زنا به عنوان یکی از مهم ترین جرایم علیه عفت عمومی است که در قوانین کیفری ایران به عنوان یک جامعه اسلامی و به تبعیت از متون فقهی برای آن جرم انگاری شده و مجازات تعیین شده است.
ماده ی ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی در تعریف زنا اینطور بیان می کند : « زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد .
تبصره ۱ _ جماع با دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در قُبُل و دُبُر زن محقق می شود .
تبصره ۲ _ هرگاه طرفین یا یکی از آنها نابالغ باشد ، زنا محقق است لکن نابالغ مجازات نمی شود و حسب مورد به اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در کتاب اول این قانون محکوم می گردد . »
در مقالات پیشین به طور کامل زنا و مفهوم حقوقی آن را مورد بررسی قرار دادیم و در این مقاله از دادواره قصد داریم به بررسی مجازات جرم زنا پرداخته و ببینیم که هر یک از مجازات های این جرم در چه مواردی اعمال می شوند.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : آیا امکان تقسیط جزای نقدی وجود دارد؟ شرایط و قوانین
دسترسی آسان به سرفصل ها
مجازات جرم زنا:
جرم زنا متناسب با موقعیت اشخاص مرتکب آن ، دارای مجازات های متفاوتی است که عبارت اند از:
مجازات اعدام برای مرتکبین جرم زنا:
ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی ، چهار مورد را بیان می کند که در آن ها مرتکب جرم زنا به مجازات اعدام محکوم می شود :
۱_ زنا با محارم نسبی : محارم نسبی به اشخاصی گفته می شود که محرمیت بین آن ها به دلیل وجود رابطه ی خونی باشد ، مثل پدر و دختر ، مادر و پسر ، خاله و خواهر زاده و … . بنابراین در صورتی که فردی اقدام به زنا با یکی از محارم نسبی خود کند ، مجازات او اعدام خواهد بود .
۲_ زنا با زن پدر ، که در این مورد فقط زانی ( مرد مرتکب زنا ) اعدام می شود .
۳_ زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی ( مرد مرتکب زنا ) است .
۴_ زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است: در عرف جامعه به این عمل تجاوز گفته می شود ، بنابراین اگر مردی مرتکب تجاوز به زنی شود ، مجازات او اعدام خواهد بود .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : مسئولیت پزشک در موارد فوت یا صدمه بدنی بیمار
مجازات رجم (سنگسار) برای مرتکبین جرم زنا:
مطابق ماده ی ۲۲۵ قانون مجازات ، حد زنا برای زانی محصن و زانیه محصنه رجم است
اما به چه نوع زنایی زنای محصن گفته می شود ؟ منظور از زنای محصن زمانی است که مرد یا زن مرتکب دارای همسر دائمی بوده و هر زمانی که بخواهد بتواند با او نزدیکی داشته باشد . در صورتی که فقط یکی از آنها محصن باشد و دیگری غیر محصن ، فقط محصن به مجازات سنگسار محکوم می شود.
نکته قابل به ذکر این است که در صورتی که هر یک از زوجین به دلیل مسافرت طولانی ، حبس یا بیماری های مقاربتی که موجب خطر برای طرف مقابل می شود ، آن ها را از احصان خارج می کند.
مجازات شلاق برای مرتکبین جرم زنا:
در مواردی که مرتکبین جرم زنا ، غیر محصن یعنی فاقد همسر دائمی و مجرد باشند و به اختیار خود اقدام به برقراری رابطه جنسی کنند به صد ضربه شلاق حدی محکوم می شوند . و در صورتی که چهار بار این جرم تکرار شود مجازات آن ها به اعدام تبدیل خواهد شد.
و آخرین نکته در این مورد ، این است که اگر زن یا مرد دارای همسر دائمی باشند ولی پیش از نزدیکی همراه با دخول ، مرتکب جرم زنا شوند ، زن به صد ضربه شلاق و مرد علاوه بر صد ضربه شلاق به تراشیدن موی سر و تبعید به مدت یک سال قمری محکوم می شود.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم درمورد مجازات زنا به طور کامل صحبت کنیم ، در این مورد اگر مسئله و یا موردی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.