ازدواج موقت نیز یکی از نهاد هایی است که به تبعیت از قوانین فقهی اسلام به حقوق ایران وارد شده و به ازدواجی گفته می شود که بر خلاف ازدواج دائم ، برای آن مدت تعیین شده باشد و با اتمام آن مدت ، عقد ازدواج به پایان رسیده و حقوق و تعهدات زوجین نسبت به یکدیگر از بین می رود.
ازدواج موقت در قانون شرایط خاصی دارد. از جمله اینکه بر خلاف ازدواج دائم که تعیین مهریه در آن ضروری نیست و طرفین می توانند حتی بعد از انعقاد عقد نسبت به تعیین مهریه به توافق برسند ، در ازدواج موقت مطابق ماده ی ۱۰۹۵ قانون مدنی یکی از ارکان اصلی عقد به شمار می رود و عدم تعیین آن سبب بطلان عقد می شود .
همچنین درازدواج موقت، رضایت طرفین و خواندن صیغه کافی است و نوشتن و شاهد گرفتن لازم نیست.
اما یکی از بزرگترین ایراداتی که بعضا به عقد ازدواج موقت وارد می شود، بحث ازدواج موقت مردان متاهل است. چندهمسری در قوانین ایران به تبعیت از فقه امامیه پذیرفته شده و در ازدواج های دائم نیز وجود دارد. اما بر خلاف ازدواج دائم که در آن محدودیت وجود دارد، به نظر می رسد طبق متون فقهی و قوانین ایران برای مردان در ازدواج موقت یا به بیان عامه مردم «صیغه» محدودیتی تعریف نشده است.
اما سوالی که مطرح می شود این است که اسلام و قانون در باب صیغه برای مردان متاهل چه می گویند؟ در این مقاله از دادواره به بررسی پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : ایا میتوان مهریه را بعد از قباله ازدواج به مقدار دلخواه تغییر داد؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
نظر اسلام درمورد صیغه برای مردان متاهل :
گفتیم که در اسلام ازدواج موقت مجدد برای مردان متاهل محدودیت و اشکال شرعی ندارد. به نظر می رسد فلسفه اصلی ازدواج موقت این باشد که اگر فردی به سن ازدواج رسیده باشد و به هر دلیل ازدواج نکرده باشد، از طریق ازدواج موقت بتواند نیازهای خود را برطرف نماید، اما متاسفانه مرداني هستند كه از اين قانون اسلامي سوء استفاده كرده و حق همسر دائمي را رعايت نمي كنند.
نظر قانون درمورد صیغه برای مردان متاهل :
طبق قانون نیز ازدواج موقت برای مردان متاهل جرم محسوب نمی شود و مشکلی ایجاد نمی کند. اما در بحث عرفی این امر اتفاق ناپسندی است. به همین جهت در قانون موارد و شرایطی برای ازدواج موقت مردان متاهل پیش بینی شده است که تا حدی بتواند از تضییع حق همسر اول بکاهد.
اول اینکه اگر خانمی با ازدواج مجدد همسرش مشکل دارد می تواند در شروط ضمن عقد خود این موضوع را قید کرده که اگر مرد در طول زندگی مشترک خود برای بار دوم چه به صورت دائم و چه به صورت موقت ازدواج کرد، زن وکالت در طلاق داشته و بتواند از او جدا شود.
ماده ۱۶ قانون حمایت از خانواده مصوب بهمن ۱۳۵۳، اجرای عدالت را برای جایز شمردن تعدد زوجات کافی ندانسته و اینطور مقرر کرده است:«مرد نمی تواند با داشتن زن، همسر دوم اختیار کند، مگر در موارد زیر:
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : گرفتن مهریه در صیغه ۹۹ ساله یا در ازدواج موقت چگونه است؟
- رضایت همسر اول.
- عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی.
- عدم تمکین زن از شوهر.
- ابتلاء زن به جنون یا امراض صعبالعلاج موضوع بندهای ۵ و ۶ ماده ۸.
- محکومیت زن وفق بند ۸ ماده ۸.
- ابتلاء زن به هر گونه اعتیاد مضر برابر بند ۹ ماده ۸.
- ترک زندگی خانوادگی از طرف زن.
- عقیم بودن زن.
- غایب مفقودالاثر شدن زن.»
همچنین بر اساس ماده ۵۶ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱:«هر سردفتر رسمی که بدون اخذ گواهی موضوع مواد (۲۳) و (۳۱) این قانون یا بدون اخذ اجازه نامه مذکور در ماده (۱۰۶۰) قانون مدنی یا حکم صادرشده در مورد تجویز ازدواج مجدد یا برخلاف مقررات ماده (۱۰۴۱) قانون مدنی به ثبت ازدواج اقدام کند یا بدون حکم دادگاه یا گواهی عدم امکان سازش یا گواهی موضوع ماده (۴۰) این قانون یا حکم تنفیذ راجع به احکام خارجی به ثبت هریک از موجبات انحلال نکاح یا اعلام بطلان نکاح یا طلاق مبادرت کند، به محرومیت درجه چهار موضوع قانون مجازات اسلامی از اشتغال به سردفتری محکوم میشود.»
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : گرفتن مهریه در صیغه ۹۹ ساله و ازدواج موقت چگونه است؟
اما بااین اوصاف به نظر می رسد قانون حمایت از خانواده ناظر به ازدواج دائم و منصرف از نکاح موقت است و بدین دلیل قانون احراز توانایی مالی مرد را برای اداره زندگی دو زن و پرداخت نفقه به زنان متعدد،شرط دانسته است. این در حالی است که پرداخت نفقه در عقد موقت منتفی است مگر اینکه ضمن عقد شرط شده باشد در نتیجه برخی معتقدند ازدواج منقطع مشمول مواد ۱۶ و ۱۷ قانون خانواده نبوده و نیازی به تحصیل اجازه از دادگاه ندارد.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : بررسی حق حضانت مادر و زوال حق حضانت وی بر اساس قانون مدنی
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل نظر قانون و اسلام را درمورد صیغه برای مردان متاهل شرح دهیم ، در این مورد اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی انلاین با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید و سوالات خود را از آن ها بپرسید.