چک ، به عنوان مهم ترین سند تجاری است که قانون گذار در قوانین ایران برای آن اهمیت خاصی قائل شده است . همانطور که می دانید چک دستور پرداختی است که به موجب آن شخص صادر کننده به بانک محال علیه دستور می دهد تا معادل مبلغ مندرج در متن چک را در تاریخ مقرر به دارنده ی آن بپردازد .
دارنده ی چک می تواند شخصی باشد که صادر کننده چک را به نام او صادر کرده و یا اشخاصی باشند که دارنده چک را به آن ها انتقال داده است . پیش از اصلاحات سال ۹۷ قانون صدور چک ، دارندگان چک برای انتقال آن به اشخاص دیگر باید اقدام به ظهر نویسی یا همان پشت نویسی چک می کردند ، یعنی زمانی که ظهر ( پشت ) چک توسط صاحب آن امضا می شد به معنای انتقال آن به شخص دیگری بود و در صورت عدم پرداخت وجه چک شخص می توانست درخواست صدور گواهی عدم پرداخت از بانک داشته باشد . اما با توجه به مشکلاتی که این روش در انتقال چک به همراه داشت ، مانند اشتباه در ظهر نویسی یا مفقودی چک ، در قانون جدید با ایجاد سامانه ی صیاد توسط بانک مرکزی ، فرایند انتقال چک به صورت اینترنتی و بدون نیاز به ظهر نویسی صورت می گیرد .
از دیگر نوآوری های انتقال چک در این روش این است که امکان انتقال چک در وجه حامل در سامانه ی صیاد وجود ندارد و لازم است که مشخصات دقیق فرد دریافت کننده ی چک در سامانه ثبت شود .
با توجه به لازم الاجرا شدن این قانون از تاریخ ۵ فروردین ۱۴۰۰ هنوز ممکن است بسیاری از اشخاص با این نحوه ی انتقال و سامانه صیاد آشنایی نداشته باشند ، بنا بر این به دلیل اجباری شدن استفاده از سامانه ی صیاد جهت انجام امور مربوط به چک ها به ویژه انتقال آن ها ، در این مقاله از دادواره قصد داریم تا شما را با انتقال چک در سامانه ی صیاد آشنا کنیم .
انتقال چک
دسترسی آسان به سرفصل ها
نحوه انتقال چک از طریق سامانه ی صیاد :
برای انتقال چک ،افراد می توانند با ورود به اینترنت بانک یا نرم افزار همراه بانک هر بانکی که در آن حساب دارند وارد سامانه ی صیاد شده و اقدام به ثبت چک و تایید آن جهت انتقال نمایند .
در سامانه ی جدید ، خبری از ظهر نویسی یا پشت نویسی چک برای انتقال آن نیست و در صورتی که دارنده ی چک قصد داشته باشد آن را به شخص ثالثی انتقال دهد باید با مراجعه به سامانه صیاد و وارد کردن کد ۱۶ رقمی چک ، کد ملی ذی نفع یا همان دارنده ی جدید را ثبت کند .
مطالب مرتبط : چک برگشتی چیست؟
پس از ارسال چک مورد نظر از سوی بانک مربوطه در سامانه ی صیاد ، اطلاعات و کد صیادی آن توسط بانک مرکزی بررسی شده و در صورت عدم وجود مشکلاتی مانند وجود چک برگشتی یا سابقه ی بد حسابی ، چک موقتا در سامانه ی صیاد ثبت خواهد شد . پس از دریافت تاییدیه از سمت بانک مرکزی و ثبت چک در سامانه ی صیاد ، دارنده ی چک باید برگه اصلی چک را به ذی نفع ( دارنده ی جدید ) تحویل دهد .
تحویل گیرنده ی چک نیز پس از آن که لاشه ی چک را از شخصی که چک را به او واگذار کرد تحویل گرفت باید با درج کد ۱۶ رقمی درج شده بر روی چک از معتبر بودن آن اطمینان حاصل کرده و در نهایت چک را تایید کند .
در صورتی که بیش از یک ذی نفع برای چک مورد نظر وجود داشته باشد ، یعنی دارندگان چک اشخاص متعددی باشند ، لازم است که درخواست انتقال چک از سوی تمامی ذی نفعان در سامانه ی صیاد ثبت و ارسال شود تا انتقال موفقیت آمیز باشد .
علاوه بر این ، هر یک از ذی نفعان این امکان را خواهند داشت تا مشخصات انتقال چک را از طریق درگاه ارائه شده توسط بانک خود استعلام نمایند ، به این صورت که جهت اطلاع هر یک از ذی نفعان از مشخصات ثبت شده و وضعیت تایید سایر ذی نفعان از انتقال ، هر یک از آنان می توانند با انجام استعلام از داده های ثبت شده ی انتقال چک مطلع شوند .
نکته ی حائز اهمیت دیگر این است که در صورتی که دارنده ی چک شخص حقوقی باشد ، باید انتقال چک به تایید تمامی افرادی که حق امضاء در شرکت را دارند برسد .
نتیجه گیری :
در این مقاله از دادواره درمورد نحوه ی انتقال چک از طریق سامانه ی صیاد و تفاوت آن با انتقال چک از طریق ظهر نویسی صحبت کردیم . توجه داشته باشید که با لازم الاجرا شدن اصلاحات قانون صدور چک مصوب سال ۹۷ انتقال چک فقط از طریق سامانه صیاد صورت می گیرد . اگر شما نیز در این زمینه مسئله ای دارید میتوانید در قسمت نظرات دادواره با ما در میان بگذارید و اگر هم مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دادواره با وکلای مجرب ما در ارتباط باشید.