در قانون مدنی ایران قانونگذار مطابق با فقه امامیه ازدواج را به دو دسته تقسیم کرده است ازدواج دائم و ازدواج موقت ازدواج دائم همانطور که از نامش پیداست به پیوند زناشویی دائم و همیشگی اشاره دارد در حالی که در ازدواج موقت تعیین مدت اهمیت بسیار زیادی دارد و باید مدت زمان ازدواج ذکر گردد به گونه ای که اگر مدت زمان ذکر نشود عقد باطل خواهد شد رشد دیگری که در ازدواج موقت وجود دارد و جزو شروط صحت آن محسوب می شود تعیین مهریه در این نوع ازدواج است. اگرچه امروز ازدواج موقت با توجه به دلایل مختلف در عرف جامعه مورد قبول و پسندیده نیست اما از نظر قانونی مورد تایید است اگرچه که ازدواج دائم و موقت هر دو دارای ماهیت یکسانی هستند اما یک سری تفاوت هایی نیز با یکدیگر دارند.
بیشتر بخوانید : صیغه ۹۹ ساله چیست و چه زمانی باید آن را ثبت کنیم
دسترسی آسان به سرفصل ها
تعیین مدت ازدواج موقت
تعیین مدت ازدواج موقت یکی از وجوه تمایز ازدواج دائم و موقت است ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی هم میگویند زمانی می توان گفت فلان ازدواج موقت است که برای آن مدت معینی تعیین شده باشد.
در صورتی که زوجین در عقد ازدواج موقت برای ازدواج خود مدت تعیین نکنند در این صورت از بر دائمی بودن نکاح است و در هر صورت نکاح دائمی محسوب می شود.
نفقه ازدواج موقت
یکی دیگر از تفاوت های مهم ازدواج موقت و دائم در رابطه با نفقه است در ازدواج دائم نفقه تعلق ماده ۱۱۰۶ بر عهده مرد است اما طبق ماده ۱۱۱۳ در ازدواج موقت مرد موظف به پرداخت نفقه نیست.
مواد مربوط به مهریه اصولاً میان ازدواج دائم و موقت مشترک است البته باید به این نکته نیز توجه کرد که در ازدواج موقت تعیین مهریه شرط صحت عقد در حالی که چنین چیزی در ازدواج دائم وجود ندارد و حتی بدون مهریه با عقد منعقد می شود.
ارث در ازدواج موقت
همانطور که گفته شد در ازدواج موقت مردم موظف به پرداخت نفقه نیست اما اگر زوجین در منطقه زندگی کنند که دادن نفقه عرفی و معمول است مرد ملزم به پرداخت آن است. یکی دیگر از تفاوت های ازدواج دائم و موقت بحث ارث بردن زوجین از یکدیگر است در ازدواج دائم زن و مرد طبق شرایطی که در قانون ذکر شده است از یکدیگر ارث می برند اما در ازدواج موقت زوجین از یکدیگر ارث نمی برند.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید : نفقه چیست ؟
مهریه در ازدواج موقت
از آنجایی که ازدواج موقت معمولاً در جایی به ثبت میرسد البته به جز موارد خاص قانونگذار برای تعیین حقوق زن در این نوع ازدواج تعیین مهریه را ضروری می داند و جزء شروط صحت عقد قرار می دهد و حتی زوجه میتواند بعد از عقد هم در رابطه با میزان مهریه به توافق برسد و بنابراین عدم تعیین مهریه باعث بطلان عقد موقت خواهد بود این در حال است که در عقد دائم تعیین مهریه ضروری نیست.
بیشتر بخوانید : گرفتن مهریه در صیغه ۹۹ ساله یا در ازدواج موقت چگونه است؟
طلاق در ازدواج موقت
برخلاف ازدواج دائم در عقد موقت چیزی به عنوان طلاق وجود ندارد و زوجین زمانی از رابطه زوجیت خارج می شوند که یا مدت عقد پایان رسیده باشد یا اگر هنوز مدت عقد به اتمام نرسیده از مرگ باقی مانده مدت را به زن ببخشد.
عده در ازدواج موقت
در صورت منحل شدن ازدواج موقت زن موظف است تا مدت زمان خاصی از ازدواج مجدد خودداری نماید که به این مدت زمان عده گفته می شود که در ازدواج موقت دو طهر است یعنی زن باید دوبار عادت ماهیانه شود و سپس پاک گردد و در صورتی که زد با توجه به سنش باید عادت ماهیانه داشته باشد ولی نبیند مدت عده ۴۵ روز خواهد بود و اگر زن باردار شود مدت عده تا پایان وضع حمل خواهد بود و همچنین مدت عده وفات شوهر نیز همانند ازدواج دائم ۴ ماه و ۱۰ روز است
و در مورد زن یائسه و زنی که ازدواج قبل از نزدیکی منحل میشود و نیازی به نگه داشتن عده نیست.
ثبت ازدواج موقت
در ازدواج موقت زوج هیچ تکلیفی در قبال ثبت ازدواج ندارد مگر در سه مورد که عبارت است از:
باردار شدن زوجه
توافق طرفین بر ثبت ازدواج
شرط ضمن عقد بودن ثبت ازدواج
جمع بندی
طبق قانون مدنی ایران مطابق با فقه امامیه ازدواج به دو دسته دائم و موقت تقسیم میشود که اگرچه هر دو دارای ماهیت یکسانی هستند اما تفاوتهایی نیز دارد به عنوان مثال در ازدواج دائم تعیین مهدیه شرط نیست در حالی که در ازدواج موقت تعیین مهریه جزء شروط صحت عقد محسوب میشود یا در ازدواج دائم زوج موظف است ازدواج را ثبت نماید اما در ازدواج موقت چنین ضرورتی وجود ندارد و…
در این زمینه اگر به مشاوره حقوقی در مشهد نیاز دارید میتوانید با وکلای دادواره در ارتباط باشید و سوالات خود را به طور کامل از آن ها بپرسید.