همه چیز درباره عدم سازش در شورای حل اختلاف – موارد سازش – آثار – نحوه ارجاع پرونده به دادگاه

همه چیز درباره عدم سازش در شورای حل اختلاف – موارد سازش – آثار – نحوه ارجاع پرونده به دادگاه

همه چیز درباره عدم سازش در شورای حل اختلاف – موارد سازش – آثار – نحوه ارجاع پرونده به دادگاه

پسندیدم 0
۰

عدم سازش در شورای حل اختلاف

به دلیل آمار بالای افراد به مراجع قضایی ، قوه قضایی اقدام به افزودن یک مرجع قضایی دیگر به شورای حل اختلاف نمود که تحت نظارت قوه قضاییه فعالیت میکند در واقع هدف اصلی شوراهای حل اختلاف ایجاد صلح و سازش میان اشخاص حقیقی و حقوقی است تا از این طریق تعداد افرادی که به دادگاه و سایر مراجع قضایی مراجعه میکنند کاسته شود.

اما گاهی اوقات طرفین هیچ تمایلی به برقرار صلح و سازش ندارند و میخواهند دعوای خود را در دادگاه اقامه کنند در این صورت مبحث عدم سازش شورای حل اختلاف مطرح میشود.

قبل از اینکه بخواهیم به موارد عدم سازش در شوراهای حل اختلاف بپردازیم یا اینکه عدم سازش در شوراهای حل اختلاف چگونه انجام میشود ابتدا باید با موارد سازش  شوراهای حل اختلاف آشنا شویم که در ادامه توضیح خواهیم داد.

همچنین بخوانید : چه جرایمی به طور مستقیم در دادگاه رسیدگی می شوند؟

موارد سازش در شورای حل اختلاف

همانطور که گفته شد هدف اصلی شورای حل اختلاف ایجاد صلح و سازش میان افراد انجام میشود تا از این طریق کمی از مراجعات به دادگاه ها کاسته شود. مراجعه به شورای حل اختلاف به دو صورت انجام میشود:

یا خود افراد جهت ایجاد صلح سازش به شورای حل اختلاف مراجعه میکنند یا اینکه از طرف دادگاه جهت برقراری صلح و سازش میان طرفین دعوا به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود.

البته باید توجه داشت که تمامی دعاوی در شورای حل اختلاف مطرح نمیشوند بلکه طبق قانون یکسری مواردی که قانونگذار مطرح کرده است در شورای حل اختلاف بررسی خواهد شد این موارد عبارت است از :

_ کلیه دعاوی حقوقی و مدنی

کلیه دعاوی مدنی و دعاوی خانوادگی میتوانند در شورای حل اختلاف مطرح شوند بدین صورت که افراد یا خودشان جهت رسیدگی و برقراری صلح و سازش میان طرفین در شورای حل اختلاف دعوا را مطرح میکنند که در صورت ایجاد صلح شورای حل اختلاف گزارش اصلاحی صادر میکند و یا اینکه خود دادگاه پرونده را در صورت امکان ایجاد صلح و سازش به شورای حل اختلاف ارجاع میدهد.

پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : موارد صلاحیت دادگاه انقلاب چیست؟

_ کلیه جرائم قابل گذشت

کلیه جرائم قابل گذشت که قانونگذار در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی بیان کرده است میتوانند در شورای حل اختلاف بررسی شوند از جمله جرائم قابل گذشت میتوان به  جرائمی مانند توهین به اشخاص و تصرف عدوانی و تهدید و… اشاره کرد.

جرائم قابل گذشت با توجه به در نظر گرفتن شرایط لازم مثل حفظ حقوق شاکی و نظم عمومی جهت ایجاد صلح و سازش قبل از مطرح شدن در دادسرا و دادگاه کیفری ۲ به شوراهای حل اختلاف ارجاع داده میشود.

البته باید دقت داشت که دادگاه فقط برای یکبار و ان هم به مدت ۳ ماه می تواند پرونده را به شورای حل اختلاف ارجاع دهد.

_ جنبه خصوصی جرائم غیر قابل گذشت

جرائم می که دارای دو جنبه خصوصی و عمومی هستند جهت ایجاد صلح و سازش در جنبه خصوصی ان به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشوند.

همه چیز درباره عدم سازش در شورای حل اختلاف

عدم سازش در شورای حل اختلاف به چه معنی است؟

در قسمت قبل به مواردی اشاره کردیم که جهت ایجاد صلح و سازش در شورای حل اختلاف مطرح میشدند و همانطور که مشاهده کردید موارد سازش در شورای حل اختلاف تعداد زیادی از جرائم را شامل میشد.

گاهی اوقات با اینکه شورای حل اختلاف تمام تلاش خود جهت ایجاد صلح و سازش انجام میدهد اما باز هم طرفین راضی به ایجاد صلح نخواهند شد که در این صورت در دادگاه مطرح میشود.

بنابراین موارد عدم سازش در شورای حل اختلاف به مواردی گفته میشود که علارغم تلاش بسیار زیاد شورای حل  اختلاف باز هم دعوای طرفین به برقراری صلح و سازش ختم نمیشود.

نکته ای که باید به ان توجه کرد این است که شورای حل اختلاف موظف است تمام تلاش خود را برای ایجاد صلح و سازش انجام دهد هر نتیجه ای که حاصل شد به دادگاه اطلاع دهد یعنی اگر دعوای طرفین به صلح و سازش ختم شد گواهی اصلاحی را به دادگاه ارئه دهد و اگر با وجود تمام تلاش ها باز هم ایجاد صلح و سازش میسر نشد در این صورت باید به دادگاه جهت ادامه رسیدگی اعلام نماید.

آثار عدم سازش در شورای حل اختلاف

همانطور که گفته شد عدم سازش در شورای حل اختلاف زمانی مطرح میشود که با وجود تمام تلاش های شورای حل اختلاف باز هم طرفین دعوا اقدام به سازش و صلح نکنند، این عدم سازش طرفین دعوا آثاری را به دنبال دارد که بستگی دارد دعوا به سازش ختم شود یا خیر.

در صورتی که تلاش های شورای حل اختلاف نتیجه بدهد و طرفین راضی به ایجاد صلح و سازش باشند در این صورت شورای حل اختلاف گواهی اصلاحی صادر میکند و دیگر لازم به ارائه به دادگاه نیست و توسط  قاضی شورا در قسمت اجرای احکام به اجرا میرسد البته باید دقت داشت که این گواهی اصلاحی دیگر قابل اعتراض نمیباشد یعنی افراد پس از اینکه به برقراری سازش رضایت دادند و گواهی اصلاحی صادر شد دیگر نمیتوانند نسبت به آن معترض شوند.

اما در صورتی که علی رغم تلاش های شورا ، طرفین راضی به برقراری صلح و سازش نباشند و یکی از طرفین لایحه عدم سازش در شورای حل اختلاف را ارائه نماید در این صورت پرونده به مراجع صالح رسیدگی ارجاع داده میشود.

البته اگر موضوع پرونده جزء مواردی باشد که در صلاحیت شورای حل اختلاف است خود شورا ان را رسیدگی مینماید ولی اگر درخواست سازش توسط  افراد یا از طرف دادگاه ارجاع شده باشد در صورت عدم سازش اقدامات گفته شده انجام میشود.

همچنین اگر یکی از طرفین دعوا در خواست رسیدگی در شورای حل اختلاف داده باشد و طرف مقابل مخالف باشد میتواند عدم تمایل خود را تا پایان جلسه اول رسیدگی اعلام نماید.

همه چیز درباره عدم سازش در شورای حل اختلاف

نحوه ارجاع پرونده به دادگاه در صورت عدم سازش در شورای حل اختلاف

 اکنون این سوال مطرح میشود که هنگامی که طرفین دعوا در صورت ایجاد صلح و سازش به توافق نرسیدند در این صورت چگونه پرونده شان به دادگاه ارجاع میشود؟

قبل اینکه  به این سوال پاسخ بدهیم باید توجه داشتیم که برخی جرائم فقط در شورای حل اختلاف برخی میشوند و در صورت عدم سازش طرفین دعوا به دادگاه ارجاع داده نمیشود.

مطابق قانون شورای حل اختلاف مواردی که به دادگاه ارجاع نمی شوند عبارت است از:

  •  دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا سقف ۲۰ میلیون تومان
  • دعاوی مربوط به گواهی حصر وراثت  تحریر ترکه و مهر و موم آنها
  • دعاوی مربوط به تعدیل اجاره بها
  •  تخلیه عین مستاجره دعاوی خانوادگی
  •  تامین دلیل
  •  جرایم تعزیری با مجازات جزای نقدی درجه هشت

در غیر این صورت اگر رسیدگی در شورای حل اختلاف به درخواست یکی از طرفین بوده باشد و طرف دیگر عدم تمایل خود را اعلام نکند و رسیدگی به عدم سازش ختم شود پرونده به دادگاه ارجاع داده میشود و همچنین اگر هر دو طرف دعوا جهت سازش به شورا مراجعه کنند و در نتیجه به سازش نرسند هم پرونده به دادگاه ارجاع داده میشود

جمع بندی :

در این مقاله به طور کامل درمورد عدم سازش در شورای حل اختلاف صحبت کردیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را به طور واضح از آنها بپرسید.

 

نظرات خود را بنویسید و با دیگران به اشتراک بگذارید
نظرات کاربران دادواره
شما میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید و نسبت به نظرات دیگران نظرات و بازخورد خود را بنویسید.
جای تبلیغات شما اینجاست:)