سن قانونی سنی است که فرد در آستانه بزرگسالی قرار دارد و در قانون به طور مشخص اعلام شده است. افراد از این سن میتوانند بر اقدامات و مسئولیتهای قانونی خود کنترل داشته باشند و بدون نیاز به والدین یا سرپرستشان، برای امور قانونی خود تصمیم بگیرند.
در بسیاری از کشورها از جمله کشور ایران سن قانونی ۱۸ سال تمام عنوان شده است. اما در متون دینی سن خاصی برای رشد فرد در نظر گرفته نشده و تنها از آن به عنوان بلوغ نکاح یا رشد یاد میشود. هر چند در متون فقهی سن خاصی برای رشد در نظر گرفت نشده است و صرفا متون فقهی به بیان سن بلوغ که در پسران پایان ۱۵ سال تمام شمسی و در دختران پایان ۹ سال تمام شمسی است پرداخته اند.
امروزه صرف به بلوغ شرعی رسیدن برای قانونی محسوب شدن اعمال افراد در نظر گرفته نمیشود و شخص باید حتما ۱۸ سال شمسی خود را به پایان رسانند تا بتوانند در امور مالی و غیر مالی خود دخالت کنند.
دسترسی آسان به سرفصل ها
سن قانونی ازدواج در ایران چند سال است؟
اما در مورد سن ازدواج تفاوتهایی وجود دارد، هرچند امروزه نقدهای فراوانی به شیوه تعیین سن قانونی ازدواج از سوی مدافعان حقوق کودکا و مخالفان کودک همسری وجود دارد اما همچنان این قوانین پا بر جا و ملاک عمل است.
به موجب ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی: «عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن ۱۳ سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن ۱۵ سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح.»
بنابراین بر طبق این ماده، سن قانونی ازدواج در ایران برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال است و اگر کودک بخواهد قبل از رسیدن او به این سن، ازدواج کند علاوه بر اذن ولی، باید دادگاه صالح نیز رعایت مصلحت کودک را تشخیص دهد.
هر چند که ضمانت اجرای خاصی برای عدم کسب مجوز دادگاه در قانون پیش بینی نشده است.
جمع بندی
در این مقاله از دادواره سعی کردیم به طور کامل درمورد سن قانونی در ایران صحبت کنیم ، در این زمینه اگر سوال و یا مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را بپرسید.