سازمان ملل متحد فعالیت خود را در ۱۹۴۶میلادی آغاز کرد. در ابتدا نشستهای سازمان در لندن و ژنو برگزار میشد تا اینکه در ۱۹۵۱ میلادی مقر اصلی سازمان ملل متحد در نیویورک مستقر شد.
همچنین نخستین جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضور ۵۱ عضو برگزار شد و نخستین جلسه شورای امنیت در ۱۷ ژانویه ۱۹۴۶ میلادی در کلیسای وست مینستر لندن برگزار شد. مجمع عمومی، نیویورک سیتی را به عنوان میزبان مقر سازمان ملل انتخاب کرد. اماکن مرتبط با سازمان ملل از جمله ساختمانهای مقر سازمان ملل در ژنو، وین و نایروبی به عنوان قلمروهای بینالمللی در نظر گرفته میشوند. همچنین تریگوه لی وزیر امور خارجه نروژ به عنوان نخستین دبیرکل این سازمان انتخاب شد.
اصطلاح «ملل متحد» را نخستین بار فرانکلین روزولت، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در اول ژانویه ۱۹۴۲ در جریان جنگ جهانی دوم در اعلامیه ملل متحد برای اشاره به متفقین بکار برد.
طی آن نمایندگان ۲۶ کشور متعهد شدند به مبارزه مشترک علیه قدرت های محور (متحدین) ادامه دهند. سازمان ملل متحد که به اختصار (UN) نامیده می شود، یک سازمان بینالمللی است که در جهت ارتقاء همکاریهای بینالمللی بین کشورهای جهان فعالیت میکند.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
وظایف و اهداف سازمان ملل متحد:
نخستین و مهمترین هدف سازمان ملل متحد، حفظ صلح و امنیت بینالمللی بوده است. در عینحال اهداف دیگری از جمله توسعه روابط دوستانه براساس احترام به اصل برابری حقوق دولتها در تعیین سرنوشت، تحقق بخشیدن به توسعه همکاری بینالمللی از طریق حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، علمی و انسانی، احترام به حقوق بشر و آزادیهای بنیادین و همچنین تبدیل شدن به مرکزی جهت هماهنگی ملل مختلف برای نیل به اهداف مشترک را دنبال میکند. در همین ارتباط سازمان ملل جهت دستیابی به اهداف خود، سازمانهای جدیدی را ایجاد کرد و از سیستم ملل متحد استفاده کرد که برپایه ماده هفتم منشور ملل متحد سازمان ملل دارای ۶ رکن اصلی است.
ارکان سازمان ملل متحد:
- شورای امنیت: یکی از ارکان سازمان محسوب میشود که وظیفه پاسداری از امنیت بینالمللی را برعهده دارد. براساس منشور سازمان ملل متحد حیطه قدرت شورای امنیت شامل اعزام نیروهای پاسدار صلح، تصویب تحریم های بین المللی و اعطای اجازه استفاده از نیروی نظامی برضد کشورهای متخاصم است. پنج عضو دائم آن چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و ایالاتمتحده هستند. مجمع عمومی ۱۰ عضو غیر دائم را انتخاب کرد که دوره دو ساله را برگزار میکنند. تمامی اعضای سازمان ملل باید با تصمیمات شورای امنیت هماهنگ باشند. این شورا نیروهای حافظ صلح را برای برقراری نظم در زمان نیاز اعزام می کند. این شورا میتواند تحریمهای اقتصادی یا تحریم تسلیحاتی را به کشورهایی که با آن موافق نیستند تحمیل کند. این لایحه به اعضای خود اجازه میدهد که در صورت نیاز اقدام نظامی کنند.
- مجمع عمومی: یکی از ۶ رکن اصلی سازمان و تنها مجموعهای است که همه کشورهای عضو نیز در آن شرکت دارند و جلسه های سالیانه به ریاست یکی از اعضای منتخب، برگزار میشود. اصولاً تصمیم های مجمع سازمان ملل جنبه پیشنهاد دارند.
- شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل: یکی از ارکان اصلی سازمان به شمار می آید که مسوولیت توجه و رسیدگی به امور اجتماعی، اقتصادی و امور بشردوستانه را برعهده دارد. این شورا هر سال تعدادی جلسه سازمانی برای برنامهریزی دستور کار و یک نشست محتوایی یک ماهه در ماه ژوئیه برای بررسی مسایل در دستور کارش قرار میدهد. تعداد اعضای این شورا ۵۴ تن است که از میان پنج منطقه جغرافیایی سازمان ملل برای یک دوره سه ساله به وسیله مجمع عمومی انتخاب میشوند.
- دیوان بینالمللی دادگستری: رکن اصلی قضایی سازمان ملل متحد محسوب می شود. این دیوان ۱۵ قاضی دارد که آنها را مجمع عمومی و شورای امنیت به طور مشترک برای مدت ۹ سال انتخاب می کنند.
- دبیرخانه: یکی از ۶ رکن اصلی سازمان ملل متحد است که تحت نظر دبیرکل سازمان فعالیت میکند و اطلاعات و امکانات لازم را برای جلسههای اعضای سازمان فراهم میکند. دبیرکل موظف به اجرای تکالیف است که مجمع عمومی شورای امنیت یا دیگر نهادهای سازمان ملل بر عهده او میگذارند.
کشورهای عضو سازمان ملل متحد:
تمامی ملت های دوست دار صلح که تعهدات منشور را می پذیرند و مایل و قادر به اجرای این تعهدات هستند می توانند به عضویت سازمان ملل متحد درآیند؛ بنابراین اعضای سازمان ملل متحد تقریباً شامل همه کشورهای مستقلی میشود که از نظر بینالمللی به رسمیت شناخته شدهاند.
فقط واتیکان، که عضویت در سازمان را نپذیرفته است و چین ملی (تایوان) که عضویتش بعد از عضویت جمهوری خلق چین لغو شد، در سازمان ملل متحد عضو نیستند.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم درمورد سازمان ملل متحد و ارکان آن صحبت کنیم و ان را به طور کامل بررسی کردیم ، سوالی دارید؟ میتوانید آن را با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد با کارشناسان ما به اشتراک بگذارید .