دسترسی آسان به سرفصل ها
آزار جنسی در قانون به چه معناست؟
آزارجنسی (Sexual harassment) مجموعه رفتار هایی با ماهیت جنسی است که باعث ضربه به حیثیت و حریم شخصی افراد می شود و بعضا با تعرض به حریم فیزیکی و جسمی نیز همراه است. اگرچه افراد غالبا تجاوز جنسی را به عنوان آزار جنسی میشناسند ولی باید گفت تجاوز جنسی تنها یکی از مصادیق و انواع این رفتار می باشد در حالیکه این رفتار حالت های دیگری نیز دارد و از آزار های کلامی گرفته تا چشمی و فیزیکی را شامل می شود.
آزار جنسی شامل تمام رفتارهایی می شود که ماهیت جنسی و توهین آمیز داشته و با وارد کردن آسیب به شخصیت مادی یا معنوی فرد، موجبات نارحتی وی را فراهم می آورد. با توجه به این تعریف، بیان جک های جنسی ولو از طریق پیامک یا پیام رسان های اینترنتی، مورد خطاب قرار دادن عابرین در خیابان با الفاظ جنسی، لمس بدن افراد در فضاهای عمومی و اجبار فرد به برقراری رابطه جنسی ناخواسته از جمله مصادیقی است که می توانند آزار جنسی قلمداد گردند.
اما تجاوز جنسی که شامل جرایم ” زنای به عنف” و ” لواط به عنف ” می باشد، نزدیکی جنسی با فردی است که به این نزدیکی رضایت نداشته است. به عبارت دقیق تر، از نظر حقوق کیفری کشور ما، صرفا وارد کردن آلت جنسی مرد در واژن یا مقعد زن دیگر یا مقعد مرد دیگر، بدون رضایت قربانی، تجاوز جنسی تلقی شده و سایر اشکال دیگر آزار جنسی، دارای عنوان مجرمانه و مجازات جداگانه می باشند.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : زنا چیست و مجازات آن چه می باشد؟
انواع آزار جنسی
مطابق قانون مجازات اسلامی، به طور کلی رفتار های آزار دهنده جنسی را می توان به دو دسته تقسیم نمود:
الف) رفتار های در حد زنا( تجاوز به عنف)
ب) رفتار های غیر از زنا ( رفتار های آزار دهنده جنسی که به سطح زنا نرسیده اند مانند لمس بدن، بوسه و بغل کردن).
تجاوز به عنف:
منظور از عنف و اجبار، حتما این نیست که دست و پای کسی را ببندند و به زور با او رابطه جنسی بر قرار نمایند بلکه این عمل می تواند از طریق اغفال و فریب و ربایش و یا حتی در حالت خواب و بیهوشی رخ دهد که به این حالات، در حکم به عنف گفته می شود یعنی همان حکم تجاوز به عنف بر آن جاریست.
تجاوز به عنف به معنای وارد کردن آلت تناسلی مرد به واژن یا مقعد زن و یا مقعد مرد دیگری می باشد. باید دانست که این جرم تنها با وارد کردن آلت تناسلی، به وقوع می پیوندد و داخل کردن سایر اعضای بدن مانند انگشت و یا اشیای دیگر، موجب تحقق جرم « تهاجم به وسیله دخول » می باشد. شرط دیگر برای تحقق این جرم، عدم رضایت قربانی به رابطه جنسی می باشد و این شرط همان مفهوم “عنف” و اجبار را می رساند. لیکن چنانچه، شخص مقابل به این عمل رضایت داشته باشد این جرم محقق نمی شود.
تبصره ۲ ماده ۲۲۴ در رابطه با این مساله مقرر داشته است:« هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند، رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است.»
بنابراین مطابق این تبصره، چنانچه متجاوز، قربانی را بیهوش ، خواب یا مست نموده و سپس اقدام به برقراری نزدیکی جنسی نماید، یا اینکه با فریب دادن دختر نابالغ ولو با رضایت او، وارد رابطه جنسی با وی شده، یا اینکه پس از ربودن قربانی، او را در مقابل خود تسلیم کرده و بدون اعمال خشونت با وی نزدیکی نماید، باز هم عنوان تجاوز جنسی محقق شده و متجاوز تحت عنوان تجاوز جنسی قابل تعقیب و مجازات خواهد بود.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : آیا امکان تقسیط جزای نقدی وجود دارد؟ شرایط و قوانین
آزارجنسی غیر از تجاوز
رفتار آزار دهنده جنسی ممکن است در حد تجاوز نباشد بلکه به شکل رفتار هایی مانند لمس بدن، بوسیدن، بغل کردن، گفتار و کردار آزار دهنده جنسی باشد. در ادامه مواردی از این دست رفتار ها را بررسی می نماییم:
بوسیدن و بغل کردن به اجبار : بنابر ماده (۶۳۷) قانون مجازات اسلامی، چنانچه شخصی به اجبار و زور مرتکب اعمال نامشروعی مانند بغل کردن یا بوسیدن و… نامحرمی شود به نود و نه ضربه شلاق محکوم می شود. بنابراین ارتکاب اینگونه رفتار ها نیز در حکم آزار جنسی محسوب شده و مجازات در پی خواهد داشت.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره ما سعی کردیم درمورد اذیت و آزار جنسی صحبت کنیم ، به طور کامل آزار و اذیت جنسی در قانون را بررسی کردیم ، و انواع ازار جنسی را بیان کردیم ، اگر شما نیز در این زمینه نیاز داشتید با کارشناسان حقوقی و یا وکیل صحبت کنید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.