ازدواج موقت نیز یکی از نهاد هایی است که به تبعیت از قوانین فقهی اسلام به حقوق ایران وارد شده و به ازدواجی گفته می شود که بر خلاف ازدواج دائم ، برای آن مدت تعیین شده باشد و با اتمام آن مدت ، عقد ازدواج به پایان رسیده و حقوق و تعهدات زوجین نسبت به یکدیگر از بین می رود .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : صیغه ۹۹ ساله چیست و چه زمانی باید آن را ثبت کنیم
یکی از ارکان مهم ازدواج موقت ، تعیین مهریه است . به این معنا که در صورت عدم تعیین مهریه ، عقد نکاح باطل خواهد بود .
مهریه مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن می گردد و مرد ملزم به تسلیم آن به زن می شود . طبق ماده ی ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد ، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن نماید ، بنابراین اگر مهریه عین معین باشد مثل خانه یا زمین با تحقق نکاح ، آن عین به مالکیت زن در می آید و زن حق هر گونه انتفاع و تصرف مالکانه در آن را خواهد داشت ، به صورتی که می تواند آن را بفروشد ، ببخشد یا اجاره دهد . اگر مهریه عین کلی باشد ، مثل مقداری پول یا طلا ، به محض وقوع عقد ، شوهر بدهکار آن شده و زن می تواند آن را مطالبه کند ، مگر اینکه طبق ماده ی ۱۰۸۳ قانون مدنی مدت یا اقساطی جهت تادیه ی آن منظور شده باشد و در نهایت اگر مهریه منفعت یا حق دیگری باشد باز هم با وقوع عقد زن مالک آن می گردد و زن می تواند در آن تصرفات مالکانه کند .
در این مقاله از دادواره شما را با مهریه ی عقد موقت ثبت شده و مهریه ی عقد موقت ثبت نشده آشنا خواهیم کرد و در خصوص نحوه ی گرفتن مهریه در ازدواج موقت توضیح خواهیم داد .
گرفتن مهریه در صیغه ۹۹ ساله یا ازدواح موقت چگونه است :
بر خلاف ازدواج دائم که تعیین مهریه در آن ضروری نیست و طرفین می توانند حتی بعد از انعقاد عقد نسبت به تعیین مهریه به توافق برسند ، در ازدواج موقت مطابق ماده ی ۱۰۹۵ قانون مدنی یکی از ارکان اصلی عقد به شمار می رود و عدم تعیین آن سبب بطلان عقد می شود .
بنابر این مهرالمثل و مهرالمتعه مختص عقد دائم است و در صورتی به زن تعلق می گیرد که مهریه تعیین نشده باشد و طرفین بخواهند قبل و یا بعد از ایجاد رابطه ی زناشویی از یک دیگر طلاق بگیرند ، اما از آن جایی که عدم تعیین مهریه در ازدواج موقت سبب باطل شدن عقد ازدواج می شود ، این دو نوع مهریه نیز به زن تعلق نمی گیرد .
همچنین مطابق ماده ی ۱۰۹۶ قانون مدنی ، اگر در طول مدت ازدواج موقت زن فوت کند و یا رابطه ی زناشویی با مرد نداشته باشد باز هم مستحق مهریه خواهد بود .
ودر نهایت مطابق ماده ی ۱۰۹۷ قانون مدنی ، اگر شوهر قبل از نزدیکی با زن ، تمام مدت نکاح را ببخشد و رابطه ی زوجیت را خاتمه دهد ، باز هم زن مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود
مطالعه کنید : شروط ضمن عقد ازدواج چه چیز هایی هستند
مطالبه ی مهریه ی ازدواج موقت ثبت شده :
مطابق قانون حمایت خانواده ، در سه مورد مرد ملزم به ثبت ازدواج موقت است که عبارتند از :
۱)باردار شدن زوجه ۲)توافق طرفین ۳)شرط ضمن عقد
بنابر این در مواردی که ازدواج موقت به یکی از دلایل فوق به ثبت رسیده باشد ، زن می تواند با استناد به سند رسمی نکاح ، با مراجعه به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق درخواست صدور اجراییه و ابلاغ آن به شوهر خود را داشته باشد .
در این مورد اگر مرد در مهلت مقرر از پرداخت مهریه امتناع کند ، زن می تواند با به اجرا گذاشتن سند رسمی ازدواج ، توقیف اموال یا ممنوع الخروجی شوهر را از دادگاه تقاضا کند .
مطالبه ی مهریه ی ازدواج موقت ثبت نشده :
در بسیاری از موارد ، ازدواج موقت به ثبت رسمی نمی رسد و طرفین صرفا به خواندن صیغه ی محرمیت اکتفا می کنند . در چنین مواردی مطالبه ی مهریه صرفا از طریق دادگاه امکان پذیر است و چون زن سند رسمی برای اثبات ازدواج موقت در اختیار ندارد لذا باید از طریق سایر ادله ی اثبات دعوا مثل اقرار یا شهادت شهود مورد ادعای خود را ثابت کند .
در صورتی که مبلغ مهریه تا بیست میلیون تومان باشد ، مطالبه ی آن را باید از شورای حل اختلاف درخواست کرد و در صورتی که مازاد بر بیست میلیون تومان باشد ، برای مطالبه ی آن باید از طریق دادگاه خانواده اقدام کرد .
جمع بندی :
در این مقاله با بیان مفهوم کلی مهریه ، به بررسی مهریه در عقد نکاح موقت به عنوان یکی از ارکان اصلی آن پرداختیم و نحوه ی مطالبه ی آن را در ازدواج های موقت ثبت شده و ثبت نشده را بیان کردیم . در این زمینه اگر نیاز به مشاوره حقوقی تلفنی دارید میتوانید با استفاده از خدمات دادواره با وکلای ما در ارتباط باشید.