کلاهبرداری یکی از جرایمی است که امروزه در جوامع رواج بسیاری پیدا کرده است . در تعریف این جرم به زبان ساده می توان گفت کلاهبرداری زمانی محقق می شود که شخصی با توسل به دروغ و مانور های متقلبانه ، مالک مالی را فریب می دهد تا اموال خود را با رضایت در اختیار او قرار بدهد .
اثبات این جرم در دادگاه به عنوان یکی از جرایم مرکب ، که عنصر مادی آن بیش از یک جزء دارد ، بسیار دشوار است و نیازمند تحقق شروطی است که در ادامه ی این مقاله به بررسی آن ها می پردازیم .
دسترسی آسان به سرفصل ها
شروط لازم برای اثبات کلاهبرداری :
فراز اول ماده ی ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء ، اختلاس و کلاهبرداری ، بدون اینکه تعریفی از جرم کلاهبرداری قارائه دهد در بیان مصادیق آن می گوید : « هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال واختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود … . »
با دقت در این ماده متوجه می شویم که تحقق کلاهبرداری با فعل مثبت مادی انجام می شود و با اینکه وسیله ی خاصی مدنظر قانون گذار نبوده اما به هرحال برای تحقق این جرم باید مجرم از اعمال و وسایل متقلبانه استفاده کند .
حتما مطالعه کنید : کلاهبرداری چیست؟
با توجه به متن این ماده و نظرات دکترین حقوق ، می توان شروط لازم برای اثبات کلاهبرداری را به شرح زیر بیان کرد :
۱) اولین و مهم ترین شرط اثبات کلاهبرداری ، وجود اعمال متقلبانه و فریب کارانه توسط شخص کلاهبردار است . مثلا شخص کلاهبردار با ادعاهای دروغین خود را به عنوان وکیل ، مهندس ساختمان و یا حتی کارمند دولت معرفی کند و با اقدامات متقلبانه و جلب اعمتماد صاحب مال قصد فریب او را داشته باشد .
۲) شرط دوم ، فریب خوردن بزه دیده یا بزه دیدگان جرم کلاهبرداری است ، یعنی برای اثبات جرم کلاهبرداری لازم است صاحب مال در اثر رفتارهای متقلبانه کلاهبردار فریب خورده و قربانی دروغ های او شده باشد و مال خود را با رضایت در اختیار او قرار داده باشد .
۳) آخرین شرط جهت تحقق و اثبات کلاهبرداری ، بردن مال غیر توسط کلاهبردار است . به این معنا که پس از آنکه بزه دیده مال خود را در اختیار کلاهبردار قرار داد ، وی اقدام به بردن مال او کند .
این تحصیل مال غیر نیز مشروط به وجود دو شرط است :
اول ) ضرر مالی صاحب مال به عنوان قربانی جرم .
دوم ) نفع بردن شخص کلاهبردار از بردن مال غیر .
جمع بندی:
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل شرایطی که برای اثبات کلاهبرداری نیاز دارید را توضیح دهیم ، در این موضوع اگر شما هنوز هم مسئله ای دارید میتوانید آن را در قسمت نظرات زیر همین پست از کارشناسان دادواره بپرسید و اگر هم تجربه ارزشمندی دارید آن را با ما در میان بگذارید . فراموش نکنید که خدمات مشاوره حقوقی تلفنی در مشهد دادواره همواره در خدمت شماست.