دیه در لغت به معنای رد کردن است و در فقه اسلامی به مالی گفته می شود که به عنوان بدل نفس یا اطراف در جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص به شخص قربانی یا اولیای دم او پرداخت می شود .
قانون مجازات اسلامی ، مطابق نظر فقهای اسلامی در ماده ی ۴۴۸ خود تعریفی از دیه ارائه داده که مطابق آن : « دیه مقدر ، مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو یا منفعت ، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد ، مقرر شده است . »
یکی از مهمترین آسیب های وارده در نتیجه جنایات ، قطع نخاع یا شکستن ستون فقرات است . این دو به عنوان یکی از حیاتی ترین اعضای بدن انسان هستند که قانون گذار در فصل قواعد عمومی دیه اعضا ، مبحث مشخصی را برای آن در نظر گرفته است .
در این مقاله از دادواره به بررسی میزان دیه نخاع و ستون فقرات می پردازیم .
دیه نخاع
دسترسی آسان به سرفصل ها
دیه نخاع قطع شده و ضربه دیده چطور محاسبه می شود :
به طور کلی در قواعد عمومی تعیین دیه ، اصل بر این است که دیه ی از بین رفتن اندام های فرد مثل نخاع برابر با دیه کامل است . ماده ی ۶۴۸ قانون مجازات اسلامی در این خصوص بیان می کند : « قطع نخاع دیه کامل و قطع جزئی از آن به نسبت مساحت عرض ، دیه دارد . »
پیشنهاد میکنیم مقاله دیه چیست و انواع دیه را مطالعه کنید.
علاوه بر این مطابق ماده ی ۶۴۹ ، در صورتی که قطع نخاع موجب عیب عضو دیگری شود ، حسب مورد دیه یا ارش آن عضو بر دیه نخاع افزوده می شود .
دیه ستون فقرات شکسته را چطور محاسبه میکنند :
قانون گذار در ماده ی ۶۴۸ قانون مجازات اسلامی ، دیه ی ستون فقرات را متناسب با شدت شکستگی آن در چند بند مقرر کرده است ، مطابق این ماده : « دیه شکستن ستون فقرات به ترتیب ذیل است :
الف ) شکستن ستون فقرات در صورتی که اصلا درمان نشود و یا بعد از علاج به صورت خمیده در آید ، موجب دیه کامل است .
ب ) شکستن ستون فقرات که بی عیب درمان شود ولی موجب از بین رفتن یکی از منافع گردد مانند اینکه مجنی علیه توان راه رفتن یا نشستن نداشته باشد و یا توان جنسی یا کنترل ادرار وی از بین برود ، موجب دیه کامل است .
پ ) شکستن ستون فقرات که درمان نشود و موجب عوارضی از قبیل موارد مندرج در بند (ب) شود ، علاوه بر دیه کامل شکستگی ستون فقرات ، موجب دیه یا ارش هر یک از عوارض حاصله نیز است .
ت ) شکستن ستون فقرات که بدون عیب درمان شود ، موجب یک دهم دیه کامل است .
ث ) شکستن ستون فقرات که موجب فلج و بی حس شدن پاها گردد علاوه بر دیه ستون فقرات ، موجب دوسوم دیه برای فلج دو پا نیز است . … »
منظور از شکستن ستون فقرات ، مطابق تبصره ی ۱ این ماده ؛ شکستن یک یا چند مهره از مهره های ستون فقرات به جز مهره های گردن و استخوان دنبالچه می باشد .
اگر مقاله سرقت و انواع ان – مجازات سرقت را مطالعه نکردید ، کلیک کنید.
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی دیه قطع نخاع و شکستن ستون فقرات پرداختیم و میزان آن را در شرایط مختلف بیان کردیم ، دانستیم که دیه قطع نخاع و شکستن ستون فقرات چگونه محاسبه میشود و چقدر ارزش دارد . اگر سوالی باقی مانده است میتوانید در قسمت نظرات در زیر همین پست ان را برایمان بنویسید ، فراموش نکنید که خدمات مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد دادواره همواره در خدمت شماست.