احتمالا تا کنون با موارد زیادی مواجه شده اید که اماکن تجاری، املاک مسکونی، دفاتر اداری و ساختمان های در حال ساخت پلمب شده اند.در بسیاری از موارد اشخاص شخصا اقدام به فک پلمب کرده در حالی که از عاقبت قانونی آن اطلاعی ندارند. به همین دلیل در این مقاله از دادواره ما قصد بررسی مفهوم فک پلمب، مواردی که باعث پلمب یک واحد صنفی می شوند و مجازات فک پلمب را داریم.
دسترسی آسان به سرفصل ها
پلمپ و فک پلمپ به چه معناست؟
پلمب به معنای تعطیل کردن و جلوگیری از فعالیت یک مکان می باشد و فک پلمب هم به این معنا است که پلمب و بسته شدن مکانی که به علت قانونی غیر فعال شده دوباره باز شود و فعالیت خود را از سر بگیرد. فک پلمب واحد های صنفی پس از گذشتن یک هفته از تاریخ پلمب در صورت تشکیل پرونده در اتحادیه و ارائه مدارک مربوط توسط متقاضی به اتحادیه توسط نیروی انتظامی انجام می شود البته اگر مکانی که پلمب شده رستوران و محل های عرضه کننده مواد غذایی به علت عدم رعایت مقررات و اصول و موازین بهداشتی باشد؛ فک پلمب زمانی ممکن است که تعهد محضری مبنی بر التزام بر رعایت مقررات داده شود.
همچنین باید توجه داشت که اگر مرجع و نهادی که آن مکان را پلمب کرده از فک آن بعد از انجام امور مقتضی خودداری کند؛ می توان آن نهاد را در دادگاه خوانده قرار داد و از وی شکایت کرد.
مواردی که سبب پلمب شدن یک واحد صنفی می شوند را می توان به شرح زیر بیان کرد:
۱) اگر یک واحد صنفی به شغلی غیر از آنچه برای آن پروانه اخذ کرده مشغول شود.
۲) اگر یک واحد صنفی به دلیل بدون دلیل بیش از ۱۵ روز تعطیل باشد و این تعطیلی، مصرف کننده را به دردسر بیاندازد.
۳) اگر واحد صنفی، حق عضویت خود را به اتحادیه پرداخت نکند.
۴) اگر تکالیفی را که قانون نظام صنفی مقرر کرده را رعایت نکند.
در این صورت یعنی موارد بالا، آن واحد به مدت ۱ تا ۶ هفته پلمب می شود و در صورت تمام شدن آن مدتی که در متن حکم پلمب آمده است از آن رفع پلمب می شود.
پلمپ اماکن توسط شهرداری:
شهرداری هم ممکن است به واسطه ماده ۱۰۰ و جلوگیری از ساخت و ساز های غیر مجاز برای جلوگیری نسبت به پلمب آن مکان ها اقدام کند، بنابراین زمانی پلمب توسط شهرداری قانونی است که توسط کمیسیون ماده ۱۰۰ صادر شده باشد.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : تفاوت ردیف فرعی پرونده با شماره پرونده و شماره بایگانی
در نتیجه اگر که پلمب انجام شده بدون حکم یا بدون مجوز از طریق سازمان و نهاد صالح انجام شده باشد و کسی آن را فک پلمب کند دیگر جرمی مرتکب نشده است زیرا از همان ابتدا این پلمب کردن موافق قانون نبوده که فک آن توسط یک نفر مخالفت با قانون تلقی شود.
مجازات فک پلمپ شهرداری:
ماده ی ۵۴۳ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) به بیان مجازات اشخاصی که به طور غیر قانونی اقدام به فک پلمب می نمایند پرداخته است. به موجب این قانون:« هر گاه محلی یا چیزی بر حسب امر مقامات صالح رسمی مهر یا پلمپ شده باشد و کسی عالماً و عامداً آنها را بشکند یا محو نماید یاعملی مرتکب شود که در حکم محو یا شکستن پلمب تلقی شود مرتکب به حبس از سه ماه تا دو سال محکوم خواهد شد. در صورتی که مستحفظ آن مرتکب شده باشد به حبس از یک تا دو سال محکوم میشود و اگر ارتکاب به واسطه اهمال مستحفظ واقع گردد مجازات مستحفظ یک تا شش ماه حبس یا حداکثر (۷۴) ضرب شلاق خواهد بود.»
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم درمورد پلمپ و فک پلمپ توضیحات کاملی ارائه دهیم ، در این زمینه اگر مشکل و یا سوالی دارید میتوانید با استفاده از مشاوره حقوقی در مشهد با کارشناسان ما در ارتباط باشید وسوال خود را از ان ها بپرسید.