در قوانین کیفری ما ، در صورتی که زن و مردی به سن بلوغ شرعی رسیده باشند و بدون اجرای صیغه ی محرمیت با یک دیگر ارتباط داشته باشند ، مرتکب جرم رابطه ی نامشروع شده و برای آن ها مجازات تعیین می شود .
قانون گذار این جرم را به دلیل ایجاد اختلال در نظم عمومی و مغایرت با عفت عمومی و عرف جامعه ، در دایره ی جرایم غیر قابل گذشت قرار داده است ، یعنی در صورتی که شاکی خصوصی نداشته و یا شاکی خصوصی رضایت دهد همچنان مرتکب مجازات می شود .
قانون گذار این عمل را جرم انگاری کرده ولی مصادیق آن را به طور کامل بیان نکرده و به همین دلیل در بسیاری از موارد قاضی با تفسیر موسع می تواند مواردی را با این عنوان جرم انگاری و مجازات کند که اشخاص اطلاعی از امکان جرم بودن آن رفتار ها ندارند . به همین دلیل آشنایی با عنوان این جرم و بررسی تعریف قانونی و انواع آن تا حد زیادی میتواند کمک کننده باشد و در این مقاله به بررسی این جرم و مجازات آن خواهیم پرداخت .
دسترسی آسان به سرفصل ها
رابطه نامشروع و انواع آن :
ماده ی ۶۳۷ قانون تعزیرات در مورد رابطه نامشروع این طور مقرر می کند که : « هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد ، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل ( بوسیدن ) یا مضاجعه ( هم آغوشی ) شوند ، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراهکننده تعزیر میشود . »
با توجه به ماده ی فوق و قید « غیر از زنا » ، باید این موضوع را عنوان کرد که رابطه ی نامشروع شامل زنا نمی شود و میان مجازات این دو جرم تفاوت وجود دارد ، زنا از جرایم حدی است و رابطه نامشروع از تعزیرات است . دامنه ی جرم رابطه نامشروع از زنا بسیار گسترده تر بوده و زنا فقط شامل رابطه جنسی با دخول می شود ، علاوه بر اینکه اثبات زنا نیز بسیار سخت تر از رابطه نامشروع است .
بنابراین می توان رابطه نامشروع مورد نظر قانون گذار را اینگونه تعریف کرد : هرگاه رابطه ای غیر از زنا میان زن و مردی که بین آن ها رابطه ی زوجیت وجود نداشته ، واقع شود ، مرتکب جرم رابطه نامشروع شده اند .
سوال مهمی که در مورد این ماده مطرح می شود این است که این ماده صرفا ناظر به روابط نامشروع فیزیکی است یا روابط غیر فیزیکی مثل تماس یا ارسال پیام را هم شامل می شود ؟ در صورت تفسیر مضیق این ماده و با توجه به آوردن کلماتی مثل تقبیل و مضاجعه که هر دو اعمال فیزیکی محسوب می شوند ، می توان این طور نتیجه گیری کرد که منظور این ماده فقط روابط نامشروع فیزیکی بوده است اما در رویه ی قضایی اصولا این طور نیست و قاضی هر گونه رابطه ی نامشروعی را اعم از فیزیکی یا غیر فیزیکی که محتوای آن مرز رابطه ی مشروع و قانونی را رد کرده باشد ، مشمول این ماده دانسته و برای آن مجازات تعیین می کند .
در نتیجه رفتارهایی از قبیل حضور در کافی شاپ ، راه رفتن در خیابان ، نشستن در اتومبیل و امثال این ها یا روابط غیر فیزیکی نامشروع مثل گفتگوهای نامتناسب در پیام رسان ها یا تلفن نیز می توانند مشمول این ماده قرار بگیرند .
اثبات جرم رابطه نامشروع :
این جرم از طریق اقرار مرتکبین ، شهادت شهود و علم قاضی قابل اثبات خواهد بود . ادله ای مثل عکس از وقوع رابطه ، پرینت پیام ها ، اسکرین شات از چت های نامناسب و امثال این ها نیز می تواند در اثبات این جرم مفید واقع شود .
مجازات جرم رابطه نامشروع :
قسمت اخیر ماده ۶۳۷ قانون تعزیرات مجازات مرتکبین این جرم را ، تا نود و نه ضربه شلاق تعزیری تعیین کرده است ، که البته امکان تبدیل این مجازات به جزای نقدی وجود دارد که با توجه به شدت جرم ارتکابی و خصوصیات مرتکبین قاضی می تواند برای آن جزای نقدی مناسبی تعیین کند .
در صورتی که رابطه نامشروع با عنف و اکراه ( با زور و خشونت ) صورت گرفته باشد ، فقط اکراه کننده به مجازات محکوم می شود .
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد رابطه نامشروع چیست ، مجازات آن چه می باشد و انواع آن را بیان کردیم ، اگر هنوز هم مسئله ای وجود دارد میتوانید آن را در بخش کامنت ها زیر همین پست درمیان بگذارید . اگر هم سوالی دارید میتوانید روی خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره حساب کنید.