در قوانین ایران، شرکت ها عموما به دو دسته شرکت مدنی و شرکت تجاری تقسیم می شوند.
- شرکت مدنی عبارت است از عقدی که به موجب آن دو یا چند شخص، به منظور تصرف مشترک و تقسیم سود و زیان و گاه به مقصود دیگر، اموال خود را در میان میگذارند تا مالک سهم مشاعی از این مجموعه شوند.
- شرکت تجاری شخص حقوقی است که بوسیله دو یا چند نفر برای انجام فعالیت تجاری و بردن سود، با سرمایه معین تشکیل میشود. بنابراین در شرکت تجاری قصد انجام فعالیت تجاری وجود دارد، قصد سود بردن وجود دارد و حداقل وجود دو نفر برای تشکیل آن ضروری است. این دو نفر اموالی را به عنوان سرمایه در شرکت میگذارند.
در نظر داشته باشید آن مفهومی که عموما افراد از بیان واژه شرکت در نظر دارند، شرکت تجاری است.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : چگونه کارت بازرگانی بگیریم؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
انواع شرکت تجاری
ماده ۲۰ قانون تجارت اقدام به بیان و تقسیم بندی انواع شرکت های تجاری نموده است. به موجب این ماده: «شرکتهای تجارتی بر هفت قسمت است:
۱) شرکت سهامی.
۲) شرکت با مسئولیت محدود.
۳) شرکت تضامنی.
۴) شرکت مختلط غیر سهامی.
۵) شرکت مختلط سهامی.
۶) شرکت نسبی.
۷) شرکت تعاونی تولید و مصرف»
شرکت ها چه در صورت تجاری و چه در صورت غیر تجاری یودن ( مانند موسسات ) ممکن است بنابر دلایل اختیاری و یا اجباری به فعالیت خود پایان داده و منحل شوند. به دلایل متفاوتی و بنا به ضرورت یک شرکت می تواند به حیات کاری خود پایان دهد.
باتوجه به رواج این موضوع و اهمیت آگاهی از قواعد و مقررات قانونی آن در این مقاله از دادواره قصد داریم به بررسی موضوع انحلال شرکت بپردازیم.
انحلال شرکت
برخی شرکت ها بعد از فعالیت ها تجاری بنابر دلایلی فعالیت تجاری خود را متوقف می کنند، این توقف ممکن است که به دلیل پایان یافتن زمان فعالیت شرکت باشد (در اساسنامه شرکت ذکر شده باشد) یا به هر دلیل دیگیرید قادر به ادامه فعالیت نباشند. به این فرآیند منحل شدن شرکت می گویند.
در قوانین تجارت بیان شده که این شرکت ها باید انحلال خود را به اداره ثبت شرکتها و عموم مردم اعلام نمایند (درج در روزنامه رسمی کشور ) و در مدت معینی باید امور ناقص شرکت را تکمیل کنند در این مقاله به نحوه تصفیه شرکت بعد از انحلال نیز خواهیم پرداخت.
بعد از منحل شدن باید بدهی و قروض آن پرداخت شده و تمامی دارایی های منقول و غیر منقول ( منظور از منقول و غیر منقول نقدی و غیر نقدی بودن دارایی شرکت است.) بعد از تصفیه و پرداخت کامل بدهی های شرکت میان سهامداران و ذی نفعان شرکت تقسیم می شود.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : هیأت مدیره شرکت های سهامی
انواع انحلال شرکت
- انحلال قهری: انحلال قهری یک شرکت به صورت اجباری است و در زمانی انجام می شود که شرکت شما دچار ورشکستگی می باشد، لازم به ذکر است که برای انحلال قهری و ورشکستی نیاز به حکم دادگاه نیست و شما بدون نیاز به این حکم می توانید شرکت خود را منحل کنید.
- انحلال یک شرکت با توجه به تصمیم مجمع عمومی: مجمع عمومی یعنی سهامدارن (شرکا) و مدیران جلسه ای تشکیل دهند. توجه داشته باشید که در صورت موافقت این مجمع یک شرکت می تواند منحل شود، لازم به ذکر است که در این حالت می توان گفت که انحلال به صورت اختیاری انجام شده است.
- انحلال با حکم قضایی: در مواردی دادگاه می تواند حکمی برای منحل کردن یک شرکت صادر کند، در این حالت هم باید بگوییم که انحلال آن شرکت به صورت اجباری انجام شده است. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که دادگاه در ابتدا یک مهلت ۶ ماهه به شرکت مورد نظر می دهد و در صورتی که در این مدت ایرادات آن بر طرف نشود، حکم انحلال آن را صادر خواهد کرد.
اما از آنجایی که شرکت های سهامی و شرکت های با مسئولیت محدود، دو نوع رایج شرکت های تجاری در ایران هستند و انحلال آن ها با یکدیگر تفاوت هایی دارد، در ادامه به بیان انحلال شرکت های سهامی و شرکت های با مسئولیت محدود می پردازیم.
انحلال شرکت سهامی
- در ابتدا شرکا برای منحل شدن شرکت باید به نتیجه رسیده باشند.
- شخصی که به عنوان مدیر تصفیه در نظر گرفته شده است موافقت کامل خود را اعلام کرده باشد.
- تشکیل ” مجمع عمومی بطور فوق العاده “، تنظیم صورتجلسه انحلال شرکت و امضا کلیه اعضا و سهامداران ( در صورت نبود هر یک از اعضا باید آگهی دعوت به مجمع در روزنامه های کثیرالانتشار چاپ شده باشد ) ذیل صورتجلسه.
- انتخاب یکی از اعضاء به عنوان مدیر تصفیه شرکت و درج در صورتجلسه و امضا صورتجلسه توسط مدیر تصفیه، این شخص وظیفه تصفیه کردن حساب ها را بر عهده خواهد داشت.
- تعیین محل تصفیه شرکت
- مراجعه به سامانه اداره ثبت ، منو ثبت صورتجلسه و طی مراحلی که بیشتر ورود اطلاعات می باشد.
- بارگذاری صورتجلسه در سامانه
- ثبت نهایی
- ارسال صورتجلسه انحلال شرکت سهامی خاص و لیست سهامداران و امضا آنها به اداره ثبت شرکتها از طریق باجه های پستی
- بعد از ۵ الی ۱۰ روز نتیجه ثبت صورتجلسه انحلال در سایت اداره ثبت قابل مشاهده است.
- مراجعه مدیر تصفیه شرکت به اداره ثبت جهت امضا ذیل اوراق و دریافت آگهی انحلال
- در نهایت آگهی انحلال شرکت باید در روزنامه رسمی کشور و روزنامه کثیرالانتشار ثبت شود.
انحلال شرکت با مسئولیت محدود
- صورتجلسه انحلال شرکت مسئولیت محدود (حتما باید دارای امضای تمام اعضا و مدیر تصفیه باشد)
- کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه (اگر جز شرکا نیست)
- اصل آخرین روزنامه رسمی
- اصل دعوت نامه از شرکا برای شرکت در مجمع فوق العاده ( در صورتی که برخی از سهامداران در دسترس نباشند )
- لازم به ذکر است که در شرکت با مسئولیت محدود اگر شرکایی که مالک بیش از نیمی از سرمایه شرکت هستند؛ تصمیم بر انحلال بگیرند؛ دیگر موافقت مابقی شرکا ضرورت ندارد.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد انحلال شرکت صحبت کنیم . در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوره حقوقی آنلاین با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از ان ها بپرسید.