یکی از راه های وصول چک ، روش کیفری است که در آن دارنده ی چک اقدام به شکایت کیفری در دادسرای محل وقوع جرم می کند . این روش معمولا کوتاه ترین و مطمئن ترین روش برای دریافت وجه چک است ، چرا که اکثر افراد برای مواجه نشدن با مجازات کیفری از جمله حبس اقدام به پرداخت وجه چک خواهد کرد .
با توجه به این که قانون گذار در این روش صدور چک پرداخت نشدنی را جرم قلمداد کرده و قصد مجازات صادر کننده ی آن را دارد ، در این مقاله مجازات های مقرر در قانون برای صدور چک پرداخت نشدنی یا همان چک برگشتی را بیان خواهیم کرد .
دسترسی آسان به سرفصل ها
محرومیت های ناظر بر صدور چک برگشتی تا هنگام رفع سوء اثر :
قبل از توضیح مجازات های کیفری صدور چک برگشتی ، بهتر است با مجازات ها و محرومیت هایی که بانک پس از ثبت غیر قابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک نسبت به صادر کننده ( صاحب حساب ) اعمال می کند آشنا شویم .
مطابق ماده ی ۵ مکرر الحاقی به قانون صدور چک ، بعد از ثبت غیر قابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک در سامانه ی یک پارچه بانک مرکزی ، این سامانه مراتب را به صورت بر خط به تمام بانک ها و موسسات اعتباری اطلاع می دهد ،پس از گذشت بیست و چهار ساعت ، کلیه ی بانک ها و موسسات اعتباری مکلفند تا هنگام رفع سوءاثر از چک، اقدامات زیر را نسبت به صاحب حساب اعمال نمایند :
الف_عدم افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید .
ب_مسدود کردن وجوه کلیه ی حساب ها و کارت های بانکی و هر مبلغ متعلق به صادر کننده که تحت هر عنوان نزد بانک یا موسسه اعتباری دارد به میزان کسری مبلغ چک به ترتیب اعلامی از سوی بانک مرکزی .
ج_عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانت نامه های ارزی یا ریالی .
د_عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی ریالی .
مطالبی که شاید به دردتان بخورد : چک برگشتی چیست؟ و با چک برگشتی چه کنیم؟
مجازات چک برگشتی از نظر قانون :
۱)مطابق ماده ی ۷ قانون صدور چک ، اگر شخص مرتکب جرم صدور چک برگشتی شود :
اگر مبلغ مندرج در متن چک کمتر از ۱ میلیون تومان باشد ، به حبس کمتر از شش ماه ، اگر بین ۱ میلیون تا ۵ میلیون تومان باشد از شش ماه تا یک سال و اگر بیشتر از ۵ میلیون تومان باشد ، به یک تا دو سال حبس و ممنوعیت از داشتن دسته چک به مدت دو سال محکوم می شود .
در ادامه ی ماده هم این طور بیان شده است که در صورتی که صادر کننده ی چک ، اقدام به صدور بیش از یک چک بلامحل نموده باشد ، مجموع مبالغ مندرج در چک ها مد نظر خواهد بود .
۲) مطابق ماده ی ۱۰ قانون صدور چک ، در صورتی که شخص با علم به بسته بودن حساب بانکی خود اقدام به صدور چک نماید ، عمل او در حکم صدور چک بلامحل خواهد بود و مطابق با مبلغ چک ، به حداکثر مجازات در ماده ی ۷ ( که در بند اول ذکر شد ) محکوم می شود .
۳) مطابق تبصره ی ۳ ماده ی ۶ قانون صدور چک اصلاحی ۹۷ ، اگر شخصی با شیوه های متقلبانه چکی را غیر متناسب با اوضاع مالی و با اعتباری خود دریافت کرده و یا دریافت آن را توسط دیگری تسهیل کند به مدت سه سال از دریافت دسته چک ، صدور چک جدید و استفاده از چک موردی محروم شده و به جزای نقدی درجه ۵ محکوم می شود .
قابل به ذکر است در صورتی که شخص متهم به صدور چک بلا محل شود ، به جهت دسترسی و حضور به موقع او در موارد لزوم و جلوگیری از فرار یا پنهان شدن یا تبانی با دیگری ، دادگاه از او ، مطابق ماده ی ۱۹ قانون صدور چک ، یکی از قرار های تامین کفالت یا وثیقه ( وجه الضمان نقدی یا ضمانت نامه بانکی و یا مال منقول و غیرمنقول ) را اخذ می کند .
جمع بندی :
در این مقاله مجازات صدور چک برگشتی در قانون جدید را بررسی کردیم شما نیز اگر مشکلی در این زمینه دارید خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دادواره را فراموش نکنید. دادواره با داشتن وکلای مجرب و متخصص سعی دارد در زمینه های مختلف حقوقی و کیفری و ملکی و وصول مطالبات به شما عزیزان کمک کند تا مشکل خود ریا بیابید و آن را برطرف کنید.