قوانین تدوین شده در هر جامعه ای، در بسیاری از موارد با اصول اخلاقی همان جامعه منطبق است و به طور کلی می توان گفت در بسیاری از موارد اخلاق و حقوق می توانند حیطه مشترکی داشته باشند ، یعنی امری هم غیر اخلاقی به شمار آمده و هم جرم محسوب شود .
اما مواردی نیز وجود دارد که موضوعی صرفا از جنبه ی اخلاقی مذموم بوده و ضمانت اجرای حقوقی ندارد .در جوامع در حال گذار مثل ایران متاسفانه این امر گاها در روابط شخصی افراد به چشم میخورد .
از جمله مهم ترین مثال ها برای این موضوع ، وعده عای دروغ و فریب ازدواج است که اصولا از سمت پسران به دختران داده شده تا آن ها را ترغیب به ایجاد و ادامه رابطه نمایند .
اما سوال اینجاست که در نظام حقوقی ایران آیا ضمانت اجرایی برای وعده ی دروغ ازدواج وجود دارد ؟ به عبارت دیگر آیا وعده ی دروغ ازدواج جرم است یا خیر ؟ در این مقاله از دادواره به بررسی پاسخ این سوال می پردازیم .
قبل از خواندن ادامه مطلب پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید :نحوه اظهار اراده در عقد ازدواج بر اساس قانون مدنی چگونه است؟
آیا وعده دروغ ازدواج جرم است؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
آیا وعده دروغ ازدواج جرم است ؟
به طور کلی باید گفت که در قوانین کیفری ایران صرف وعده ی دروغ ازدواج به تنهایی جرم نبوده و قابل مجازات نمی باشد . چرا که هر شخصی این اختیار و آزادی را دارد که برای ازدواج خود تصمیم گیری هایی کند و اگر خلاف آن عمل کرده و دروغی در آن بین واقع شود ، جرمی اتفاق نیفتاده است ، به این جهت که صرف دروغ گویی نیز در قوانین ایران قابل مجازات نیست مگر اینکه در محضر دادگاه یا در مقام شهادت باشد .
اما سوال اینجاست که تحت چه شرایطی این وعده ی دروغ می تواند عنوان مجرمانه به خود بگیرد ؟ به عنوان مثال اگر این شخص با دادن وعده های دروغ برای ازدواج ، سبب شود که طرف مقابل به وی اعتماد کرده و مالی را نزد او به امانت بگذارد و شخص با سوءاستفاده از اعتماد فرد ، آن مال را تملک ، تصاحب ، استعمال و یا تلف کند می تواند تحت عنوان خیانت در امانت مورد پیگرد قانونی قرار بگیرد .
و یا اگر صرف دروغگویی نباشد و مجموع عملیاتی باشد که شخص در نتیجه آن فریب خورده و مال خود را در اختیار او قرار دهد میتوان تحت عنوان کلاهبرداری طرح شکایت نمود .
در نهایت به این نکته توجه داشته باشید که میان وعده دروغ ازدواج و فریب در ازدواج تفاوت وجود دارد ؛ فریب در ازدواج زمانی محقق می شود که شخص دارای خصوصیاتی که بیان می کند نیست و شخص را با تکیه بر آن خصوصیات ترغیب به ازدواج می کند ، در چنین شرایطی این عمل می تواند واجد عنوان مجرمانه بوده و شخص به این دلیل مجازات خواهد شد ، بر خلاف وعده ی دروغ ازدواج که اصولا ازدواجی محقق نمی شود و صرفا وعده ای به دروغ بیان شده است .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : بررسی نامزدی و آثار آن مطابق قانون
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به این سوال که آیا وعده دروغ ازدواج جرم است یا خیر پاسخ دهیم و علاوه بر آن به بررسی تفاوت فریب در ازدواج و وعده ی دروغ ازدواج پرداختیم . در این زمیننه اگر سوالی دارید میتوانید با کارشناسان دادواره از طریق خدمات مشاوره حقوقی در مشهد در ارتباط باشید.