ارث در لغت به معنای اموالی است که از شخص متوفی پس از مرگ او به جا می ماند و در اصطلاح حقوقی به معنای انتقال اموال متوفی پس از فوت به وراث اوست . وراث شخص متوفی که از او ارث می برند نیز شامل خویشاوندان نسبی ( ناشی از تولد و هم خونی ) و خویشاوندان سببی ( ناشی از ازدواج ) می شوند .
اما مطابق قانون و متون فقهی گاهی رابطه ی توارث میان متوفی و وراث او با موانعی روبرو می شوند ، به طوری که امکان تعلق ارث به وارث وجود ندارد . یکی از مهم ترین این موانع « ولادت از زنا » است ، به این معنا که فرزند متولد شده ناشی از ازدواج صحیح و رابطه ی شرعی نبوده باشد و به بیان عرفی جامعه فرزند نامشروع باشد . به جهت اهمیت این موضوع در قوانین ما ، در این مقاله به بررسی ارث فرزند نامشروع می پردازیم .
ارث فرزند نامشروع
دسترسی آسان به سرفصل ها
ارث فرزند نامشروع به چه صورت است :
قانون مدنی ایران به تبعیت از متون فقهی در ماده ی ۱۱۶۷ قانون مدنی در خصوص فرزند نامشروع این طور بیان می کند که : « طفل متولد از زنا ملحق به زانی نمی شود . »
بنابراین زنا مانع تحقق رابطه نسبی مشروع و قانونی میان فرزند و پدر است و یکی از نتایج منتفی بودن نسب ، این است که فرزند ناشی از زنا از پدر یا مادر خود ارث نمی برد .
در تاکید نکته ی ذکر شده ، ماده ی ۸۸۴ قانون مدنی نیز به این موضوع اشاره می کند : « ولدالزنا از پدر و مادر و اقوام آنان ارث نمی برد … . »
اما سوال مهمی که در اینجا پیش می آید این است که اگر مرتکب زنا در اشتباه باشد و علم به حرمت رابطه ی خود نداشته باشد تکلیف فرزند ناشی از زنا چیست ؟ آیا به فرزند نامشروع تحت چنین شرایطی هم ارث تعلق نمی گیرد و مستحق دریافت ارث از پدر و مادر خود نیست ؟
حتما بخوانید : رابطه نامشروع چیست و مجازات آن چه می باشد؟
قانون گذار در ادامه ی ماده ی ۸۸۴ چنین شرایطی را پیش بینی می کند که در صورت وجود آن ، ارث به فرزند نامشروع تعلق خواهد گرفت . مطابق این ماده « … لکن اگر حرمت رابطه ای که طفل ثمره آن است نسبت به یکی از ابوین ثابت و نسبت به دیگری به واسطه اکراه یا شبهه زنا نباشد ، طفل فقط از این طرف و اقوام او ارث می برد و بالعکس . »
ارث فرزند نامشروع
بنابراین شرط ارث بردن فرزند نامشروع از والدین خود این است که مرتکب یا مرتکبین فعل زنا نسبت به عمل خود در اشتباه باشند و ندانند که عمل ارتکابی آنان ممنوع است ، در چنین حالتی زنا محقق نشده و فرزند حاصل از رابطه هم « ولد به شبهه » نامیده می شود ؛ این فرزند با کسی که در شبهه یا اشتباه بوده است رابطه نسبی قانونی خواهد داشت و از او ارث می برد و در صورتی که هردوی زن و مرد در شبهه یا اشتباه باشند از هر دو ارث خواهد برد .
جمع بندی :
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل درمورد ارث فرزند نامشروع صحبت کنیم ، بیان کردیم که چگونه فرزند نامشروع از پدر و یا مادر خود میتواند ارث ببرد ؟ شرایط آن به چه صورت است؟ شما نیز اگر هنوز سوالی دارید میتوانید آن را با کارشناسان دادواره در میان بگذارید . اگر هم مسئله ای باقی مانده است میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دادواره بهره مند شوید.