زنا ، به عنوان یک جرم جنسی حدی در قانون مجازات اسلامی این طور تعریف شده است : « زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد . »
این جرم به عنوان یکی از جرایم منافی عفت ، از مواردی است که به تصریح قانون گذار به طور مستقیم از مرحله ی تحقیقات مقدماتی تا زمان رسیدگی در دادگاه صالح رسیدگی می شود .
ماده ی ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال ۹۲ و اصلاحی سال ۹۴ در این خصوص اینطور بیان می کند : « به جرایم منافی عفت ، به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می شود .
تبصره : منظور از جرایم منافی عفت در این قانون ، جرایم جنسی حدی و همچنین جرایم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل ( بوسیدن ) و مضاجعه ( هم آغوشی ) است . »
اما سوالی که پس از بیان این ماده پیش می آید این است که دادگاه صالح به رسیدگی جرم زنا کدام دادگاه است ؟ و تحقیقات مقدماتی و رسیدگی به این جرم در کدام دادگاه باید صورت بگیرد ؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت .
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : زنا چیست و مجازات آن چه می باشد؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
دادگاه صالح به رسیدگی جرم زنا :
در خصوص مبحث صلاحیت باید دو نوع صلاحیت را از هم تفکیک کنیم :
۱) صلاحیت ذاتی : ( به این معنا که دادگاه به موجب قانون از نظر صنف ، نوع و درجه صالح به رسیدگی شناخته شده باشد . )
در خصوص صلاحیت ذاتی ماده ی ۳۰۱ قانون آیین دادرسی کیفری اینطور بیان می کند که : « دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد ، مگر آنچه به موجب قانون در صلاحیت مرجع دیگری باشد . » و همچنین مطابق بند الف ماده ی ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری که استثنائات وارده بر ماده ۳۰۱ را بیان می کند : « به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود : الف ) جرایم موجب مجازات سلب حیات … . »
می توان اینطور نتیجه گرفت که دادگاه صالح رسیدگی کننده به جرایم منافی عفت و زنای غیرمحصنه دادگاه کیفری دو بوده و رسیدگی به جرم زنای محصنه ، زنای با محارم و زنای به عنف در دادگاه کیفری یک صورت می گیرد .
حتما بخوانید : رابطه نامشروع چیست و مجازات ان چه می باشد؟
۲) صلاحیت محلی : ( به این معنا که دادگاه کدام حوزه قضایی صلاحیت رسیدگی به جرم را دارد . »
ماده ی ۳۱۰ قانون آیین دادرسی کیفری برای تعیین تکلیف در خصوص صلاحیت محلی این طور مقرر می کند که : « متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود … . »
بنابراین دادگاه صالح به رسیدگی جرم زنا ، دادگاهی است که جرم زنا در حوزه قضایی آن تحقق یافته باشد .
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی دادگاه صالح به رسیدگی به جرم زنا پرداختیم و در نتیجه ی آن بیان کردیم که حسب مورد دادگاه کیفری یک یا دویی صلاحیت رسیدگی به جرم زنا را دارد که جرم در حوزه قضایی آن واقع شده باشد . اگر هنوز سوالی برایتان باقی مانده است میتوانید آن را از کارشناسان دادواره از طریق خدمات مشاوره حقوقی تلفنی بپرسید.