دسترسی آسان به سرفصل ها
آیا ازدواج و طلاق صوری جرم است ؟
گاهی طرفین معامله قصد انجام عمل حقوقی خاصی را دارند، اما عمدا ماهیت مورد نظر خود را پنهان میکنند و عقد را به اسم معامله دیگری انجام می دهند ، معامله صوری جدا از این که به قصد فرار از دین باشد یا نباشد، باطل است؛ ماده ی ۱۹۰ قانون مدنی ، چهار اصل اساسی صحت معاملات را که شامل قصد طرفین و رضای آنها، اهلیت طرفین، موضوع معین که مورد معامله باشد و مشروعیت جهت معامله است را بیان می کند . این ماده متضمن شرایط عموی کلیه عقود است که باید در همه معاملات رعایت شود بنابراین ازدواج و یا طلاق صوری ماهیتا اگر به نیت اصلی ازدواج نباشد، باطل تلقی می شود .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : بررسی نامزدی و آثار آن مطابق قانون
نکته حائز اهمیت در این خصوص این است که به طور کلی معامله صوری دو نوع است : در بعضی مواقع دو طرف معامله، قصد انجام هیچ گونه عمل حقوقی را ندارند. در این صورت عقد باطل است، اما گاهی طرفین قصد انجام عمل حقوقی خاصی را دارند، اما عمدا ماهیت مورد نظر خود را پنهان کرده و عقد را به اسم معامله دیگری انجام می دهند و در مورد طلاق و ازدواج صوری، از حیث حقوق مدنی به نظر می رسد در عقد نکاح (ازدواج و طلاق) معامله صوری، به طور کلی باطل است، زیرا نیت ازدواج و طلاق خاص بوده و نمیتوان در عقد نکاح نیت دیگری را متصور شد.
ایا طلاق و ازدواج صوری جرم است؟
اما فارغ از حکم عقد ازدواج صوری و عقد طلاق صوری که بطلان است ، مصداق تقلب نسبت به قانون نیز بوده و واجد عنوان مجرمانه می شود .
مفهوم عام عبارت تقلب نسبت به قانون شامل هر نوع نیرنگ نسبت به قانون می شود و به طور کلی عبارت است از فرار از حکم قانونی که مخالف مصلحت کسی است که از راه انجام جرم تقلب از آن قانون فرار میکند . کسی که نسبت به قانون تقلب میکند ، کاری می کند که ذاتا قانونی است ، ولی منظور او دستیابی به نیتی است که آن نیت ها با یکی از قوانین الزامی و آمره تعارض دارد .
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : ایا وعده دروغ ازدواج جرم است یا خیر
فرد مرتکب به تقلب نسبت به قانون ؛ اولا قصد قانون گذار را در جایی که با مصلحت او در تضاد است، تشخیص می دهد و ثانیا، چون آن قصد را مخالف هدف خود می بیند ، تلاش میکند که برخلاف جهت آن قصد ، شرایطی را فراهم کرده و برای القای آن بر مجریان قانون ، خود را در پناه یک عمل قانونی ( که فقط از جهت ظاهری عمل قانونی است ) قرار دهد . با این تفاسیر در موضوع مورد بحث ما می توان این طور گفت که ازدواج و یا طلاق صوری که در ایران اخیرا در جهت تلاش برای مهاجرت، گرفتن مستمری پدری، استخدام در مشاغل دولتی و… بسیار رواج پیدا کرده است، علاوه بر این که باطل تلقی می شود، مصداق تقلب نسبت به قانون نیز هست و جرم محسوب می شود .
جمع بندی :
در این مقاله به این سوال پاسخ دادیم که آیا ازدواج و یا طلاق صوری جرم است یا خیر . در این زمینه اگر هنوز هم مشکلی دارید و یا مسئله ای هست میتوانید از طریق کامنت ها زیر همین پست آن را با کارشنان دادواره در میان بگذارید و فراموش نکنید که خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دادواره در هر زمینه ای در خدمت شماست.