) افرادی که اخذ گذرنامه و خروج از کشور آنها به اراده فرد دیگری (پدر، شوهر و…) محول شده است.
ضمنا به موجب قانون گذرنامه مقام هایی از دولت نیز می توانند دستور عدم خروج از کشور را صادر کنند. به موجب این قانون به دولت اجازه داده شده تا از خروج بدهکاران از کشور بنا بر تقاضای طلبکار ممانعت کند و تا زمانی که از طرف بدهکار موجبات پرداخت بدهی فراهم نشود یا رضایت طلبکار دریافت نشود، نمیتوان نسبت به رفع ممنوع الخروجی اقدام کرد. حتی اگر سالیان درازی از دستور ممنوع الخروجی گذشته باشد .
اما در نهایت در صورت صدور قرار منع پیگرد یا موقوفی تعقیب یا برائت متهم، دادگاه مکلف است، موضوع را بلافاصله به مراجع ذیربط اطلاع دهد تا نسبت به رفع ممنوع الخروجی فرد اقدام شود .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط صحت وصیت نامه چیست؟
آیا امکان استعلام ممنوع الخروجی وجود دارد؟
در گذشته اشخاص برای آگاهی از ممنوع الخروج بودنشان باید با مراجعه ی حضوری و یا تلفنی به اداره گذرنامه وضعیت خود را استعلام می کردند. اما در حال حاضر سامانه هایی به این منظور ایجاد شده که افراد با مراجعه به آن ها می توانند از ممنوع الخروج بودن خود اطلاع پیدا کنند:
اول: مراجعه به سامانه exitban.ssaa.ir
این سامانه صرفا راجع به ممنوع الخروجی ها و رفع ممنوع الخروجی های مربوط به پرونده های دوایر اجرای اسناد رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می باشد.
دوم: مراجعه به سامانه my.tax.gov.ir
با استفاده از این سامانه اشخاص می توانند از وضعیت ممنوع الخروجی خود در رابطه با بدهی های مالیاتی ، استعلام بگیرند.
سوم: استفاده از نرم افزار پلیس من
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد شرایط استعلام ممنوع الخروجی صحبت کنیم و شرایط آن را به طور کامل بررسی کردیم ، در این زمینه اگر مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره سوال خود را از کارشناسان ما بپرسید.