یکی از جرایم رایجی که به اشکال مختلفی در جامعه قابل تحقق است، جرم مزاحمت است که برای سالیان طولانی یکی از رایج ترین مزاحمت ها، مزاحمت تلفنی بود. هر چند که امروزه فضای مجازی با سرعت بالایی در حال فراگیری است و جانشین ارتباطات تلفنی می شود، اما همچنان در برخی موارد اشخاص با مزاحمت های تلفنی از نواحی افراد یا گروه های مختلف مواجه می شوند و این سوال مطرح می شود که اصولا این جرم از چه طریقی قابل پیگیری است؟ به همین دلیل ما در این مقاله از دادواره قصد بررسی جرم مزاحمت تلفنی را داریم.
پیشنهاد میکنیم قبل از خواندن ادامه مطلب مطالعه کنید : آیا تهدید در فضای مجازی قابل پیگیری است؟
دسترسی آسان به سرفصل ها
مزاحمت تلفنی:
اصولا مزاحمت تلفنی با هدف اذیت و آزار شخص بزه دیده از طریق تهدید، توهین، فحاشی، تماس های پی در پی و … که باعث آزردگی و ناراحتی مخاطب تماس شود، رخ می دهد. ضمن این که بنظر می رسد وقوع این جرم نیازمند تکرار آن است و با انجام یک بار مزاحمت در مفهوم جرمی که دارای مجازات باشد محقق نمی شود .
ماده ی ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) در راستای جرم انگاری این عمل این طور مقرر کرده است :« هر گاه کسی به وسیله تلفن یا دستگاه های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، مرتکب به حبس از یک تا شش ماه محکوم خواهد شد.»
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : مجازات زورگیری چیست؟بررسی ماده ۶۱۷ ، ۶۵۲ و ۶۶۹ قانون تعزیرات
شکایت از جرم مزاحمت تلفنی هم از طریق شرکت مخابرات و هم از طریق طرح شکایت کیفری در دادسرا امکان پذیر است.
برای اقدام کیفری از این جرم، باید با مراجعه به دادرسرای محل وقوع جرم، که محل قرارگیری شخص مخاطب مزاحمت است، اقدام به تکمیل و ارائه ی شکواییه ای با عنوان جرم مزاحمت تلفنی نمایید. بعد از طرح شکایت دادسرا با دریافت استعلامات لازم از شرکت مخابرات و بررسی سایر موارد اقدام به تحقیق می کند . پس از پایان تحقیقات و مشخص شدن مزاحم ، احضاریه ای برای شخص مزاحم ارسال می شود تا در دادسرا یا کلانتری حاضر شود ، در صورتی که مزاحم بعد از ارسال دو احضاریه باز هم حضور پیدا نکند ، برای بار سوم در صورت تشخیص دادستان ، حکم جلب صادر می شود.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : محکوم له ؛ محکوم علیه و محکوم به چه کسانی هستند؟
نکته ی حائز اهمیت در خصوص جرم مزاحمت تلفنی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر در حین ایجاد مزاحمت جرم دیگری نیز علیه شما رخ داده، مثلا مزاحم به شکل های گوناگون شما را تهدید کرده و یا با فحاشی و به کار بردن الفاظ رکیک اقدام به توهین نموده است، در همان شکواییه می توانید جرم دوم را نیز مطرح کرده و از آن نیز شکایت کنید.
جمع بندی:
در این مقاله با بررسی ماده ی ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی ( تعزیرات) به بیان مفهوم جرم مزاحمت تلفنی و مصادیق آن پرداختیم. هرچند که مصادیق بیان شده حصری نیستند و هر گونه عملی که به وسیله تماس های تلفنی موجب اذیت و آزار مخاطب تماس شود را در بر می گیرند. در این زمینه اگر شما نیز مشکلی دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در مشهد دادواره با ما در ارتباط باشید.