ازدواج موقت نیز یکی از نهاد هایی است که به تبعیت از قوانین فقهی اسلام به حقوق ایران وارد شده و به ازدواجی گفته می شود که بر خلاف ازدواج دائم ، برای آن مدت تعیین شده باشد و با اتمام آن مدت ، عقد ازدواج به پایان رسیده و حقوق و تعهدات زوجین نسبت به یکدیگر از بین می رود.
یکی از ویژگی های ازدواج موقت، بذل مدت آن یعنی بخشیدن مدت ادامه ی آن است که در این مقاله از دادواره به بررسی مفهوم آن خواهیم پرداخت.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : شرایط ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
بذل مدت در ازدواج موقت:
بر اساس ماده ۱۱۳۹ قانون مدنی ” طلاق مخصوص عقد دائم است و زن منقطعه به انقضای مدت یا بذل آن از طرف شوهر از زوجیت خارج می شود “. لذا بر اساس این ماده یکی از اسباب انحلال عقد نکاح را می توان بذل مدت در ازدواج موقت دانست. بذل مدت را تنها می توان در عقد موقت جاری کرد. از آن رو که یکی از شرایط درستی عقد موقت تعیین زمان است، عقد موقت صرفا در همان محدوده زمانی صحیح است اما اگر مرد تمایل داشته باشد، می تواند مدتی را که از عقد باقی مانده به زن ببخشد که در اصطلاح حقوقی به آن بذل مدت می گویند.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : گرفتن مهریه در ازدواج موقت و صیغه ۹۹ ساله چگونه است ؟
علاوه بر این، مرد می تواند به زن وکالت دهد که مدت باقی مانده از ازدواج موقت را به خود ببخشد. مانند آنکه شوهر به زن وکالت دهد که در صورت وقوع حادثه معینی مانند سوء رفتار مرد و یا ترک زندگی خانوادگی از جانب او یا مسافرت طولانی، بقیه مدت را به خود بذل کند و یا اینکه به زن وکالت دهد تا هرگاه بخواهد بقیه مدت را به خود ببخشد. علاوه بر این، در شرایطی که مدت عقد موقت طولانی است و مرد به وظایف زناشویی خود عمل نمی کند، زن باید بتواند به دادگاه مراجعه کرده و الزام شوهر به بذل مدت ازدواج موقت را از دادگاه بخواهد که در این صورت دادگاه حکم به بخشیدن مدت ازدواج موقت صادر خواهد کرد.
بنابراین، بر اساس آنچه بیان کردیم در خصوص اینکه اختیار بذل مدت نکاح موقت با مرد است مگر اینکه به زن وکالت برای بذل مدت بدهد، توجه داشته باشید که بهتر است مدت زمان عقد موقت هوشمندانه انتخاب شود تا زوجه در زندگی خود به مشکل بر نخورد و همچنین با توجه به امکان تمدید زمان عقد موقت، بهتر است در ابتدا مدت زمان زیادی برای عقد موقت تعریف نشود.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : شرایط ازدواج موقت چیست؟
شرایط الزام به بذل مدت در صیقه:
معمولا شرایط مختلفی برای الزام مرد به بذل مدت وجود دارد. یکی از این شرایط رفتن به سفر طولانی از سوی مرد است. از اصلی ترین موارد توانایی احراز عسر و حرج از سوی زوجه در دادگاه است. چنانچه زوجه بتواند عسر و حرج خود را ثابت کند، دادگاه خانواده مرد را ملزم به بذل مدت ازدواج موقت می کند.
آثار بذل مدت در ازدواج موقت:
۱) اتمام رابطه زوجیت: مهمترین اثر بذل مدت، پایان یافتن رابطه زوجیت میان زن و مرد است.
۲) ملزم شدن زن به رعایت عده: رعایت عدهدر ازدواج موقت بسته به شرایط زن عبارت است از:
دو طهر در زنانی که عادت ماهانه می شوند.
۴۵ روز در زنانی که به سن یائسگی نرسیده ولی عادت ماهانه منظمی ندارند.
تا زمان وضع حمل برای زنان باردار.
زنان یائسه و باکره عده ندارند.
۳) از بین رفتن شرط انفاق: نفقه به خودی خود در عقد موقت راه ندارد مگر اینکه زوجین آن را شرط کرده باشند که پس از بخشیدن مدت باقیمانده ی ازدواج موقت، مرد دیگر تکلیفی بر انفاق و پرداخت نفقه نخواهد داشت.
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم درمورد بذل مدت در ازدواج موقت و شرایط الزام به بذل مدت به طور کامل صحبت کنیم و از آثار بذل مدت سخن گفتیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مسئله ای دارید میتوانید با استفاده از مشاوره خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان دادواره در ارتباط باشید و سوالات خود را ا آن ها بپرسید.
فراموش نکنید که میتوانید تجربه های ارزشمند خود را از طریق قسمت نظرات زیر همین پست با ما و دیگران به اشتراک بگذارید .