در علم حقوق کلمات دارای شانیت بالایی بوده و هر واژه معنا و مفهوم مخصوص به خود را دارد و آشنایی با این معانی به افراد برای درک بهتر مفاهیم قانونی ، حقوق و تکالیف پیش بینی شده برای مردم در قانون و همچنین تسریع و سهولت در حل اختلافات در مراجع حقوقی و رسیدگی به جرایم در جرایم کیفری کمک شایانی می کند .
از رایج ترین واژه هایی که ممکن است افراد در مراجعات خود به مراجع کیفری یا از صحبت های دیگران و یا حتی فیلم های سینمایی و سریال های تلویزیونی آن ها راشنیده باشند ، محکوم له ، محکوم علیه و محکوم به است . در حالی که هر یک از این واژه ها مفهوم و تعریف مخصوص به خود را دارند و با یک دیگر متفاوتند ، بسیاری از افراد در تمییز و تشخیص آن ها از یک دیگر دچار مشکل بوده و با معنای آن ها آشنایی ندارند . به همین جهت در این مقاله از دادواره قصد داریم به طور جداگانه به بررسی سه مفهوم محکوم له ، محکوم علیه و محکوم به بپردازیم و در نهایت مواد قانونی مرتبط با این مفاهیم را بیان کنیم .
البته قبل از این که به مطالعه بقیه این مطلب بپردازیم ، اگر مقاله شروط لازم برای اثبات کلاهبرداری چیست؟ را مطالعه نکردید ، کلیک کنید.
تعریف محکوم له
دسترسی آسان به سرفصل ها
تعریف و مفهوم محکوم له :
در یک تعریف کلی محکوم له یک اصلاح حقوقی است و به فردی اطلاق می شود که قانون به نفع او فرد یا افرادی را به انجام کاری محکوم کرده است .
تعریف و مفهوم محکوم علیه :
معنای کلمه محکوم علیه در مقابل مفهوم محکوم له قرار دارد و این اصطلاح حقوقی به فردی اطلاق می شود که به انجام کاری محکوم شده است .
تعریف و مفهوم محکوم به :
پس از آشنایی با معنای محکوم له و محکوم علیه ، نوبت به آشنایی با مفهوم محکوم به می رسد ؛ این اصطلاح حقوقی به معنای آن چیزی است که میان محکوم له و محکوم به به آن حکم شده است .
محکوم له و محکوم علیه ومحکوم به چه کسانی هستند
اگر هنوز مقاله مجازات سرقت طبق قانون را مطالعه نکردید پیشنهاد میکنیم کلیک کنید.
مواد قانونی مرتبط با محکوم له و محکوم علیه در قانون اجرای احکام مدنی :
ماده ۲ _ احکام دادگاههای دادگستری وقتی به موقع اجرا گذارده میشود که به محکومعلیه یا وکیل یا قائممقام قانونی او ابلاغ شده و محکومله یا نماینده و یا قائممقام قانونی او کتباً این تقاضا را از دادگاه بنماید .
ماده ۸ _ ابلاغ اجراییه طبق مقررات آیین دادرسی مدنی به عمل می آید و آخرین محل ابلاغ به محکوم علیه در پرونده دادرسی برای ابلاغ اجراییه سابقه محسوب است .
ماده ۲۰_ هر گاه تمام یا قسمتی از عملیات اجرایی باید در حوزه دادگاه دیگری به عمل آید مدیر اجرا انجام عملیات مزبور را به قسمت اجرا دادگاه آن حوزه محول می کند .
ماده ۳۴_ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفا محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبو جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضا مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد .
تعریف محکوم له
ماده ۵۲۱ قانون آیین دادرسی مدنی :
مطابق این ماده : « هزینه هایی که برای اثبات دعوا یا دفاع ضرورت نداشته نمی توان مطالبه نمود . » بنابراین مطابق این ماده محکوم له فقط می تواند هزینه هایی را مطالبه کند که برای اثبات دعوا یا دفاع لازم و ضروری بوده و در صورتی که دعوای مطروحه در دادگاه منجر به سازش شود حکم به مطالبه خسارت نسبت به آن دعوا صادر نخواهد شد مگر به استناد ماده ۵۱۷ قانون آیین دادرسی مدنی طرفین دعوای ضمن سازش قراری نسبت به پرداخت خسارت داده باشند که در این صورت طبق همان قرار عمل خواهد شد .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : همه چیز درباره ارث فرزند نامشروع. آیا فرزند نامشروع ارث میبرد ؟
جمع بندی :
در این مقاله با مفهوم کامل محکوم له ، محکوم علیه و محکوم به آشنا شدیم ، دانستیم که محکوم علیه کیست و محکوم به و محکوم له چه کسانی هستند ؛ سوالی در این زمینه دارید؟ میتوانید با کارشناسان رسمی دادواره در ارتباط باشید . همچنین میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره کمک بگیرید.