بررسی پس گرفتن هدایا دوران نامزدی و دوران عقد بر اساس ماده ۱۰۷۳

بررسی پس گرفتن هدایا دوران نامزدی و دوران عقد بر اساس ماده ۱۰۷۳

بررسی پس گرفتن هدایا دوران نامزدی و دوران عقد بر اساس ماده ۱۰۷۳

پسندیدم 0
۰

یکی از مهم ترین انتخاب ها در دوران زندگی هر شخصی انتخاب شریک زندگی برای ازدواج است ، به جهت حساسیت و اهمیت این تصمیم ، دوران نامزدی به عنوان راهکاری برای شناخت خصوصیات طرف مقابل و کاهش ریسک انتخاب اشتباه در نظر گرفته می شود . در این دوران بین طرفین رابطه ی نکاح وجود ندارد بلکه مطابق قانون مدنی ، نامزدی قراردادی است که بین دو نفر برای ازدواج در آینده بسته می شود  .

در این دوران نیز ممکن است بین طرفین اختلافاتی به وجود بیاید وقصد به پایان رساندن نامزدی را داشته باشند ، در چنین مواقعی به سبب اهمیت موضوع ، قانون گذار به مرد و زن این امکان را داده که تا آخرین لحظه قبل از وقوع عقد ازدواج ، از تصمیم خود برگردند و نامزدی را بر هم زنند . اما سوال اینجاست که تکلیف هدایایی که در این دوران بین طرفین رد و بدل شده چه خواهد بود ؟ آیا امکان پس گرفتن یا استرداد آن ها وجود دارد یا خیر ؟ در این مقاله قصد داریم به این سوال که از مهم ترین مشکلات افراد بعد از برهم خوردن نامزدی است پاسخ دهیم .

پس گرفتن هدایا دوران نامزدی

پس گرفتن هدایای دوران نامزدی :

مطابق ماده ی ۱۰۳۷ و ۱۰۳۸ قانون مدنی باید بین هدایایی که عین آن ها موجود است و هدایایی که عین آن ها تلف شده باشد قائل به تفکیک شد : در صورتی که عین هدیه موجود باشد ، هدیه دهنده در صورت بهم خوردن نامزدی می تواند آن ها را پس گرفته و استرداد کند ولی در خصوص هدایایی که به هر جهت عین آن ها تلف شده باشد ، دو حالت وجود دارد:

اول ) اگر هدیه از اموال مصرف شدنی باشد ، یعنی از چیزهایی که با استفاده ی متعارف از بین می روند و اصولا قابل نگه داری نیستند مثل عطر یا صابون ، در چنین مواردی هدیه دهنده حق مطالبه ی قیمت هدایا را نخواهد داشت .

دوم ) اگر هدیه از اموال مصرف نشدنی باشد که اصولا و بر حسب عادت قابل نگهداری هستند ، مثل ساعت یا لباس ، در این مورد می تواند قیمت هدایا را مطالبه کند .

قابل به ذکر است که در خصوص مورد دوم ، یعنی زمانی که مال عادتا قابل نگهداری بوده و تلف شده باشد ، در دو مورد ، هدیه دهنده حق استرداد قیمت هدایا را نخواهد داشت :

۱)موردی که هدیه بدون تقصیر گیرنده ی آن تلف شده باشد . از آن جایی که اصل بر عدم تقصیر گیرنده ی هدیه است ، اثبات تقصیر به عهده ی هدیه دهنده خواهد بود .

تقصیر به معنای هر گونه رفتار نامتعارف است که شامل تعدی و تفریط می شود و برای تشخیص آن باید به عرف جامعه رجوع کرد .

پیشنهاد میکنیم مقاله طلاق چیست را مطالعه کنید.

۲)موردی که بهم خوردن نامزدی ناشی از فوت یکی از نامزد ها باشد . در چنین وضعیتی نیز ، امکان استرداد و مطالبه ی قیمت هدایا وجود نخواهد داشت .

بنا بر این ، با وجود شرایطی که ذکر شد ، طرفین می توانند عین یا قیمت هر یک از هدایایی را که خود یا خانواده ی آن ها به منظور وصلت ازدواج داده باشد ، مطالبه کند .

پس گرفتن هدایا دوران نامزدی

در نهایت سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که اگر هدیه از اشیائی باشد که اصولا نگه داشته نمی شوند ولی گیرنده ی هدیه بدون علت موجه نامزدی را بر هم زند ، آیا دهنده ی هدیه می تواند قیمت آن را مطالبه کند ؟

با توجه به متون قانونی می توان به این سوال پاسخ مثبت داد ، بنا بر این اگر یکی از طرفین نامزدی را بدون علت موجه بهم زده باشد ، دهنده ی هدیه در هر شرایطی می تواند به عنوان خسارت و از باب مسئولیت مدنی قیمت آن را مطالبه کند .

جمع بندی :

در این مقاله به طور کامل درمورد پس گرفتن هدایا دوران نامزدی صحبت کردیم و به بررسی مواد قانونی آن ها در قانون پرداختیم . اگر شما نیز سوالی در این زمینه دارید میتوانید آن را در زیر همین پست از ما بپرسید . کارشناسان دادواره در اسرع وقت اقدام به پاسخگویی شما خواهند کرد . فراموش نکنید که دادواره همیشه با ارائه خدمات مشاوره حقوقی در مشهد در خدمت شماست

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)