در قوانین کیفری ایران، مجازات ها به چهار دسته حدود، قصاص، دیات و تعزیرات تقسیم میشوند که هر کدام به طور جداگانه در قانون مجازات اسلامی تعریف شدهاند.
- حد مجازاتی است که موجب، نوع، میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس، تعیین شده است.
- قصاص مجازات اصلی جنایات عمدی بر نفس، اعضاء و منافع است.
- دیه اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.
- تعزیر مجازاتی است که مشمول عنوان حد، قصاص یا دیه نیست و به موجب قانون در موارد ارتکاب محرمات شرعـی یا نقض مقررات حکومتی تعیین و اعمال می گردد. نوع، مقدار، کیفیت اجراء و مقررات مربوط به تخفیف، تعلیق، سقوط و سایر احکام تعزیر به موجب قانون تعیین می شود.
بنابراین قصاص و دیه صرفا به عنوان مجازات برای جنایات به کار می رود و حدود و تعزیرات برای سایر جرایم.
یکی از رایجترین مجازات ها در قانون مجازات اسلامی، مجازات حبس است. حبس در قانون ایران، به دو دسته حبس ابد و حبس تعزیری تقسیم میشود. حبس ابد صرفا مجازات حدی است و حبس های ابد غیر حدی که سابقا در قانون تعریف شده بود، به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در سال ۱۳۹۹ به حبس درجه یک تقسیم شده اند.
اما حبس تعزیری، به حبس هایی گفته می شود که مدت آن ها توسط قانونگذار تعیین شده و طبق ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی به ۸ دسته تقسیم میشوند. شدیدترین درجه، حبس تعزیری درجه ۱ یعنی بالای ۲۵ سال است و خفیف ترین، حبس تعزیری درجه ۸ یعنی تا سه ماه است. (که البته این درجه اصولا به مجازات جایگزین حبس تشکیل می شود.)
اما در موارد بسیاری برای افراد این سوال مطرح می شود که نحوه اعتراض به حبس تعزیری چگونه است و از چه طریقی می توانند نسبت به اصل حکم حبس تعزیری و مدت زمان آن اعتراض کنند؟ در این مقاله از دادواره به این سوال پاسخ خواهیم داد.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : مجازات تعزیری چیست؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
اعتراض به حکم حبس تعزیری
به طور کلی، زمانی که شخص اعتراضی نسبت به حکم صادر شده دارد، باید این اعتراض را به صورت درخواست تجدیدنظر جهت رسیدگی مجدد به پرونده اعلام کند. محکوم به حبس تعزیری می تواند از دادگاه صادر کننده حکم بدوی درخواست تجدیدنظر خواهی نسبت به حکم صادره را داشته باشد.
به موجب قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه تجدیدنظر استان مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست تجدیدنظر از کلیه آرای غیرقطعی کیفری است، جز در مواردی که در صلاحیت دیوان عالی کشور باشد. دادگاه تجدیدنظر استان در مرکز هر استان تشکیل می شود. این دادگاه دارای رئیس و دو مستشار است، دادگاه تجدیدنظر و شعب دیوان عالی کشور با دو عضو نیز رسمیت دارند.
طبق اصل کلی، آرای دادگاه های کیفری از جمله حبس تعزیری علی الاصول قابل تجدیدنظر خواهی هستند به جز مواردی که قانونگذار آن ها را قطعی بیان کرده است.
به موجب ماده ۴۲۷ قانون آیین دادرسی کیفری: «آرای دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب میشود، حسب مورد در دادگاه تجدیدنظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدیدنظر و یا در دیوانعالی کشور قابل فرجام است:
الف- جرایم تعزیری درجه هشت باشد.
ب- جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش، درصورتیکه میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد.
تبصره ۱- در مورد مجازاتهای جایگزین حبس، معیار قابلیت تجدیدنظر، همان مجازات قانونی اولیه است.
تبصره ۲- آراء قابل تجدیدنظر، اعم از محکومیت، برائت، یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب، اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدیدنظرخواهی، درصورتی مشمول این حکم است که رأی راجع به اصل دعوی، قابل تجدیدنظرخواهی باشد.»
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : مجازات عدم ثبت چک در سامانه صیاد
جمع بندی
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد چگونگی اعتراض به حکم حبس تعزیری صحبت کنیم ، در این مورد اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از ان ها بپرسید.