دسترسی آسان به سرفصل ها
حقوق و تکالیف مستاجر :
قرارداد اجاره ، یکی از رایج ترین قراردادهایی است که هر شخصی حداقل یک بار در زندگی خود اقدام به انعقاد آن می کند و به طور کلی قراردادی است که در آن سه رکن وجود دارد :
۱)موجر : مالک ملکی که به اجاره داده می شود .
۲) مستاجر : شخصی که با انعقاد قرارداد اجاره و پرداخت اجاره بها مالک منافع عین مستاجره می شود .
۳) مال الاجاره : مبلغی که مستاجر در طی قرارداد بابت مالکیت بر مناف باید به موجر بپردازد .
بنابراین اجاره قراردادی است که متعاقب آن مستاجر با پرداخت مبلغ معینی به عنوان اجاره بها ، برای مدت مشخصی که به توافق طرفین رسیده و در قرارداد تعیین شده مالک منافع عین مستاجره می شود .
اما همانطور که می دانید پس از انعقاد هر قراردادی برای طرفین آن حقوق و تکالیفی ایجاد می شود که می توانند از حقوق خود استفاده کرده و زمانی که طرف مقابل به تکالیفش عمل نکند ، الزام او به انجام یا فسخ قرارداد و یا هرگونه ضمانت اجرای دیگری که در قانون مشخص شده باشد را درخواست کنند .
بنابراین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا به یکی از اساسی ترین مباحث مرتبط با قراردادهای اجاره ، یعنی حقوق و تکالیف مستاجر بپردازیم .
قبل از خواندن این مقاله پیشنهاد میکنیم مقاله اجاره چیست و انواع اجاره در قانون را مطالعه کنید
حقوق و تکالیف مستاجر
۱) تکالیف مستاجر :
پس از انعقاد قرارداد اجاره ، برای مستاجر به جهت این که از مال دیگری استفاده می کند ، تکالیف و مقرراتی مقرر شده که عبارتند از :
۱) ) پرداخت به موقع اجاره بها ، از آن جایی که اصولا پرداخت اجاره بها به صورت ماهانه است مستاجر باید در تاریخ مقرر نسبت به پرداخت آن اقدام کند ، در غیر این صورت اگر در قرارداد اجاره برای موجرحق فسخ در صورت عدم پرداخت به موقع اجاره بها پیش بینی شده باشد ، او می تواند قرارداد اجاره را فسخ کند .
۲) مستاجر موظف است در پایان مهلت تعیین شده در قرارداد ، محل اجاره را تخلیه کرده و به موجر تحویل دهد .
۳) انجام تعمیرات غیر اساسی در مورد اجاره از قبیل رنگ آمیزی یا تعویض لامپ و مانند این ها بر عهده ی مستاجر است .
۴) عدم جلوگیری از انجام تعمیرات اساسی توسط موجر ، به این معنا که اگر مورد اجاره نیاز به تعمیرات کلی و اساسی داشته باشد ، مستاجر حق ندارد از ورود موجر برای انجام این تعمیرات جلوگیری کند .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : آیا ملک اجاره را میتوان دوباره اجاره داد؟
۵) خودداری از ورود خسارت به مورد اجاره ، یعنی مستاجر باید به گونه ای از مورد اجاره استفاده کند که باعث ورود خسارت به آن نشود و در صورت ورود خسارت ، وظیفه ی جبران خسارت بر عهده ی مستاجر است .
۶) در مواردی که طرفین در قرارداد ، در خصوص مصرف مورد اجاره به توافق رسیده باشند ، مستاجر نمی تواند بدون اطلاع و اجازه ی موجر تغییری در موضوع مصرف ایجاد کند .
حقوق و تکالیف مستاجر
۲) حقوق مستاجر :
حقوقی که در نتیجه قرارداد اجاره برای مستاجر ایجاد می شود عبارت است از :
۱)مستاجر می تواند مالی را که اجاره کرده است به شخص دیگری اجاره دهد ، مگر اینکه در قرارداد خلاف آن را شرط کرده باشند .
۲) در صورتی که ملک مورد اجاره نیاز به تعمیرات کلی و اساسی داشته باشد هزینه و انجام آن با موجر است و در صورتی که مدت انجام آن تعمیرات از حدود عرفی آن خارج شده و به ضرر مستاجر شود و او نتواند از مال مورد اجاره استفاده کند حق فسخ قرارداد اجاره را خواهد داشت .
۳) در صورتی که مستاجر هنگام انعقاد قرارداد ، مبلغی را بابت پول پیش به موجر پرداخته باشد حق دارد هنگام تخلیه از موجر دریافت کند .
جمع بندی :
در این مقاله از دادسرا به بررسی حقوق و تکالیف مستاجر پرداختیم و موارد آن را در قانون بررسی کردیم ، شما نیز اگر نظری دارید میتوانید در قسمت نظرات آن را با ما و دیگران در میان بگذارید و اگر تجربه ارزشمندی دارید میتوانید آن را به اشتراک بگذارید ، بی شک مشتاقانه خواهان اضافه کردن تجربیاتتان به دانسته هایمان هستیم
راستی ، فراموش نکنید که میتوانید با مشاورین دادواره در این زمینه در ارتباط باشید و سوالات خود را از ان ها به صورت کامل بپرسید . دادواره با ارائه خدمات مشاوره حقوقی انلاین و مشاوره حقوقی تلفنی هموراه در خدمت شما عزیزان می باشد.