بررسی تعهدات موکل در برابر وکیل مطابق با قانون

بررسی تعهدات موکل در برابر وکیل مطابق با قانون

بررسی تعهدات موکل در برابر وکیل مطابق با قانون

پسندیدم 0
۰

قرارداد وکالت امروزه یکی از رایج ترین قرارداد هایی است که در جامعه منعقد می شود . مطابق ماده ی ۶۵۶ قانون مدنی : « وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید . » بنابراین مطابق این تعریف ، اثر عقد وکالت اعطای نیابت است ، یعنی موکل اقدام شخص وکیل را در انجام اعمال حقوقی به منزله ی اقدام خود می داند و به او اختیار می دهد که به نام و حساب موکل در آن امور تصرفاتی انجام دهد .

اما به طور کلی پس از انعقاد هر قراردادی از جمله قرارداد وکالت برای طرفین آن تعهداتی در مقابل یکدیگر ایجاد می شود که در صورت عدم رعایت آن ها ، بقای قرارداد با مشکل مواجه می شود . در عقد وکالت نیز چه برای وکیل و چه برای موکل تعهداتی در قبال یکدیگر تعریف شده است . در این مقاله از دادواره قصد داریم به طور اختصاصی به بررسی تعهدات موکل در برابر وکیل و مواد قانونی مرتبط با آن بپردازیم .

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : آیا برای اخذ دیه وکیل لازم است؟

تعهدات موکل در برابر وکیل

تعهدات موکل در برابر وکیل

دسترسی آسان به سرفصل ها

تعهدات موکل در برابر وکیل :

به طور کلی در مواد ۶۷۴ تا ۶۷۷ قانون مدنی ، در خصوص تعهدات موکل در برابر وکیل صحبت شده است .

ماده ی ۶۷۴ مقرر می کند که : « موکل باید تمام تعهداتی را که وکیل در حدود وکالت خود کرده است انجام دهد. درمورد آنچه که در خارج از حدود وکالت انجام داده‌شده است موکل هیچگونه تعهد نخواهد داشت مگر اینکه اعمال فضولی وکیل را صراحتاً یا ضمناً اجازه کند . » بنابراین طبق این ماده در صورتی که وکیل تعهد خاصی را در حدود وکالت خود در قرارداد تعیین کرده باشد ، موکل موظف به انجام آن خواهد بود و در مورد مسائلی که خارج از حدود وکالت باشد تعهدی ندارد مگر اینکه وکیل اجازه دهد .

مواد ۶۷۵ تا ۶۷۷ قانون مدنی نیز در خصوص یکی دیگر از تعهدات موکل ، یعنی پرداخت حق الوکاله وکیل تنظیم شده اند ، به این ترتیب که :

ماده ی ۶۷۵ : « موکل باید تمام مخارجی را که وکیل برای انجام وکالت خود نموده است و همچنین اجرت وکیل را بدهد مگر اینکه در عقد وکالت طور‌دیگر مقرر شده باشد . »

ماده ی ۶۷۶ : « حق‌الوکاله وکیل تابع قرارداد بین طرفین خواهد بود و اگر نسبت به حق‌الوکاله یا مقدار آن قرارداد نباشد تابع عرف و عادت است اگر‌ عادت مسلمی نباشد وکیل مستحق اجرت‌المثل است . »

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : محکوم له ؛ محکوم علیه و محکوم به چه کسانی هستند؟ 

ماده ی ۶۷۷ : « اگر در وکالت مجانی یا با اجرت بودن آن تصریح نشده باشد محمول بر این است که با اجرت باشد . »

در جمع بندی این مواد و تعهد موکل نسبت به پرداخت حق الوکاله وکیل باید گفت که اولا اصل بر این است که موکل موظف به پرداخت حق الوکاله ی وکیل مطابق میزان توافق شده در قرارداد است و در صورتی که در قرارداد توافقی در خصوص میزان حق الوکاله نشده باشد اجرت المثل به وکیل تعلق خواهد گرفت .

دوما ، در صورتی که در قرارداد وکالت صحبتی از مجانی یا با اجرت بودن وکالت نشده باشد ، اصل بر این است که قرارداد وکالت با اجر بوده و موکل ملزم به پرداخت حق الوکاله ی وکیل خواهد بود .

جمع بندی :

در این مقاله به بررسی تعهدات موکل در برابر وکیل در قرارداد وکالت و مواد قانونی آن پرداختیم . اگر هنوز هم سوالی برایتان باقی مانده است میتوانید با کارشناسان رسمی دادواره در تماس باشید. فراموش نکنید که خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره همواره در خدمت شماست.

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)