قرارداد کار٬قراردادی است که میان شخص حقیقی یا حقوقی و کارفرما منعقد میشود و طبق این قرارداد، مقرر می شود که در قبال دریافت میزان مشخصی دستمزد در بازه های زمانی تعریف شده طبق قرارداد، کار خاصی که توسط کارفرما در قرارداد ذکر شده است، توسط شخص حقیقی یا حقوقی برای یک مدت معین انجام شود. طبق ماده ۷ قانون کار، قرارداد کار عبارتست از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق السعی، کاری را برای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام می دهد.
بنابراین در یک تعریف خلاصه و منسجم عبارات ماده ۷ قانون کار را این طور می توان معنا کرد:
کار فعالیتی است نسبتا دائمی که به تولید کالا یا خدمات میانجامد و به آن دستمزدی تعلق میگیرد.
کارگر کسی است که، به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.
کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست وبه حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند.
قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق السعی کاری را برای مدت موقت یا مدت غیر موقت برای کارفرما انجام می دهد.
اما سوال مهمی که ممکن است در این خصوص ایجاد شود این است که قرارداد کار چگونه به خاتمه می رسد؟ در این مقاله از دادواره به پاسخ این سوال می پردازیم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : شرایط بازنشستگی و نحوه ثبت درخواست بازنشستگی
دسترسی آسان به سرفصل ها
خاتمه قرارداد کار چگونه است:
قرارداد کار به یکی از طرق زیر خاتمه مییابد:
۱) فوت کارگر:
طبق ماده ۲۲ قانون کار، در پایان کار، تمامی مطالباتی که ناشی از قرارداد کار و مربوط به دوره اشتغال کارگر است، به کارگر و در صورت فوت وی، به وراث قانونیاش پرداخت خواهد شد. تا زمان تعیین تکلیف وراث قانونی و انجام مراحل اداری و برقراری مستمری از سوی سازمان تامین اجتماعی، این سازمان موظف است حقوق متوفی را به میزان آخرین حقوق دریافتی، به طور علیالحساب و به مدت ۳ ماه به عائله تحت تکفل وی بپردازد. طبق ماده ۲۳ قانون کار، کارگر از نظر دریافت حقوق یا مستمریهای ناشی از فوت، بیماری، بازنشستگی، بیکاری، تعلیق، از کار افتادگی کلی و جزئی یا مقررات حمایتی و شرایط مربوط به آنها تابع قانون تامین اجتماعی خواهد بود.
۲) بازنشستگی کارگر
۳) از کار افتادگی کلی کارگر:«از کار افتادگی کلی» یعنی اینکه کارگر دچار امراضی شود که بنا بر نظر پزشک یا پزشکان معالج وی، لاعلاج باشد. البته کمیسیونهای بدوی و تجدید نظر پزشکی سازمان تامین اجتماعی نیز باید لاعلاج بودن بیماری کارگر را تایید کنند. همچنین این بیماری باید باعث کاهش بیش از ۶۶ درصد قدرت او شود. اینگونه کارگران به عنوان «از کار افتاده کلی» شناخته میشوند و طبق قانون، قرارداد کار آنها با کارفرمایان قطع میشود.بیمهشدهای که بر اثر حادثهای ناشی از کار یا بیماری حرفهای «از کار افتاده کلی» شناخته شود، بدون در نظر گرفتن مدت پرداخت حق بیمه، مستحق دریافت مستمری برای «از کار افتادگی کلی ناشی از کار»خواهد شد.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : قانون اجاره مغازه
۴) انقضای مدت در قراردادهای کار موقت و تجدید نشدن صریح یا ضمنی آن
۵) پایان کار در قراردادهایی که مربوط به کار معین است.
۶) استعفای کارگر:کارگری که استعفا می دهد موظف است یک ماه به کارش ادامه دهد و بدواً استعفایش را به صورت کتبی به اطلاع کارفرما برساند. در صورتی که کارگر حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز انصراف خود را کتبا به کارفرما اعلام کند، استعفای وی منتفی تلقی میشود. در این حالت، کارگر موظف است رونوشت استعفا و انصراف از آن را به شورای اسلامی کارگاه یا انجمن صنفی یا نماینده کارگران تحویل دهد.
جمع بندی :
در این مقاله از دادواره سعی کردیم درمورد چگونگی خاتمه قرارداد کار صحبت کنیم ، و این که طرق خاتمه قرارداد کار را بررسی کردیم ، در این زمینه سوالی دارید؟میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالات خود را از ایشان بپرسید.