دسترسی آسان به سرفصل ها
داوری در طلاق :
داوری برای حل اختلافات بین زن و شوهر از دیرباز مورد توجه بوده و بیشتر برای جلوگیری از طلاق به کار می رفته است . در حال حاضر مطابق قانون جدید حمایت خانواده در کلیه موارد درخواست طلاق ، به استثنای طلاق توافقی ارجاع امر به داوری از طرف دادگاه الزامی است و دادگاه در این موارد باید با توجه به نظر داوران رای صادر کند و چنانچه آن را نپذیرد ، نظریه داوران را با ذکر دلیل رد کند .
به طور کلی فرق داوری با دادرسی در این است که داور اصولا به وسیله طرفین یعنی زن و شوهر یا خانواده هایشان انتخاب می شود و داور ، دارای سمت قضایی و مکلف به تشریفات رسیدگی و آیین دادرسی مدنی نیست در حالی که قضات دادگاه ها به وسیله ی مقامات عمومی تعیین می شوند .
در این مقاله از دادواره قصد داریم پس از ارائه ی تعریفی از داوری در طلاق به شرایط تعیین داوران در طلاق و همچنین نحوه ی عملکرد آن ها بپردازیم .
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : حکم طلاق در عادت ماهانه چیست و موارد مجاز آن چه می باشد؟
داوری در طلاق
شرایط انتخاب داوران :
مطابق ماده ی۲۸ قانون جدید حمایت خانواده ، پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری هر یک از زوجین مکلفند ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ ، یک نفر از اقارب ( نزدیکان ) متاهل خود را که حداقل سی سال داشته و آشنا به مسائل شرعی و خانوادگی و اجتماعی باشد ، به عنوان داور به دادگاه معرفی کند . ( البته تشخیص اوصاف و صلاحیت قانونی داورهای منتخب با دادگاه است . )
مطابق تبصره ی ۱ این ماده نیز ، محارم زوجه که همسرشان فوت کرده یا از هم جدا شده باشند ، در صورت وجود سایر شرایط مذکور در این ماده به عنوان داور پذیرفته می شوند . هرچند که معلوم نیست قانون گذار به چه دلیل در این تبصره بین محارم زوج و زوجه تفاوت قائل شده است اما شاید علت ایجاد این تفاوت به منظور رفع مشکلات زن و موقعیت خاص او و محدودیت های اجتماعی و تسهیل کار او باشد .
و در نهایت در تبصره ی ۲ این ماده ، د رذت لانر ذر صورتی که در بین نزدیکان زن و شوهر افراد واجد شرایط داوری وجود نداشته باشد یا امکان دسترسی به آنها نباشد و یا آنها از پذیرش داوری خودداری کنند هر یک از زوجین می توانند داور خود را از بین افراد واجد صلاحیت دیگر انتخاب کنند .
در صورت امتناع زوجین از معرفی داور یا عدم توانایی آنان دادگاه خود یه به درخواست هر یک از طرفین ، اقدام به تعیین داور می کند .
نحوه عملکرد داوران :
دادگاه خانواده باید زمان خاصی را معین و وظایف و نحوه عملکرد داوران را به آن ها توضیح دهد و همچنین مهلت داوران را برای ارائه ی نظر خود مشخص کند . داوران مکلفند حداقل دو جلسه با حضور زوجین تشکیل داده و اختلافات میان آن ها را مورد بررسی قرار دهند و سعی در ایجاد صلح و سازش بین زن و شوهر نمایند . در صورتی که داوران موفق به ایجاد سازش بین زوجین نشوند باید رای خود را مبنی بر عدم امکان سازش به دادگاه ارائه دهند .
جمع بندی :
در این مقاله به بررسی موضوع داوری در طلاق ، شرایط انتخاب داوران و نحوه عملکرد آن ها پرداختیم و حدالامکان سعی کردیم آن ها را به طور کامل توضیح دهیم . اکنون نوبت شماست . سوالی دارید؟ کارشناسان دادواره به ارائه خدمات مشاوره حقوقی در مشهد در خدمت شما در هر ساعتی هستند . کافیست فرم مربوط را پر کنید و باقی آن را بر عهده ما بگذارید.