همان طور که در مقالات قبلی بیان شد ، مفهوم حضانت که در عرف جامعه ی ما غالبا با عنوان حق حضانت شناخته می شود ، به معنای نگهداری و سرپرستی کودک توسط والدین اوست . در قانون مدنی حضانت از حق فراتر رفته و به عنوان حق و تکلیفی بر عهده ی پدر و مادر قرار داده شده است که به محض تولد کودک ، وظیفه ی آنان بر حضانت آغاز می شود .
به طور کلی میتوان گفت:حضانت نگهداشتن طفل،مواظبت و مراقبت از او و تنظیم روابط او با خارج است،با رعایت حق ملاقاتی که برای خویشان نزدیک کودک در نظر گرفته شده است .
اما یکی از رایج ترین سوالاتی که در خصوص پرسیده می شود مربوط به حق حضانت مادر نسبت به فرزند و زوال این حق است . به همین دلیل در این مقاله از دادواره قصد بررسی حق حضانت مادر و زوال حضانت او را داریم .
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : مفهوم و ماهیت حضانت فرزند
حضانت مادر و زوال
دسترسی آسان به سرفصل ها
حق حضانت مادر و زوال حق حضانت وی :
به طور کلی در صورت بروز اختلاف در حضانت فرزندان، چه دختر و چه پسر تا هفت سالگی بر عهده ی مادر و بعد از آن تا سن بلوغ، که در دختران نه سال تمام قمری و در پسران پانزده سال تمام قمری است ، با پدر خواهد بود . بعد از رسیدن به سن بلوغ هم فرزند می تواند انتخاب کند که با کدام یک از والدینش زندگی کند .
اما طبق ماده ی ۱۱۷۳ قانون مدنی هرگاه در اثر عدم مواظبت یا مشکلات اخلاقی پدر یا مادری که کودک تحت حضانت اوست،صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی کودک در معرض خطر باشد دادگاه می تواند به تقاضای نزدیکان یا قیم کودک و یا رئیس حوزه قضایی تصمیم مقتضی اتخاذ کند،مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی که در این ماده ذکر شده اند عبارتند از :
۱) اعتیاد زیان آور به الکل،مواد مخدر و قمار
۲) اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء
۳) ابتلا به بیاری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط گرفتن حضانت فرزند
۴) سوءاستفاده از طفل یااجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا،تکدی گری و قاچاق
۵) تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
هر چند که در قانون حمایت خانواده شرط در معرض خطر بودن صحت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل را برداشته و طبق این قانون کافی است دادگاه شخصی را اعم از پدر یا مادر و یا شخص ثالث برای حضانت مناسب یا مناسب تر تشخیص دهد تا بتواند نگهداری طفل را در هر سنی که باشد به او واگذار کند .
علاوه بر این در صورت جنون مادری که حضانت کودک را بر عهده دارد ، حضانت نیز ساقط شده و نگهداری طفل با پدر خواهد بود .
در نهایت اگر مادری که عهده دار حضانت کودک است ازدواج کند،طبق ماده ی ۱۱۷۰ قانون مدنی نگهداری کودک به پدر واگذار می شود. البته طبق قانون حمایت خانواده اگر دادگاه تشخیص دهد مادر بااینکه ازدواج کرده برای نگهداری فرزند خود مناسب تر از پدر است حضانت را به مادر خواهد داد .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط سلب حضانت چیست؟
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی اجمالی حق حضانت برای مادر و مواردی را که موجب زوال آن و گرفتن این حق از مادر می شود پرداختیم و آن را به طور کامل بررسی کردیم . حال اگر شمادر این زمینه سوالی برایتان باقی مانده است میتوانید در زیر همین پست در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید کارشناسان ما در اولین فرصت سعی میکنند به سوالات شما پاسخ بدهند . اگر هم مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دادواره سوالات خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید .